DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Adana’da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir?

Adana’da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir?

Adana’nın Korunan Alanları, Devlet tarafından kontrol edilen açık hava gezi alanları, parklar ve halkın dinlendiği alanlardır. Bu yazımızda Adana’da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? Adana’daki Mesire Alanları ve Korunan Alanlar Nelerdir? Aladağlar Milli Parkı özellikleri nelerdir? Nerede ve nasıl gidilir? sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Adana’da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir?

Adana’daki Mesire Alanları ve Korunan Alanlar Nelerdir?

1. Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı

Adana’nın Karataş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 16.430 hektarlık büyüklüğündeki koruma alanına, Karataş-Adana ve Yumurtalık-Adana yolundan ulaşmak mümkündür.

Karataş ilçe merkezine 35 km. Yumurtalık ilçe merkezine 30 km. mesafedeki alan, Seyhan-Ceyhan nehirleri deltası, göl lagünleri, kıyı kumulları, barındırdığı bitki ve hayvan türleri, tarihi ve kültürel değerleri ile kompleks bir yapı oluşturmaktadır.

Sulak alan bölgesi, kışın göç eden kuşların yolları üzerinde bulunmaktadır. Bu yüzden kış geldiğinde bir çok kuş çeşidini görebilirsiniz. Orta Anadolu’da kışların sert geçmesinden dolayı, oradaki göl kuşları bu bölgeyi tercih ederler.

Koruma alanı sınırlarında yer alan Akyatan ve Ağyatan göllerine de komşu olan, bu alan Türkiye’de çeşitlilik kuş sayısı bakımından 19 gölün ikisi bu alanlardır. Bu yüzden “A sınıfı” grubundadır.

“Caretta caretta” ve “Cheloria mydas” iki tür deniz kaplumbağası nesli tükenmekte olup, bu bölgeleri yaşamak için tercih etmişlerdir.

Halep çamının (Pinus halepensis) en iyi genişleme alanı Yumurtalık Lagünü‘dür.

Adana'da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? | Yumurtalık Lagünü Fotoğrafı

Adana’da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir?Yumurtalık Lagünü Fotoğrafı


2. Adana ili Korunan Alanlar

  1. Tuzla YHG Sahası,
  2. Akyatan YHG Sahası,
  3. Kozan Çandık YHG Sahası,
  4. Seyhan Baraj gölü YHG Sahası,
  5. Körkün Eğlence YHG Sahası,
  6. Pos Çatalan YHG Sahası,
  7. Anavarza Kayalıkları YHG Sahası,
  8. Kozan Baraj gölü YHG Sahası,
  9. Tufanbeyli Kürebeli YHG Sahası,
  10. Karanfil Dağı YHG Sahası.
Adana'da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? | Aladağlar Milli Park Bölgesi Haritası

Adana’da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? | Aladağlar Milli Park Bölgesi Haritası


Adana’daki Mesire Yerleri

Kozan İlçesine 10 km. Adana’ya 90 km. uzaklıkta, Kozan İlçesine 10 km. olan Dağılcak Orman içi mesire yeri on hektar alana sahiptir.

Karaisalı İlçesine 11 km. Adana’ya 56 km. uzaklıkta olan, Çakıt Çayının 300 mt. Batıp çıktığı düden teşkil eden yer köprü ve Adana’ya 20 km. mesafedeki Sarıçam ormanları, Adana’ya 70 km. mesafedeki Eğner köyü önemli mesire yerleridir.

Eğner’deki Simit Şelalesi yörenin eşsiz doğal güzelliklerinden biridir. Adana’nın Pozantı İlçesinde, Belemedik başta olmak üzere birçok dinlenme alanı bulunmaktadır.

Adana’da aynı zamanda Seyhan Baraj Gölünün çevresi ve Seyhan Nehrinin iki yanı ile Çatalan Baraj Gölü çevresi de, halkın dinlenmesi ve faydalanması için düzenlenmiştir.

Adana'da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? | Dağılcak Orman içi mesire özel tesisi

Adana’da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? | Dağılcak Orman içi mesire özel tesisi

Okumadan Geçme: Adana’nın gidilmesi gereken 4 gölü nerededir? Nasıl gidilir? Fotoğrafları


Adana’daki Milli Parklar ve Tabiat Parkları

Aladağlar Milli Parkının Genel Özellikleri

Aladağlar Milli Parkı, Akdeniz Bölgesi’nde, Niğde, Kayseri, Adana illeri sınırları içinde yer almaktadır. Aladağlar, Kayseri – Niğde – Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir.

Aladağ bölgesinin 54.524 hektarlık bölümü bu ilgi çekici zengin tabiatı ile koruma alanına alınıp, 1995 yılında Devlet tarafından Milli park ilan edilmiştir.

Aladağlar Milli Parkı, Kayseri ili, Yahyalı İlçesine 30 km Niğde ili Çamardı ilçesine 15 Km Adana İli Aladağ ilçesine 26 Km. uzaklıktadır.

Aladağlar Milli Parkı gerçek anlamda bir jeomorfolojik açık hava müzesidir. Yörenin ilginç jeomorfolojik karakterinden biri ise, vadilerle bölünmüş derin bir şekilde parçalanmış olmasıdır. Yörede buzul morfolojisine ait birçok ize rastlanmakta olup, özellikle birçok sirk gölleri bu morfolojinin tipik şekilleri olarak görülmektedir.

Aladağlar Milli Parkı bölgesi, iklim açısından özel sayılabilir. Çünkü yazları sıcak, kışları soğuk ve kar yağışlı olarak tanımlanabilecek bu yapı yörenin yüksek kesimlerinde kalıcı karların bulunmasına da olanak sağlar. Aladağlar Milli Parkı bölgesinde gece ile gündüz sıcaklık farkı ciddi olduğundan, gece gölleri donarken, gündüz ise 30 derece üstüne çıkabilmektedir.

Karaçam ve Kızılçamların çoğunlukta olduğu görülür. Üst kesimlere doğru ağaçlık bölgede Alpin zonda ve çayırlar dikkat çekmektedir. Çıplak kayalar ise eğimlerden kaynaklı olarak yüksek yerlerde görülebilir. Bu kayalık bölgelerin dağ keçilerini görebilirsiniz. Aynı zamanda vaşak, ayı, sansar, su samuru ve yırtıcı kuşlar gibi nesli giderek tükenmekte olan hayvanları da görebilirsiniz.

Milli park içerisinde kamp alanları, günübirlik alanlar, doğa yürüyüşü ve tırmanma güzergâhları yer almaktadır. Milli parkta “Yaban Hayatını Koruma Bölgesi” ayrılmış olup, bir üretme istasyonu kurulmuştur.

Adana'da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? | Aladağlar Milli Parkı Dağcıların uğrak noktası

Adana’da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? | Aladağlar Milli Parkı Dağcıların uğrak noktası


Aladağlar Milli Parkı Hakkında Tanıtım | Özellikleri

Aladağlar, Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerinde bulunup, jeolojik olarak ilginç özelliklere sahiptir. Ağaçları olmayan Kayalık bölgelerde ise harika çiçekler açmaktadır. Göknar ağaçları, Kızılçam ve Karaçamların en çok yayıldığı alanlardır.

Aladağlar özellikle dağcıların en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir.

Mutlaka görülmesi gereken Buzul Gölleri ve Kapuzbaşlı şelaleleri bulunmaktadır.

Gece ve gündüzün arasındaki sıcaklık farkından dolayı, doğal klimatik olması gelişmesi açısından adeta bir nimettir.

Aladağlar Milli Parkın içerisinde Demirkazık Tepesi, Yedi Göller, Hacer Ormanı, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Acısu gibi tabi kaynak değerlerine sahip ve turistlerin dikkatini çeken yerlerde bulunmaktadır.

3 bin 767 metre doruk noktası Kızılkaya’dır. Tırmanış için çok ideal olan bu dağlar, 3 bin 500 metreye kadar 50’den fazla doruk noktası görülebilir. 3 bin 700 sonrası 4 doruk noktası vardır.

Eğer ilkbaharda  giderseniz, eriyen karlardan dolayı Aladağlar’da birçok göl oluşur, ama kurak yaz mevsiminde bu göllerin çoğu buharlaşır. Etrafta doğal su kaynaklarından oluşan birikinti göller görebilirsiniz.

Aladağlara En uygun tırmanış zamanı Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. İlkbahar aylarında erimeye başlayan karların oluşturduğu göller görebilirsiniz. Yaz aylarında bu göller buharlaşma sonucu görülemeyebilir. Onun haricinde doğal su birikintileri ile dolu bir çok göl bulabilirsiniz.

Adana'da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? | Aladağlar Milli Parkı Kapuzbaşı Şelaleleri

Adana’da gezilecek Milli Parklar ve Tabiat Parkları nelerdir? | Aladağlar Milli Parkı Kapuzbaşı Şelaleleri


Aladağlar Milli Parkı Nerede? Nasıl Gidilir? | Ulaşım | Harita

Aladağlar Milli Park’ına Adana, Kayseri ve Niğde illerinden karayolu, il merkezlerine inereke havayolu ve devlet demiryollarını kullanarak ulaşılabilir.

Niğde ve Adana illerinde Demirkazık köyüne, Çamardı otobüsleri ile gidilebilir. Çamardı ile Niğde arası 65 km, Adana ile Çamardı arası 160 km’dir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.