Bilişim Nedir? Bilişim Teknolojisi Nedir? Bilişim Süreçleri Nelerdir?
Günlük hayatımızda bilişimin ve teknolojinin nasıl bir yere sahip olduğunu anlatmak herhalde yersiz olacaktır. Kullandığımız bilgisayarlardan tutun da elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlar ve üzerilerindeki uygulamalara kadar hepsi bilişimin ürünüdür. Bu yazımızda bilişimin genel tanımından ve bilişim teknolojisi kavramlarının ne olduğundan bahsedeceğiz. Bilişim Teknolojisi Nedir? Bilişim teknolojileri nelerdir? Bilişim ve İletişim arasındaki ilişki nedir? Bilişim Teknolojisi ve Bilgisayar bilimi nasıl ilerliyor? Bilişim yaşamı nasıl etkiliyor? sorularının cevabını da yazımızda bulabileceksiniz.
Bilişim Nedir? Bilişim Teknolojisi Nedir? Bilişim Süreçleri Nelerdir?
Bilişim sektörü, bilgisayar bilimi ve bilişim sektörü anlamlarına da gelir. Hesaplamaların ve bilgilerin kurumsal düzeydeki temelini oluşturur. Bu gibi temeller bilgisayar ortamındaki sistemlerde kullanılabilmeyi sağlar. Bilişim, bilgi teknolojilerinde kolay teknikleri araştırmaya yarayan yapısal düzeydeki bir bilim dalıdır. Her türdeki bilgi inceleme ve mekanik düzeyde hesaplamalar yapma gibi elektronik devrelere sahip cihazlar vasıtası ile düzenli bir şekilde işleme bilimidir. Bilişimciler; bilgi oluşturur, bilgiyi tanımlar ve elde edilen bu bilgileri dönüştürebilirler. İlerleyen zamanlarda algoritmit yapılı süreçler yaratırlar. Kompleks dediğimiz sistemleri tasarlarlar ve soyutlamalar ile formüle ederler.
Bilişim genel anlamada temel yapılı olarak hesaplama ve bilginin kuram (teori) alt yapısıdır. Hesaplama ve bilginin kolay yollar ile kurulumu ve uygulanması ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Diğer bir söyleyişle bilginin herhangi bir bilgisayar gibi teknolojik cihazlara aktarılma uygulamasıdır. Bilgi işlemcilerin de uygulanabilen ve soyut sayısal yapılarla da ilgilenmektedir. Kurumsal bilişim ise sayısal yani matematiksel kuramlar üretir. Bilgisayar bilimi; ilgili süreçleri ve nesneleri çözüm yoluna kavuşturarak soyut sayısal yani matematiksel yapılara ve algoritmalara dönüştürür. Teknik bilişim; soyut sayısal yani matematiksel yapıların depolanması, aktarılması ve otomatik olarak işlenmesi için sayısal cihazlar dizayn eder. Bilişimin temeli matematik , fizik ve elektronik ,bir mühendislik alanlarıdır.
Diğer bir deyişle bir başka bir kaynağa göre de, bilişim “bilgisayar merkezli diğer bir bakış açısı ile bilgisayar sistemlerine odaklanan ve bilginin depolanmasını sağlayan, iletişim kuran ve işleyen suni ve doğal yapıdaki sistemlerin yapısını, etkileşimlerinin ve davranışlarını inceleyen, bilgi bilimde öğretim amacı, bilgisayar – insan iletişimi veya etkileşimi, bilgi sisteminin tasarım ve analizini içeren bir program, telekomünikasyon yapısı, yönetimi ve bilgi mimarisidir.
Bilişim Teknolojisi Nedir?
Türkçe dilinde “Bilişim Teknolojisi” (BT) , İngilizcede ise “Information Technology” (IT) olarak bilinmektedir. Ayrıca “verileri işleme ve bununla ilgili iş ilanları“ olarak açıklanabilmektedir. Bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin alt yapılarını içerir. Bilişim teknolojisi , dört ana yada temel kategoride değerlendirilir; donanım, ekipmanlar, hizmetler ve yazılımlardır. Bilgisayar sistemleri ve donanımları ,bilişim uygulamalarındaki gelişmeleri ,yürütülmesini ve yönetilmesini, yazılımları, bilişim tasarımlarını, bilgisayar aracılığı ile işlenmesini, saklanmasını, korunmasını, erişilmesi ve paylaşılması gibi süreçlere olanak tanıyan teknolojik alanıdır. Bilgisayar veri yönetimi, bilgisayar donanımları, ağ bağlantıları, bilişimdeki sistemlerin yönetimi, veri tabanı ve yazılım tasarlanması gibi alanlar ile de ilgilenir. Bilişim teknoloji alanı sayesinde veriler ve bilgiler kısa bir zamanda binlerce kullanıcıya anında erişebiliyor. İletişim araçları ve bilgisayar, bilişim teknolojisinin en temel faktörlerindendir.
Donanımlar ve yazılımlar, bu gibi teknolojilerin kullanılması için olanak sağlayan köprülerdir. Aynı süreç içerisinde hayatı daha fazla kolaylaştırarak zamanı daha verimli kullanılmasına olanak sağlayan teknolojilerdir. Bilgilere kullanıcının istediği zamanlarda, dünyanın her hangi bir yerinde veya herhangi mekanda hızlı anlık bir şekilde ulaşılmasına olanak tanır. Hatta her an ve her zaman bilgi üretmesini sağlar.
Sanayi ve endüstrinin temelini oluşturan bilişim alanı teknolojileri, üretimde ve gelişimde en büyük katkı sağlayarak ülke ekonomilerini ayakta tutan en büyük etmenlerden birisidir. Dünyadaki birçok firma, bilişim teknolojileri ile maliyetleri en aza düşürebilir ve küreseldeki diğer firmalara kafa tutabilirler. Radyo, televizyon, bilgisayar, internet, mobil cihazlar, akıllı telefonlar, tabletler ve elektronik postalar bilişim teknolojilerinin birer ürünü ve temelidir. Bilişim teknolojileri bazı esas temeller üzerinde gelişmiştir. Bunlar; enformasyon, moleküler biyoloji, kuantum mekaniği, uzay bilimleri, ekoloji ve oşinografi.
Bilişim teknolojileri, bilgisayar dışındaki birçok alet veya cihaz ve ekipmanları da kapsamaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır; hesap makineleri, elektronik tüpler, izole kablolar, telgraf ve telefon hatları, radyo ve televizyon vericileri, ses ve video kayır cihazları, elektronik makineler ve bazı aletler, telekomünikasyon sistemleri ve bilgisayar ekipmanları gibi.
Okumadan geçme: Bilişimin tarihçesi nedir? Bilgisayar ve İletişim sektörleri nasıl gelişti?
Bilişim ve İletişim
Bilişim ile iletişim teknolojileri, birbirleri ile köklü ve bağlantılı teknolojilerdir. Telekomünikasyon sistemlerinin ise dijital verilerin dijitalleşmesi ve bilgilerin aktarılmasını sağlanmıştır. Bu biçimde bilişim ve iletişim teknolojileri birbirlerini birleştiren veya tamamlayan iki kavram haline gelmiştir. Bilişim ve iletişim teknolojileri, ekonomik ve toplumsal gelişmelerin parçasından birisidir. Toplumdaki bireylerin birbirleri ile ve kurumlar arasındaki ilişkileri, iletişimleri yüksek oranda bilişim ve iletişim teknolojileri vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Ekonomik anlamda verimlilik ve üretim kavramları bilişim ve iletişim teknolojileri ile hayata geçirilebilirler. Günümüzde en değerli ve bilişimin bir parçası olan internet ağları; aynı süreçte genel iletişim araçlarındandır. Hatlar ve kablolar aracılığı ile bilgisayarlar veya mobil cihazlar arasındaki verilerin transferine, paylaşılmasına ve alışverişlerine olanak sağlar; ses dosyası ve çeşitli yazılar, fotoğraflar ve görüntüler gibi bir çok sayıda dokümanı transfer etmeye aracılık eder.
Bilişim ve iletişim teknolojileri bazı süreçler ile gelişmiştir . Bu süreçler; araç ve gereç geliştirme ve üretme, dijital cihazlar, dijital ekipmanlar ve dokümanlar geliştirme ve üretme telekomünikasyon hizmetleri üretme ve geliştirme, ağ hizmetlerini geliştirme üretme, medya (yayıncılık) araç gereçleri, cihaz üretimi ve hizmet geliştirme gibi.
Bakmadan geçme: Bilişim Suçu Nedir? Bilişim Suçları Nelerdir? Kanunları ve Cezaları
Bilişim Yaşamı Nasıl Etkiler?
Özellikle geride bırakılan son 20 yıl içinde internetin, neredeyse her gün, her saat, her zaman, hayatın her an ve her yerinde kullanılmaya başlanması ile sayısız düzeyde işlem ve uygulamaların temelini oluşturuyor. İletişim başta olmak hususu ile medya, iş ve ev hayatı, ulaşım ve alışveriş, lojistik gibi sayılamayacak kadar alanda bilişimden bir araç gereç bulunabilir. Bilişim teknolojileri sayesinde günlük rutin yaşamın her alanında çığır açılmıştır.
Bulaşık makineleri ve çamaşır makineleri, fotoğraf makineleri, müzik sistemleri ve yayıncılık araçları, televizyon, sanal devlet uygulamaları ve sosyal medya ağları gibi yaşamın bel kemiğini oluşturan olanakların gerçeklerini sağlayan “ sihirli değnek ” bilişimdir.
Hatta günümüzde interneti olmayan bir ev kalmadı. Bunun örneklerini de sosyal medyanın yaygınlaşmasından rahatlıkla anlayabiliriz. Yakında televizyon yayınlarının da biterek Youtube tv üzerinde canlı yayın izleyebiliriz. Şu anda çoğu kişi bu yöntem ile hayatını idare etmektedir. İnsanlar yoğun şekilde internet üzerinden canlı yayın yapıyor. Ya da canlı yayın programlarını takip ediyorlar.
Bilişim Teknolojisi ve Bilgisayar
Bilişim denildiğinde bilgisayar ve bilişim arasına ayrı bir parantez koymak gerekiyor. Çünkü günümüzde yaşamın bir parçası olan bilgisayar, şaşırtıcı derecede verileri ve dokümanları kısa bir süre içerisinde işleyebiliyor, depolayabiliyor ve iletebiliyor. Bilgisayar sistemlerinin karmaşık yazılım ve donanım sistemleri ve bu sistemlerin sağladığı hizmetler bilişim teknolojisinin tamamen kendisinden başka bir şey değildir. Bilişim teknolojileri bilimi; bu sistemlerin tasarlanması, modellenmesi, geliştirilmesi, araştırılması, üretilmesi ve uygulanması ile doğrudan ilgilenir.
Bilgisayarlar günümüzün ve geleceğin her daim kullanılacak olan ürünleridir. Teknolojiyi bağımlılık değil, onu işimize yarayacak şekilde öğrenmeliyiz. Bilgisayar kullanmadan hiçbir iş eksiksiz yapılamaz. Bundan sonra da yapılmayacaktır. Bankadan para çekmek için kullanmış olduğumuz ATM’lerin bile bir bilgisayar olduğunu unutmayın. Bilgisayarlar; geçmişin, bugünün ve geleceğin en büyük buluşudur.