DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlama Yöntemleri Nelerdir?

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlama Yöntemleri Nelerdir?

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlama Yöntemleri Nelerdir?

Öncelikle kravatın; 17. yüzyıldaki bir askeri zorunluluk olduğunu belirtmekte fayda var. Bununla birlikte günümüzde takım elbise giymek zorunda olan kişilerin ayrılmaz bir parçasıdır. Biz de sizlere kravatın nasıl bağlandığı ve kaç değişik yöntemi olduğu ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz.

Fransızcada kelime olarak Cravate olarak bilinmektedir. Aslında bu Hırvat askerlerin boyunlarına takmış oldukları uzun bezlerden dolayı, Croates veya Cravates denilmektedir. Yani kısacası; Hırvatlar kelimesinin aksesuarın adeta bir yerleşik adı haline gelmiştir. Ve bu şekilde de evrensellik kazanmıştır. Şunu da belirtmekte fayda olabilir. Kravat; İngiliz jargonunda Fransızca adı ile kesinlikle bilinmemektedir. Bu sebeple İngiliz ve Amerikalılar kravatı “Tie” adı ile bilmektedirler.

Elbette ki kravat bağlamanın da birçok yöntemi bulunmaktadır. Aslında çok zor görünse de öyle değildir. Ama kullanma zorunluluğu olmayan kişiler bağlamayı bilmezler. Türkiye’de ortaokulda başlayan kravat alışkanlığı başlamaktadırlar.

Kravat bazı kişilerin iş hayatında her gün kullanılması gereken bir zorunluluktur. Takım elbise giyen kişilerin zorunluluğu olan bir aksesuardır. Çünkü takım elbiselerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bununla birlikte Türkiye’de kamu personel kanununa göre de kravat takmak zorunlu esaslardan birisidir.

Türk toplumunda kravat olgusuna yeni dememiz pek te yanlış olmayacaktır. Hatta 19. Yüzyıl yenilenme hareketleri ile birlikte giyim tarzımıza dahil edilmiştir. Cumhuriyetin ilanı sonrasında da yüksek sıklık ile kullanılmaya başlanmıştır.

Yine de söylemek gerekir ki, kravat bağlamak kimileri için bir hayli zor bir iştir. Bu sebeple de, lastikli ve hazır olarak bağlı kravatların üretimine gidilmiştir. Bunun üstüne sabahları zaten uykudan yeni uyanmış durumda oluyorsunuz. Ve doğal olarak bir de üstüne kravat bağlamak oldukça zor gelebiliyor. Aslında erkeklerin eğitim hayatından başlayıp ta iş hayatında da devam eden büyük bir derdidir kravat bağlamak. Peki kravat bağlamak gerçekten bu kadar zor mu? Kravat bağlamanın kolay bir yolu yok mu? Elbette var. Şimdi sizler için kravatınızı kolayca bağlayabileceğiniz yöntemleri anlatacağız.

Basit Düğüm Yöntemi

Kravat bağlama yöntemleri arasında en bilinen ve en çok tercih edilen tekniktir. Basit düğüme teknik adı ile Four in Hand de denilmektedir. Basit düğüm; en klasik tekniklerden biridir. Ve bu sebeple de bu yöntem ile bağladığınız kravatlar bütün gömlek yakalarına kusursuz uyacaktır.

Buna ek olarak daha uzun bir yapıya sahip olan basit düğüm tekniği ile bağlanmış olan kravatlar, ince kumaşlı giysilerde dar olarak tercih edilmektedir. Daha kalın kumaşlı giysilerde ise geniş olarak kullanılmaktadır.

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlamanın Yöntemleri Nelerdir? – Basit Düğüm Yöntemi

Çift Düğüm Yöntemi

Çift düğüm yönteminin diğer adı da Victoria tekniğidir. Çift düğüm tekniği, basit düğüm tekniğine çok benzemektedir. Ancak bir farklı özelliği bulunmaktadır. Bu düğüm tekniğinde ikinci bir tur ile kravatınızı bağlıyorsunuz. Çift düğüm tekniği ile kravat bağlayabilmek için yapmanız gereken önemli bir detay bulunmaktadır. O da kravatın geniş ucunun dar olan kısmından iki defa dolaşmış olmasıdır.

Çift düğüm tekniği ile verilecek farklı bir detay ise; basit düğüm ile bağlanmış olan kravatlara göre daha kalın bir görünüme sahip olmasıdır. Kravatınızın kumaşı çok kalın değilse, çift düğüm yöntemi ile bağlanmış olan kravatınız, tüm gömlek yakalarına uyum sağlayacaktır.

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlamanın Yöntemleri Nelerdir? – Çift Düğüm Yöntemi

Yarım Windsor Yöntemi

Windsor, bir düğüm çeşididir. Dolayısıyla Windsor yöntemi; yarım windsor ve tam windsor olmak üzere iki şekilde gruplanmaktadır. Tam windsor düğüm yöntemini diğer yöntem olarak sizlere sunduk. Ona nazaran benzerlikler gösteren yarım windsor düğümünün yapımı çok daha kolaydır. Ancak bu düğüm şeklinin yapısı daha kalındır.

Yarım windsor düğümünün çok daha ince veya hafif kumaşlı kravatlar için uygun olduğunu söylemek oldukça mümkün olacaktır. Yarım windsor düğümü, üçgen şeklinde ve oldukça şık durmaktadır. Bu şık görünüşlü yarım windsor düğümü genel olarak açık yakalı gömlek ya da klasik yakalı gömleklerde kullanılmaktadır.

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlamanın Yöntemleri Nelerdir? – Yarım Windsor Düğüm Yöntemi

Küçük Düğüm Yöntemi

Bu yöntem, adından da anlaşıldığı üzere küçük düğümlü kravatlar bağlamanıza yardımcı olacaktır. Aşırı kalın kumaşa sahip gömleklerde ya da sıkı yakalı gömlekler giyerken tercih edilen küçük düğüm yöntemi, uzun veya ayrık yakalı gömlekler üzerinde tercih edilmemelidir.

Küçük düğüm yönteminin uzun yakalı ya da ayrık yakalı gömleklerde kullanılmayışının sebebi, hoş bir görüntü elde edemeyecek olmanızdır. Ama yine de küçük düğüm yöntemi, kravatınızı bağlamak için uygulayabileceğiniz tekniklerden bir tanesidir.

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlamanın Yöntemleri Nelerdir? – Küçük Düğüm Yöntemi

Tam Windsor Yöntemi

Bu yöntem yukarıda belirttiğimiz gibi windsor düğümünün ikincisidir. Tam windsor yöntemi, kravat bağlama yöntemleri arasında özel günler bağlama yöntemi olarak bilinmektedir. Bu kravat bağlama yöntemi, İngiliz stili bir düğüm çeşididir. Windsor kravat bağlama yöntemi, adını Windsor Dükü’den almıştır.

Diğer ismi ile Full windsor düğümü olarak bilinen tam windsor yöntemi ile bağlanmış olan kravatlar, gayet hacimli bir yapıya sahiptirler. Bu sebeple genel olarak İtalyan yakalı gömleklerde ya da Windsor yaka denilen ayrık yakalı gömlekler üzerinde tercih edilmelidir. Tam windsor düğümü yöntemi ile kravat bağlamak sizlere zor görünebilir. Bununla ilgili de küçük bir sır bulunmaktadır. Bağladığınız kravatın güzel görünmesi için, gömleğinizin son düğmesini gizlemiş olması gerekmektedir.

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlamanın Yöntemleri Nelerdir? – Tam Windsor Düğüm Yöntemi

Christensen Yöntemi

Christensen denilen yöntem ile bağladığınız kravatlar, genel olarak daha kalın bir düğüm yapısına sahip olurlar. Hal böyle olunca da Christensen düğüm yöntemi ile bağlanan kravatınızı ayrık yakalı ya da uzun yakalara sahip olan gömlekler ile kullanmalısınız. Sizin görünümünüz için böylesi daha uygun olacaktır. Sebebi ise, Christensen düğüm yöntemi ile bağladığınız kravatlar, küçük yakalı gömlekler üzerinde taşıyamaz bir görüntü yaratacaktır.

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlamanın Yöntemleri Nelerdir? – Christensen Düğüm Yöntemi

Grantchester Yöntemi

Grantchester kravat bağlama yöntemi, oldukça şık duran görüntüsü ile dikkat çeken ve tercih edilen bir kravat bağlama yöntemidir. Grantchester bağlama yöntemini daha ön plana çıkaran ise, basit düğüm ya da çift düğüm gibi metotların aksine daha düz bir görüntüye sahip olmasıdır.

Eğer grantchester yöntemi ile doğru düğümü yapabilirseniz, bu yöntem ile bağlamış olduğunuz kravatları her farklı yaka gömlek ile birlikte kullanabilirsiniz. Ancak kravatınızın kumaşına bağlı olarak kalın ya da ince oluşu durumlarında, geniş yakalı ya da daha küçük yakalı gömlekleri tercih edebilirsiniz.

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlamanın Yöntemleri Nelerdir? – Grantchester Düğüm Yöntemi

Cafe Düğüm Yöntemi

Bu yöntem, ülkemizde görmeye pek te alışmadığımız bir yöntemdir. Cafe düğüm yöntemi tam olarak 11 adımdan oluşmaktadır. Bununla da kalmayıp çok karmaşık bir kravat bağlama yöntemidir. Kravatı bağlayabilmek için kravatın ucu ile oldukça kıvrak birkaç hareket gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Cafe düğüm yönteminde kravatın düğüm kısmına farklı bir görüntü kazandırmak esastır. Bu yönteme bazı büyük davetlerde rastlamanız mümkün olacaktır.

Kravat Nasıl Bağlanır? Kravat Bağlamanın Yöntemleri Nelerdir? – Cafe Düğüm Yöntemi

Kravat Takmanın İncelikleri

Her şeyin olduğu gibi kravat takmanın da incelikleri bulunmaktadır. Öncelikle kravatınızın ucu, pantolon kemerinizin altında kalacak şekilde bağlanmalıdır.

Kravatı çıkarmak oldukça kolay olmalıdır.

Kravatınızı çözdüğünüz zaman ilk boyuna geri dönmelidir.

Kravatınızı asla nemli ortamlarda bırakmamalısınız.

Kravatlar kesinlikle ve kesinlikle ütülenmelidir.

Kravatınız, gece çıkardıktan sonra bağlı bırakılmamalıdır.

Bazı örgü kravatlarınızın uzamasını engellemek için çıkardıktan sonra yuvarlak şekilde bırakılmalıdır.

Eğer kot pantolon üzerine kravat takılacak ise, bez kumaştan yapılmış olanlar tercih edilmelidir.

Kravatınızı çözerken, çekiştirilmemelidir.

Takılmış olan kravatın astarı hiçbir şekilde görünmemelidir.

Bazı ceketleri giyerken süs mendili de tercih ederiz. İşte kravatınız o süs mendili ile uyumlu olmamalıdır.

Taktığınız kravat, gömleğiniz ile tezat olmalıdır.

Takacağınız kravat dokuma bir tür ise, takım elbise giyerken kullanılmamalıdır. Özellikle diyagonal şekilde olmamalıdır.

Taktığınız kravatlar kaşmir veya yün olacak ise bunları aşırı soğuk günlerde tercih etmelisiniz.

Son olarak takacağınız kravat keten ise yalnızca yaz mevsimlerinde ve keten kıyafetler ile tercih edilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.