DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocuklarda ishal neden olur? Belirtileri, Tedavisi

Çocuklarda ishal neden olur? Belirtileri, Tedavisi

Çocuklarda ishal neden olur? Belirtileri, Tedavisi

Çocuklarda İshal, dışkının daha sulu ve akışkan olmasıyla meydana gelen, parazitlerin sebep olduğu bir bağırsak problemidir.İshal eğer İnce bağırsak’tan kaynaklanıyorsa  dışkının miktarı ve sıvı içeriği fazla iken, kalın bağırsağa bağlı ishallerde dışkı sıvısı azdır.

Çocuklarda ishal nedeni, bağırsaklardaki bakteriyel enfeksiyonlar, kolera bakterisi, tifo ve benzeri virüsler, salmonelle virüsün etkisinden kaynaklanmaktadır. Bu virüsler eller ile ağızdan içeri girer ya da bulaşılmış yiyecek ve içeceklerden bulaşır. Bu yüzden el değmemiş yada açık ortamlarda satılan yiyecekler ve içecekler tehlike grubundadır.

bulaşmış yiyeceklerin yenmesi, suyun içilmesi, kirli ellerin ağza götürülmesi ile bulaşır. İshal etkeni olan mikroplar doğada insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşar.

Kalın bağırsak’tan kaynaklanan ishallerde eğer ishal iltihaplı, kanlı ve yapışkan tipte ise dizanteri hastalığını işaret eder

İshal üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle ve grip’tede görülebilir.

Çocuklarda ishal neden olur? Belirtileri, Tedavisi | Ateş ve kusma ishalin ilk belirtileridir.

Çocuklarda ishal neden olur? Belirtileri, Tedavisi | Ateş ve kusma ishalin ilk belirtileridir.

Çocuklarda en sık görülen enfeksiyon hastalığı,akut ishaldir. Akut ishal çoğunlukla 0-5 yaş arası çocuklarda tipik bir enfeksiyon hastalığıdır. Mide ve bağırsakların iltihaplanır ve müdahele ile kendi kendine düzelir.

Çocuklukta ishal kaç türlü görülür?

Tıbbi olarak Çocuklar da ishal 3 tipe ayrılır. Uzmanlar buna göre;

  1. Akut gastroenterit: Çocukların en sık yaşadığı ishal tipidir. Süre 2 haftadan azdır. Sebebi ise, bakteri, parazitler tarafından meydana gelir. İshal başlangıcı ani olup, mide ağrıları, kusma, hafif ateş ve iştahsızlık hemen görülür. Bu tür ishaller 3-6 gün içinde kendiliğinden düzelirler.Tedavisinde sıvı ve mineral kaybının yerine konmasıdır.
  2. Persistan ishal: 2 haftadan fazla sürer.
  3. Kronik İshal: Bir aydan daha fazla süren ishallerdir..
Çocuklarda ishal neden olur? Belirtileri, Tedavisi | İshalle Kusma ve İstahsizlik başlar.

Çocuklarda ishal neden olur? Belirtileri, Tedavisi | İshalle Kusma ve İstahsizlik başlar.

Çocuklarda ishal belirtileri

İshal, bir gün boyunca, 3 kere sulu dışkı çıkarıyorsa ishal başlıyor demektir. Bebeklerde anne sütü ile besleniyorsa, dışkılama sayısı ve dışkı her zamankinden daha suludur.

Çocuğunuzda sulu dışkı yapma, devamlı tuvalete gitmesi, kusma, karın ağrısı, huzursuzluk gibi belirtileri gördüğünüzde İshal olduğunu anlayabilirsiniz. Bebeklerde ishal’de meme isteği olmaması, hep uyuma eğilimi, hareketsizlik görülebilir.

İshal tedavisi nasıl yapılır?

Çcocuklar da ani başlayan ishalde öncelikle çıkan sıvı miktarının kaybını geri tamamlanması gerekmektedir.Böyle ishallerde hastaneye gitmenize gerek yok. Sıvı ve Tuz kaybının yerine konulması için, 5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırarak ishalli çocuğa ne kadar içirebiliyorsanız içirmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda Yağsız, haşlanmış, posasız gıdaları yemesi gerekmektedir.

Bebeklerde, ishal görüldüğü takdirde Anne emzirmeden vazgeçmemeli. Emzirme onu ishalden koruyacaktır. Tedavi de edecektir. Bebek eğer mama ile besleniyorsa, mama için kullanılan su iyice kaynatılmalı, biberon ve emzikler dezenfekte edilmelidir.

Şayet Ağızdan sıvı ve tuz kaybının yerine konamadığı ağır ishal olaylarında damardan sıvı ve elektrolit verilmesi için hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Aşırı tekrarlanan tuvalete gitme, ağız kuruluğu, dışkıda kanın görülmesi, ateşin yüksk seviyelere çıkması durumunda acil servislerin müdahele etmesi gerekmektedir.

İshal olan Çocuklara hangi yiyecek ve içecekleri vermemeliyiz?

Şekerli hazır içecekler (meyve suyu, gazoz, kola) kandaki sodyum fazlalığını arttıracağından verilmemeli. Kahve ve çayın ise herhangi bir yararı yoktur. Daha çok müshil etkisi yaratabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.