DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Blaise Pascal kimdir? Pascal’ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları

Blaise Pascal kimdir? Pascal’ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları

Babasının hesap işlerine yardımcı olmak için Hesap Makinesini bulan Fransız Matematikçi, Fizikçi ve Düşünür olan Blaise Pascal kimdir? Blaise Pascal’ın hayatı ve biyografisi, İlk hesap makinesi Pascaline Nasıl Çalışır? Pascal Üçgeni, Ömer Hayyam Üçgeni ile aynı mı? sorularına yanıt olarak bir yazı hazırladık. Modern Bilgisayarların atası olan Pascaline hesap makinesini bulan Blaise Pascal’ın icatları yanında çok iyi bir düşünür olduğunu yazımızda bulabileceksiniz.

Blaise Pascal kimdir? Pascal’ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları

Pascal Kimdir?

Blaise Pascal, Fransız matematikçi, fizikçi ve düşünürdür. Onun bulduğu ikili düzen hesap makinesi, günümüz bilgisayarların doğuşuna öncülük etmiştir.

Blaise Pascal, 19 Haziran 1623’te Fransa’nın Auvergne bölgesinin Clermont-Ferrand şehrinde doğdu. Henüz 3 yaşındayken annesini kaybetti. Babası Étienne Pascal yeniden evlenmeden Paris’e taşındı ve bir hizmetçi tutarak yaşamlarına devam ettiler. Baba Pascal matematik konusunda bilirkişi bir hesap uzmanıydı, oğlundaki matematik dehalığını farketti. Tüm bildiklerini aktarmaya eğitmeye başladı. Genç Paskal daha 12 yaşındayken geometrik şekiller hakkında bilgisi olmadığı halde, daireler ve eşkenar üçgenler çizmeye başlamış, bir üçgenin iç açılarının toplamının iki dik açıya eşit olduğunu kendi kendine bulmuştur. Matematikle çok ilgilenen babası, onun Yunanca ve Latince’yi iyi öğrenmeden matematiğe yönelmesini istemiyordu. Daha önce kendi çalıştığı tüm matematik kitaplarını saklayarak Pascal’ın bu konu ile ilgilenmesini yasaklamıştır. Bu nedenle Pascal matematik sayılarla uğraştırılmadığından, şekiller ile ilgilenmeye başladı.

Blaise Pascal, çocukluğunda “Geometri neyi inceler?” sorusunu babasına sormuş ve “doğru biçimde şekiller çizmeyi ve şekillerin kısımları arasındaki ilişkileri inceler” cevabını almıştır. Pascal, bu cevaba dayanarak, gizli gizli geometri teoremleri kurmaya ve kanıtlamaya başlamıştır. Babası Étienne Pascal, dil öğrenmeden çizim ve hayal gücüyle harikalar yaratan çocuğuna, dil derslerinden kalan zamanlarında Öklit’in (Euclid) Elementler’ini ve Apollonius’un Konikler’ini vermiştir. Dil derslerinden arta kalan zamanlarında babasının verdiği kitapları okuyan Pascal, 16 yaşında konikler üzerine bir eser yazmıştır. Konikler ile ilgili yaptığı bu eser, halen pascal teorisi olarak okutulmaktadır.

Bu eserin mükemmelliği karşısında Descartes, eserin Pascal gibi genç biri tarafından yazılmış olduğuna inanmamış hatta babasının yazdığını bile söylemiştir.

Pascal on dört yaşına gelince, Mersenne tarafından yönetilen ilmi tartışmalara kabul edildi. Bu tartışmaların yapılması, Fransız İlimler Akademisini doğurdu. Pascal kendi kendine bir geometrici olmuştu.

1631 yılında Babası Étienne Pascal,  Courdes Yardımcıları adlı bağımsız mahkemedeki, o zamanlarda para ile alınan satılan 2. başkanlık görevini 66000 livrese yakın bir devlet tahvili karşılığında sattı. Bu para paskal ailesine uzun bir süre rahat ettirecek gözüküyordu. Fakat çıkan 30 yıl savaşları tahvilin değerini 7000 livrese kadar geriletti.Bir çok kişi gibi Baba Pascal hükümete karşı muhalefet politikalardan dolayı ters düştü. Elindeki para ve makamı kaybeden Baba Pascal, güzel ve parlak kızı Jacqueline, babası ile ters fikirli zengin ve şöhretli Cardinal de Richelieu’nın katıldığı, bir çocuk oyununda gösterdiği performansla kendini beğendirdi. Cardinal de Richelieu bu kızın kim olduğunu öğrenince , Babası Étienne Pascal  ile yakından ilgilenmeye başlar. Ona Rounen şehrinin vergilerini inceleyen Kralın komiserliği görevini baba Pascal’a verdirir.

Blaise Pascal kimdir? Pascal'ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları | Pascal'ın Portreleri

Blaise Pascal kimdir? Pascal’ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları | Pascal’ın Portreleri


Babası için hesap makinesini bulan dahi!

Baba Pascal, devlet tarafından hesap incelemeleri için çalışırken, 19 yaşındaki Genç Pascal onun bu yorucu işlerini hafifletmek için 1642 yılında toplama ve çıkarma yeteneğine sahip mekanik bir hesaplama aracı olan Pascal’ın Hesaplama Makinesi diğer adıyla Pascaline, aritmetik işlemlerini mekanik olarak yapan bir hesap makinesi icat etmiştir. Bu ilk makine halen Almanya’da müzede sergilenmektedir. Makine pahallığı ile zengin statüsüne hitap ettiğinden, halk tarafından bir hesap makinesi olarak başarısız gibi görünse de , 10 yıl içinde 50 ye kadar farklı modelini çıkartarak herkesin alabileceği seviyelere getirmiştir.

Fizik ve kimya konusunda yaptığı araştırmalarla da adından söz ettirdi. Zamanın bilginlerine Fermat ve Toricelli ye destek çıkan bu sıra dışı dahi adam, Babasının ölümü sonrası din felsefesiyle hayatına yeni bir başlangıç yaptı.

Din konusunda yayınladığı düşünceler eseri ile muhteşem iç dünyasını anlatan Pascal, zayıf bünyesinin artık dayanamadığı dünya hayatına 39. doğum gününe 2 ay kala gözlerini kapadı.

Saygıyı derinden hak eden bu dahi adam Pascal, kısa süren yaşamında tüm yaptığı deneyler, teoriler halen konuşulmakta ve halen tüm okullarda anlatılmaktadır.

Pascalilk bilgisayar mucitleri sınıfına girmeyi hakkediyor. Tıpkı Öklit gibi. Çünkü Matematik biliminin gelişmesini sağlamış, her yeni gelen kişi eskiyi geliştirmiştir. Şöyle bir örnek verirsek, bir bayrak yarışı düşünün bu yarış bitene kadar koşu takımındaki tüm koşucular bilir ki,bayrağı devir alacağı yerden sonra yarışa devam etmelidir. Zamanlar ve mekanlar değişse de İlk bilgisayarlar konumuzdaki mucitler devamlı yılmadan çalışmış koşmuşlardır.


Pascal’ın Matematikteki Başarı Sırrı

Pascal matematik bilimindeki başarısının temelinde iyi bir Baba ve Allah tarafından verilen bir zeka ve beceri vasıflarıdır. Allah tarafından verilen zeka ve beceriler, bir çok insanda olmasına rağmen yanlış eğitim ve ebeveyn tarafından önemsenmez yani keşf edilemez ve yok olup gider.

Pascal’ın yaradılıştan gelen bu özelliğini fark eden Baba Pascal hayatından fedakarlık yapmıştır. Nasıl mı? 2. defa evlenmeden Ailede davranış bozukluklarını önlemiş ve eşinin ölümünden sonra başka bir yere taşınmıştır. İyi bir matematikçi olarak tecrübelerini oğluna aktarmış onun yeteneğini yönlendirmiştir ve eğitmiştir. En önemli faktörü ise maddi olarak, oğlunun sadece eğitimle ilgilenmesini istemiştir.İslam dininin emrettiği gibi Baba-Oğul ilişkisini uygulayan değerli insan Baba Étienne Pascal’ın katolik hiristiyan olduğunu bilmeseydik, iyi bir müslümandır diyebilirdik…

Pascal ve Matematik

“Pascal = Matematik” eşitliğinde yaşayan bu bilgin, halen tüm dünyada kullanılan Binom üçgeni yada binom katsayıları olarak bilinen Pascal Üçgenini yapmıştır.

PascalFermat ile yazışarak, olasılık teorisini oluşmasında katkıda bulunmuştur.

Pascal, ünlü Alman matematikçisi Gottfried Wilhelm Leibniz’ in sonsuz hesabı teorisini de ön ayak olmuştur. Gottfried Wilhelm Leibniz üzerinde çalıştığı süreklilik kanunu ve türdeşlik transdantal kanunu 20.yüzyılda kanıtlandı.

Pascaline otamatik çarpma ekleme rollerini ekleyerek kitlesel hesap makinelerinin üretilmesine yardımcı olmuştur. Digital Bilgisayarların temel mantığı olan ikili sayı sistemini hafızada barındıran hesaplayıcıları Pascal ile geliştirmişlerdir.

Blaise Pascal kimdir? Pascal'ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları | Pascal'ın Üçgeni

Blaise Pascal kimdir? Pascal’ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları | Pascal’ın Üçgeni


Pascal Üçgeni mi Ömer Hayyam Üçgeni mi?

Pascal, matematik çalışmalarına çok hızlı devam ediyordu fakat sağlık problemleri onu dinlenmeye çekti.Arkadaşı ona şans oyunlarında olasılık tahminleri hakkında bir çalışma istedi. Pascal konuyu matematiksel olarak incelemeye başladı.

İcat ettiği yeni bir kural olan Pascal Üçgeni olarak bilinen üçgen yardımıyla tahminler hesaplamaya başladı. Fakat bu üçgen, Pascal’dan yüzlerce yıl önce Hindistan’da ortaya çıktı, ardından Çin ve İran’da kullanıldı. Hindistan’da M.S. 10. yüzyılda bu üçgen yazılı kaynaklarda yer almıştı. İranlı şair ve matematikçi Ömer Hayyam’ın eserlerinde bu üçgeni görmekteyiz. Bu nedenden üçgene Hayyam Üçgeni denilmekteydi.

Bu Üçgen M.S. 1200’lerin sonunda Çin’de Yang Hui Üçgeni olarak tanınmasına rağmen Avrupalılar üçgen hakkında 1500’lerin ortasında Pascal sayesinde bilgi sahibi oldu. Pascal, üçgen hakkındaki bilgileri hepsini toplayarak yeni bir hesaplama türevi derlediğini açıkladı. Avrupa bu üçgeni Pascal’dan duyduğu için Pascal üçgeni olarak kabul etti.

Oyun kağıdı veya zar atarak oynanan tüm şans oyunlarının tahminleri hesaplanabilir. Ayrıca Matematik çalışmalarında, seri açılımları ve binom açılımı bu yöntemlerle açıklanmıştır.

Pascal’ın hesap makinesi, bilgisayarların atası olan elektromekanik hesaplamayı bambaşka bir çığır açtı.Kendisinden gelen bilim adamları hesaplama tekniklerinin gelişmesini hızlandırdı.


Pascal’ın Fizik Bilimi Deneyleri

Pascal-Paskal matematik konusundaki başarıyı fizik biliminde de yakalamıştır. Hidrodinamik ve hidrostatik ilkeleri üzerine çalışmalar yapan Pascal, hidrolik pres mantığını yani şırınga gibi basınç ile kuvveti çoğaltma konusunda 1646 yılında Paskal varili deneyini gerçekleştirmiştir. Pascal bu deneyle, hidrostatik basıncın sıvı ağırlığına değil, yüksekliğe bağlı olduğunu kanıtlamıştır. Aristotales’in ünlü düşüncesi madde kendi kendine hareket edemez sabittir sözlerini, yaptığı bu deneylerle çürüttü.

23 yaşında, Evangelista Toricelli‘nin atmosfer basıncı ile ilgili çalışmasını incelemiş ve 19 Eylül 1648 günü bir dağa çıkartılan barometredeki civa sütununun düştüğünü, yani yükseğe çıkıldıkça hava basıncının azaldığını göstermiştir. Hatta Pascal , Saint-Jacques-de-la-Boucherie kilisesinin çan kulesinin tepesine yaklaşık elli metre yükseklikte bir barometre taşıyarak Paris’de deneyi tekrarlamış ve civanın gene düştüğünü göstermiştir.

17. yüzyılda Pascal diş ağrısından uyuyamadığı bir gece rulet oyunu ve sikloid üzerine düşünmüş ve sikloid eğrisinin özelliklerini hesaplayarak rulet tekerleğiyle sürekli dönmeyi bulmuştur.

Blaise Pascal kimdir? Pascal'ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları | Pascal'ın Varil Deneyi

Blaise Pascal kimdir? Pascal’ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları | Pascal’ın Varil Deneyi


Pascal ve İlk Bilgisayarlar

Pascal ilk bilgisayarın öncülerinden sayılarak bilgisayar tarihçesindeki yerini Pascaline makinesi ile yer almıştır.

Pascaline mekanik toplama ve çıkarma işlemlerini yapabilen ilk hesap makinesi olarak tarihte yerini almıştır.

Okumadan Geçme: İlk hesap makinesini Leonardo da Vinci’mi buldu? Pascal’mı buldu?

Blaise Pascal kimdir? Pascal'ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları | Pascal'ın Hesaplama Makinesi Pascaline

Blaise Pascal kimdir? Pascal’ın Hayatı, Biyografisi ve İcatları | Pascal’ın Hesaplama Makinesi Pascaline


Pascaline Nedir?

Pascaline, Pascal’ın Hesap makinesidir. 1642 yılında Fransız Blaise Pascal tarafından, babasının işlerinde yardımcı olmak için bulduğu ilk mekanik hesap makinesidir. Babasının bir vergi memuru olması ve hesaplamalara aşırı zaman ve yorulduğunu fark eden oğlu Blaise Pascal tarafından icat edilen bu mekanik cihaz ilk bilgisayarların öncülerindendir. Önce sözde Aritmetik Makinesi, sonra Pascal Hesaplama Makinesi ve daha sonra Pascaline adlarıyla konuşulmaya başladı.

Pascal’ın Hesaplama Makinesi, iki sayıyı doğrudan aritmetik işlemleri yapabiliyordu. 17. yüzyıl boyunca, çalışan ilk ve tek mekanik hesap makinesiydi. Sümerler tarihte ilk kez, abaküsün atası sayılan hesap yapma yöntemini buldu. Boncuklardan oluşan abaküs daha sonra bulundu. Mekanik saatlerin icadı, dişli çarklarla hesap yapma fikrini doğursa da Pascal’dan önceki denemeler başarısız olmuştu.

Pascal’ın Hesaplama Makinesi, 1645 yılında kamuoyuna sunduğu ilk makine öncesi, 50’den fazla çalışma yapmıştır. Bu makineler halen Avrupa’daki müzelerde sergilenmektedir. Pascal sunduğu makinelerde maliyeti düşürmeyi çok denedi yaklaşık 20 farklı modeli bulunan makine Zengin insanların alabildiği bir makine olarak kaldı.

1649 yılında Fransa Kralı 14. Louis, hesaplama makinesi tasarım ve imalat imtiyazını verdi. Açıkça Kralın imzaladığı bir belge ile Fransa’da hesap makinesi geliştirme ve üretme hakkı Pascal’a verildi.


Pascaline Nasıl Çalışır?

Pascal Hesap Makinesinin çalışma mantığını anlatmadan önce bazı örnekler söylemeliyiz. Halen kullanılmakta olan odometreler, benzin istasyonlardaki pompanın kullandığı çarklar, elektirik sayaçları pascaline mantığı ile çalışır. Pascaline üzerindeki dişli çarklar döndükçe basamak olarak yerini belirler.

”Pascaline” ilk bilgisayarlardan biridir. Kendisini oluşturan dişliler 10 konumları (0 ila 9 arasında) bulunmaktadır.bir tekerlek tam dönüşü 0 ile 9 arasındaydı. Geçdiğinde hemen solundaki tekerlek, bir pozisyon ilerliyordu.9 herzaman için tamamlayıcı rakamdı.Bunu size bir örnekle anlatalım.

146 -65 işlemini yapmak için geçirdiği yollar şöyledir. 146, 3 basamaklı sayıdır ve 999 sayısına tamamlanmalıdır. 999-146 :853 rakamını bulur, sonrası 2. sayıyı ekler 65 sonuç 918’dir. Bunuda 999’a tamamlar ve sonuç 081 dir. Gerçekten de bu işlemi matematik kurallarına göre yaparsak şöyledir.

146-65 = 999 – (999-146 +65)
= 999 – (999 -146 + 65)
= 999 – (853 + 65)
= 999-918
= 081

Çarpma işlemlerinde ise kural aynıdır. Ardına eklemeler ve kullanılarak gerçekleştirilir.


Pascaline yeni hesaplama makinelerinin atası oldu!

Pascaline büyüklük olarak, bir bilgisayar klavyesi ile karşılaştırılabilir. İlk sergilenen Pascalineler Sadece Zengin kesime hitap etmekteydi. Bir çok maliyet düşürme örnekleri altında üretilmeye başlandı. Örnek ;bakır, abanoz, fildişi. Fakat 100 £ rakamının altını görmedi. Pascaline bu yüzden Pazarlama konusunda başarısız olmuştur.

Paris Conservatoire National des Arts et Metiers , Pascaline örneklerinden dört kopyasını saklar, diğer iki kopya İBM in özel koleksiyonlarında bulunduğu Clermont (Müze Ranquet) de bulunmaktadır.

Hesap makinesi endüstrisinde mekanik olarak ilk alet Pascaline’dır ve başlangıç olarak gösterilir. Pascal’dan sonra Pascal’ın arkadaşı 1672 sonrasında Gottfried Leibniz tarafından icat edilen, Leibniz tekerlekleri özellikle Pascaline aletinin otomatik çarpma ve bölme işlemini yapabilmesini ekledi.

1820 yılı Thomas de Colmar, Pascal ve Leibniz’den ilham alarak arithmometer adını verdiği otomatik hesaplayıcı yaptı.

1887 yılında Dorr E. Keçe yaptığı icat comptometer adındaki alet, Pascaline makinesinin tekerlekleri olmadan modifiye halidir.

Hesap makinelerinde taşınabilirlik ve elektronik devreler üzerine kullanılması 1971 yılında mikroişlemcili Busicom üretilmesiyle yeni bir döneme girmiştir.

Pascaline ilk bilgisayarlar arasındaki bağlantı ise ikili sayma sistemi üzerine kurulu olması ve günümüz bilgisayarların oluşumunda rol oynayan mucitlere ilham kaynağı olmuştur.


Pascal ve Din

Pascal, çok genç yaşlarda olmasına rağmen ciddi bir şekilde bir çok konuda ispatladığı ve çalıştırdığı buluşları ile Fizik ve Matematik biliminin gelişimine ön ayak olarak, Teknolojinin gelişimine de ilk hesap makinesini çalıştırarak başla tuşuna basmıştır.

1646 kışında Fransa Rounenin buzlu caddelerinde babasının düşmesi sonucu kalça kemiği kırılmasından sonra devamlı babasıyla ilgilenmiş ve Fransa’nın meşhur Mösyö Doktor Deslandes ve Mösyö Doktor de La Bouteillerie 2 doktoru ile 3 ay boyunca fizik tedavi nedeniyle misafir ettiğinden sonra hayatı değişmiştir. Her iki doktor Katoliklerin farklı bir akımı olan fakat karşı çıkılan Jansenism savunucularındandı.

Augustinism felsefesini öğreten bu yol, Pascalı etkiledi.Babasının iyileşmesi ile doktorlardan aldığı tüm kitapları aldı ve 1 yıl boyunca çalıştığı araştırdığı dinsel bir hareket ile özdeşleşmiş Jansenismi kendisi ve kız kardeşi Jacqueline ile benimsedi.

1651 yılında babasının ölümü sonrası, tamamen kendini din felsefesine verdi. Çok sevdiği kızkardeşi Jacqueline aniden, jansenist manastırına başvuruda bulundu. Pascal gitmemesi için, tek korkusu yalnızlık olduğundan vazgeçirmeye çalıştı ve onu mirastan men edeceğini söylemesine rağmen çeviremedi.

1653 sonrası ölümüne kadar 2 önemli din eseri hazırladı. Pascal’ın 2 önemli eseri vardır :

  1. Lettres provinciales 
  2. Pensées

1. Lettres provinciales | Blaise Pascal’ın Dini Eserleri

1656 yılında sunduğu bu kitap. Popüler Katolik mezhebine göre safsata olarak nitelendirildi.Hatta hakkında kınandı ve ahlaki gevşeklik gösterdiği gerekçesiyle suçlandı. 14. Kral Louis bu kitabın halk arasında çatışma yaratacağı düşüncesiyle 1660 yılında toplatıldı parçalandı ve yaktırdı. Port Royal’deki Jansenist okulu kınandı ve kapatıldı. Zamanın papası 7. Alexander kamuoyu önünde karşı çıkmasına rağmen, Pascal tarafından ikna edildi. Din argümanlarını çıkartarak hazırladığı yazı diliyle Halk tarafından beğenildi. Kullandığı nesir ünlü Fransız yazarlar Voltaire ve Jean-Jacques Rousseau tarafından geniş övgülerle bahsedildi.

2. Pensees (Düşünceler) | Blaise Pascal’ın Dini Eserleri

Pascal gibi en etkili teolojik çalışmalar, ölümünden sonra Pensées (Düşünceler), ölümünden sonra tamamlandı. Pensées (Düşünceler), Hıristiyan inancının orijinal başlığı ile, Apologie de la din Chrétienne (“Hıristiyan Din Savunma”) ile Ölümünden sonra bulunan eski kağıtlarla birleştirilmiş ilk versiyonu 1669 tarihinde Pensées de M. Pascal sur la din, et sur quelques autres sujets (“din M. Pascal Düşünceleri ve diğer bazı konular “) adlı baskısıyla üretildi.ve kısa bir süre sonra bir klasik oldu. Şüphecilik ve stoacılık tarafından kişiselleştirilebilen bu eser Fransız Edebiyatçıları için yeni bir yazı dili üretmiştir.

Pascal, sık sık rahatsızlığı olması, 25 yaşından sonra tanıştığı okuduğu kendini adadığı felsefe ve dinle yaşamı 39 yaşında son bulmuştur. 1659 yılında, Pascal ciddi hastalığa yakalandı. Onun son yıllarında sık sık “Hastalık Hristiyanların doğal halidir.” Diyerek doktorların tedavisini reddetmeye çalışmıştır.

1662 yılında, kızkardeşinin ölümü ile Pascalın hastalığı daha şiddetli oldu ve onun duygusal çöküşü, tedaviye cevap vermeyişi 18 Ağustos 1662 tarihinin, ertesi sabahı öldü ve Saint-Étienne-du-Mont kilise mezarlığına gömüldü.

Pensées Eseri Türkçe’ye Düşünceler ismiyle çevrilen notlarında Pascal’ın dünya görüşünü yansıtan ünlü bahsi:

” ‘Allah ya vardır, yada yoktur.’ Acaba hangi görüşe yönleneceğiz? Akıl bu hususta karar merci olamaz. Sonsuz kaos bizi Allah’tan ayırmaktadır. Bu sonsuz aranın sonunda bir şans oyunu oynanıyor, sonucu ya yazı, ya tura olacak. Siz hangi tarafa oynayacaksınız? Aklın aracılığına başvurunca ne bir tarafı, ne de Ötekini tercih edemiyorsunuz. Akıl ne tercihte bulunmayı sağlıyor, ne de hangi tercihin yanlış olduğunu isbata güç yetiriyor. O halde iki tercihten birini seçmiş kimseleri hata işlemiş olmakla suçlamayın; çünkü bu seçilme hakkında siz de hiçbir şey bilmiyorsunuz.

‘Hayır, fakat ben onları bu tercih seçtiklerinden dolayı değil, bir tercih yaptıklarından dolayı suçluyorum; zira biri yazıyı, biri turayı seçmiş olsa da, ikisi aynı derecede hataya düşmüştür. En iyisi hiç bahse girmemektir.’ Doğru, fakat bahse girmek zorundasınız. Bu hal bizim irademize bırakılmış değil. İddiaya girip girmeme gibi bir tercih yok önünüzde. Bir kere yola çıkmışsınız; yaşıyorsunuz. Acaba hangi tarafı seçeceksiniz? Beraberce görelim: Madem ki, bir tercihi seçme zorunluluğu var, öncelikle menfaatimize en uygun olan tercihi arayalım.

Sizin için kaybedilecek iki şey var: hakikat ve hayır, iki şey ortaya koyuyorsunuz: aklınız ve iradeniz, bilginiz ve mutluluğunuz. Ve fıtratınız gereği iki şeyden de kaçınıyorsunuz: hata ve acziyet. Bir kere, madem ki seçme zorunluluğu var, iki taraftan birini tercih etmiş olmak insanı küçük düşürmez. Bu apaçık ortada olan bir mesele. Peki mutluluğunuz ne olacak? Allah’ın varlığı şıkkını seçtiğiniz takdirde ne kazanıp ne kaybedeceğinizi tartalım. Bu şıkkı seçerek bahsi kazanmış olursanız, her şeyi kazanmış olacaksınız. Kaybetmiş olursanız, hiçbir şey kaybetmiş olmayacaksınız.

O halde hiç tereddüt etmeyin; Allah’ın varlığı lehine bahse girin. ‘Bu muhakemeniz harika. Evet bahse girmeliyim, fakat belki de kazancım bana haddinden fazla pahalıya mal oluyor.’ Görelim: Kazanma ve kaybetme şansı eşit olduğundan, yalnızca bire iki hayat kazanmaya talip olduğunuzda, hala bahse girebilirsiniz. Peki ya bire üç kazanmaya talip olduğunuz takdirde? isler istemez bahse girmek zorundasınız. Ve, bir kere oynamaya yükümlü olduktan sonra, içinde eşit kaybetme ve kazanma şansı olan bir oyunda bir hayata karşılık üç hayat kazanmak için riske girmemek sizin için hikmetsiz bir tercih olacaktır. Üstelik karşınızda sonsuz bir hayat ve sonsuz bir mutluluk var. Öyle olunca, yalnızca biri sizin lehinize olan sonsuz sayıda şans var olsaydı bile, iki kazanmak için bir bahse girmek hâlâ doğru olacaktı; ve, eğer kazanılacak olan şey sonsuz derecede mutlu bir hayatın sonsuzluğu ise, oynamaya mecbur olduğunuz ve sonsuz sayıdaki ihtimalden yalnızca bir ihtimalin sizin lehinize olduğu bir oyunda üçe karşı bir hayatı bahse koymayı reddederek yanlış bir şekilde davranıyor olacaktınız.”…

Kitabında özellikle Allah’ın varlığı konusunda düşünceleri ve Allah’a inanarak nasıl yaşama gerekliliği konusunda geniş örnekler veriyor. Eğer din felsefesi kitaplarından hoşlanıyorsanız, Allah’ın Birliği ve Sonsuz yaşam hakkında bir Katolik dehanın düşüncelerini okumadan geçmeyin.



Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.