Türkiye coğrafi bölgelere ne zaman ve neden ayrıldı? Bölge ve Bölümler
Türkiye coğrafi bölgelere ne zaman ve neden ayrıldı? Bölge ve Bölümler
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri, sınırlarını belirleyen yada tanımlayan, ülke sınırları içerisinde herhangi bir yerin tabii, beşeri,iklim, coğrafi konumu, nüfus yerleşim ve ekonomik özellikleri gibi benzer özelliklerin ortak olmasıdır.
Neden Türkiye Coğrafi Bölgeleri Ayrıldı? Ne zaman?
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri, 6 Haziran – 21 Haziran 1941 yılında Ankara’da toplanan Birinci Coğrafya Kongresi, uzun süren çalışmaları sonunda yedi bölgeye ayırmıştır.
Birinci Coğrafya Kongresinin toplanma sebebi ise, ilk, orta ve lise müfredat programları ile ders kitapları, coğrafya terimleri ve coğrafî isimlerin yazılması, Türkiye Coğrafyası’nın ana hatları ve yerlerin adlandırılması üzerineydi.Kongre haftası sonunda Türkiye’nin 7 ana coğrafi bölgeye ve 21 coğrafi bölümeye ayrıldığı sonucu açıklandı.
Birinci Coğrafya Kongresinde, Bölgelerin ve bölümlerin ayrılmasında rol oynayan faktörler, Türkiye’nin üç tarafının denizle çevrilmiş olması, uzun kenarları boyunca kıyıya paralel dağ sıralarının bulunuşu, bu dağların yüksek, ama az engebeli olan orta kesimi deniz etkisinden ayırması, bu yüzden kıyı şeridiyle iç kesimler arasında iklim, doğal bitki örtüsü, tarım çeşitlerinin dağılımı ve bunların ulaşım sistemlerine ve konut tiplerine etkisi gibi etmenler göz önünde tutulmuş ve Türkiye’nin dört kenar bölgeyle, üç iç bölgeye ayrılması mümkün olmuştur.
Karar verildikten sonra isim konusunda ise, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri ilk dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir. Diğer üç bölge İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleride Anadolu bütünü içindeki yerlerine göre adlandırılmıştır.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri ve Bölümleri Nelerdir?
Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler yönünden sınırları içinde benzerlik gösteren geniş alanlara bölge denir. Sınırları içinde benzerlikleri olan ancak bölgenin diğer yerlerinden farklı olan küçük alanlara ise bölüm denir. Birinci Coğrafya Kongresinde Türkiye coğrafi 7 bölgeye ve 21 bölüme ayrılmıştır.
- Akdeniz Bölgesi: Adana Bölümü, Antalya Bölümü
- Doğu Anadolu Bölgesi: Yukarı Fırat Bölümü, Erzurum-Kars Bölümü, Yukarı Murat-Van Bölümü, Hakkâri Bölümü
- Ege Bölgesi: Ege Bölümü, İç Batı Anadolu Bölümü
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Orta Fırat Bölümü, Dicle Bölümü
- İç Anadolu Bölgesi: Konya Bölümü, Yukarı Sakarya Bölümü, Orta Kızılırmak Bölümü, Yukarı Kızılırmak Bölümü
- Marmara Bölgesi: Yıldız Bölümü, Ergene Bölümü, Çatalca – Kocaeli Bölümü, Güney Marmara Bölümü
- Karadeniz Bölgesi: Batı Karadeniz Bölümü, Orta Karadeniz Bölümü, Doğu Karadeniz Bölümü
Bölgelerin izdüşüm alanlarına göre sıralanışı:
- Doğu Anadolu Bölgesi (171.000 km2)
- İç Anadolu Bölgesi (162.000 km2)
- Karadeniz Bölgesi (146.000 km2)
- Akdeniz Bölgesi (122.000 km2)
- Ege Bölgesi (85.000 km2)
- Marmara Bölgesi (67.000 km2)
Ayrıca Bakınız
İlgili Link: Coğrafi Bölge nedir? Nasıl belirlenir? Türkiye’deki Coğrafi Bölgeler