DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor?

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor?

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor?

Uzun ömür sahibi kim olmak istemez ki? İnsanlık tarihine bakıldığında genç kalabilmek için neler neler yapılmış. Tarihte bunla ilgili ilk akla gelen kişilik ise malum Mısır kraliçesi Kleopatra’dır. Aynı zaman da Lokman Hekim’ide unutmamak gerekir. Ölümsüzlük sırrı, gençlik iksiri derken bir türlü yaşlanma ve ölümün kimse önüne geçememiştir. Ölüm insanın eninde sonunda uğrayacağı son olsa gerek.

Dünya ortalamasına bakıldığında insan ömrü 71 yıl olarak ciddi bir yükseliş gösteriyor. 2017 yılının Dünya Mutluluk Raporuna bakıldığında bu ortalamayı yukarı çeken 5 ülke dikkat çekiyor. Rapora göre bu 5 ülkede yaşama yaşının ortalaması neredeyse 80’leri rahatça geçiyor. Haliyle gerçekten dikkat çekiyor ve sizlere bu ülkelerde uzun ömürlü insanların sırrını anlatmaya çalışacağız.

1. Güney Kore: Ortalama ömür yaşı 90 olarak birinci sırada

Araştırmalar, ortalama ömrün 90 yılı aştığı ilk ülkenin Güney Kore olduğunu gösteriyor. Ülke Asya’nın en büyük dördüncü ekonomisine ve dünyanın en büyük 15’inci sıralamasında olan Güney Kore, Dünyada etnik ve dil açısından en fazla homojen bir yapıya sahip ülkesinden de biridir.

1960 yılından sonra gelişen ekonomisi ile kırsal kesimden şehirlere çok hızlı bir geçiş yaşamıştır. Nüfusun yüzde 85’i şehirlerde yaşamasıyla Ülkede okur-yazar oranı % 92’lere çıkmıştır.

Uzun ömür sırrı olarak güçlü ekonomisi, gelişkin sağlık hizmetlerinin ve tansiyonun Batılı ülkelerden çok daha düşük seyretmesinin etken olduğu belirtiliyor.

Güney Kore’de ayrıca fermente gıda tüketimine dayalı bir beslenme söz konusu. Bunun kolesterol seviyesini düşürdüğüne, bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve kanseri engellediğine inanılıyor. Kore mutfağı lifli gıdalar ve besin değeri bakımından da zengin.

Ülkede mahalle hayatına önem veriliyor. İnsanları bir araya getiren hamam gibi ortak mekanlar sosyalleşme, yenilenme ve stresi azaltmada etkili oluyor.

Budizmin de bireyciliğe karşı ortaklaşmayı teşvik eden kültürün gelişmesinde önemli olduğu belirtiliyor.

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor? | Güney Kore yemeklerinden Bibimbap

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor? | Güney Kore yemeklerinden Bibimbap


2. Singapur: Ortalama ömür yaşı 83,1 olarak ikinci sırada

Singapur, Endonezya ve Malezya toprakları arasına sıkışmış 43 km uzunluğunda, 22,5 km eninde küçücük bir ada devletidir. En son resmi nüfus sayısı 2014 yılı Haziran ayı sonu verilerine göre Singapur’un nüfusu 5.469.724 kişidir. Genç nüfusu bir hayli fazla olan Singapur’un yüzde 25’i kırsal kesimde yaşamaktadır. Singapur, diğer Asya ülkelerine nazaran okuma-yazma oranı yüksek olan bir ülkedir. Nüfusun %96’sına yakını okur-yazardır. Singapurluların sağlık, sosyal ve kültür hayatları oldukça iyidir.

2017 yılının Dünya Mutluluk Raporuna bakıldığında Singapur’da ortalama ömür 83,1 yıldır. ‘Mucizevi’ olarak adlandırılan bir sağlık sistemine sahiptir. Bebek ölümleri ve gebeliğe bağlı ölümler en düşük seviyededir ve önleyici bakıma ağırlık verilir.

Ülkede spor merkezleri ve parklar yaygın, buralarda egzersiz yapma kültürü gelişkindir. Bir süre önce yaşlılar arasında stresi azaltma ve ruh sağlığını geliştirme amaçlı bir park bile açılmıştı. Ayrıca sigara ve alkole uygulanan vergi diğer ülkelerden çok daha fazladır.


3. Japonya: Ortalama ömür yaşı 83 olarak üçüncü sırada

6 bin 852 adadan oluşan, bir takımada ülkesidir. Dünyanın nüfüs açısından en kalabalık 10. ülkesinden biridir. Başkent Tokyo ise neredeyse nüfusun yüzde 25’lik kısmına 30 milyondan fazla insan barındırmaktadır. Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya göre Japonya, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonraki dünyada ikinci konumda yer almaktadır.

Dünyanın en yaşlı ülkesi olan Japonya’dır.

2017 yılının Dünya Mutluluk Raporuna göre Japonya’da ortalama ömür 83 yaştır. “Ölümsüzler diyarı” adıyla anılan Okinawa adası uzun ömre dair bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Japonya’nın güney adalarında 100 yaşını aşkın 400’den fazla insan vardır. Buradaki uzun ömrün sırrı beslenmeyle ilgilidir. Bölge halkının diyeti bol miktarda tofu (soya fasulyesi suyunun fermantasyonundan elde edilen bir tür peynir), tatlı patates ve balığa dayanır.

Yaşlıların aktif bir sosyal çevreye sahip olması ve güçlü mahalle ilişkileri, stres seviyesinin düşmesine ve aidiyet duygusunun gelişmesine neden oluyor.

Japonya’daki yaşam kalitesini ve farklı kültürü anlamak için dili öğrenmenin önemi vurgulanıyor.

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor? | Dünyanın en yaşlı nüfusu Japonya'da bulunuyor

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor? | Dünyanın en yaşlı nüfusu Japonya’da bulunuyor


4. İspanya: Ortalama ömür yaşı 82,8 olarak dördüncü sırada

Avrupa kıtasının güneybatısında, İber yarımadasında bulunan 504 bin 712 km karelik alanı olup, 47 milyona yakın nüfusa sahiptir.

İspanya deyince akla öğlen arası olan “Siesta” akla gelir. Uzun ve kaliteli yaşam için öğlen uykusunun yapılması bilim adamlarınca da tavsiye ediliyor. Avrupa ülkelerinde Siesta diye bir kavram olmamasına rağmen, İspanya’da olmasının mantıklı bir açıklaması var. Yüzyıllardır hakim süren Arap medeniyeti Endülüs Emevileri zamanında geldiği söylenebilir. Çünkü bu alışkanlık aslında İslam dininin peygamberi, örnek şahsiyeti ve lideri olan Hz. Muhammed’in ( Milattan Sonra 571 ile 632 yılları arasında yaşamıştır) devamlı yaptığı öğlen uykusu olan Kaylule adındaki alışkanlıktan geliyor. Öğle vakti ile ikindi vakti arasında alınan 1 saatlik uyku, bir çok Müslüman tarafından Sünnet olarak görülmüş ve uygulanmış.

2017 yılının Dünya Mutluluk Raporuna göre İspanya’da ortalama ömür 82,8 yıldır. Bunda Omega 3 deposu balık ve zeytinyağı ile bol sebze içeren Akdeniz diyetinin de faktörü vardır diyebiliriz.

İspanya’da öğleden sonra 2 ile 5 arasında bir çok dükkan kapatır. Hayat durur sanki. Bu verilen aralık akşam mesaisine sayılıp, öğlen 2 yada 3 saatlik arada ister evine ister restoranda yemek yer. Dilerse evinde dinlenir, kimi yürümeyi tercih eder yada bisiklete binebiliyor. Aynı zamanda İspanya devleti tarafından vatandaşlara verilen akıllı bilekliklerle adımlarını devamlı ölçebiliyor. Günlük gidilecek yerleri özellikle yürüyerek yada bisiklet kullanarak yaparlar. Günde 10 bin adım atmadan evlerine girmeyen insanlar, haliyle yaşam kalitelerini yükseltmiş oluyorlar.

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor? | İspanya'da özel güvenlikli siesta yerlerini kiralayabiliyorsunuz

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor? | İspanya’da özel güvenlikli siesta yerlerini kiralayabiliyorsunuz


5. İsviçre: Ortalama ömür yaşı 81 olarak beşinci sırada

Deniz kıyısı olmayan, Alpler, İsviçre Platosu ve Jura dağları arasında, 41 bin 285 km kareye sahip bir ülkedir. Yaklaşık olarak 8 milyona yakın nüfusu vardır. Tamamen yüksek rakımda kurulu bir ülke olması, haliyle yaşam ortamının da kalitesini arttırmaktadır.

Avrupa’nın en zengin ülkeleri arasında olan İsviçre’de erkeklerin ortalama ömrü 81 yıl. Sağlık hizmetlerinin gelişkinliğinin yanı sıra peynir tüketiminin de bunda önemli bir etken olduğu tahmin ediliyor.

Yabancılar arasında iş odaklı yerleşim başta geliyor. Dünyanın en iyi özel okullarını barındırması genç aileler için önemli bir çekim merkezi yapıyor bu ülkeyi.

Hafta sonunda şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler Alp Dağları’na ve diğer Avrupa ülkelerine kısa süreli ziyaretler düzenleme olanağına sahip.

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor? | İsviçre'den Zürih kenti fotoğrafı

Dünyanın en uzun ömürlü insanları hangi ülkelerde yaşıyor? | İsviçre’den Zürih kenti fotoğrafı



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.