DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hamile iken tekrar hamile olunur mu? Süperfetasyon nedir?

Hamile iken tekrar hamile olunur mu? Süperfetasyon nedir?

Hamile iken tekrar hamile olunur mu? Süperfetasyon nedir?

Birçok kişi bu sorunun cevabını duyduğunda gerçekten çok şaşıracak. Belki tanıdığınız kimsenin başına gelmedi ama son asırda dünya genelinde 6 hamile kadının başına geldi. Tıbben açıklaması ise “Süperfetasyon”.

Hamile iken tekrar hamile olma  durumu Süperfetasyon olan 6. kişi İngiltere’de yaşayan ikizlere hamile olan Jolene Broad’ın başına geldi. İkiz bebekler sevincini yaşarken bir anda Üçüz olacağını duyunca hem şok geçirdi hemde çok sevindi.

Süperfetasyon, var olan gebelikte bir uterusta, döllenmiş başka bir yumurtanın yerleşerek gelişmesine denmektedir. İki hafta yada 4 hafta içinde gebeliğe bir yenisi daha eklenir.

Tıp tarihinde 12. yaşanan Süperfetasyon, daha önce Hatırlarsanız 14 Kasım 2016 tarihinde 11. kişi olarak adını tarihe yazan Avustralyalı Kate Hill‘in başına gelmişti.

Kate Hill hamile kalamıyordu ve gebelik için tedavi görüyordu. Tedavinin sonucunda ilk 10 günde döllenme olmuştu, fakat ardından 2. döllenme daha olmuştu. Haberimizin tamamını alt linkten okuyabilirsiniz.

İlgili Link: Hamileyken hamile kalınır mı?

Peki Hamileyken tekrar hamile kalabilme nasıl oluyor?

Sorumuzun cevabını Jinekoloji Profesörü Simon Fisher’dan alıyoruz. İnsanların çoğunun yanlış bildiği bu olayın olamaması gerektiğini, hamile bir kadının döllenme sonrası tekrar yumurtalarında hamileliği önlediğini, fakat nadir de olsa bu durum bazen anotomiye ters düşebileceğini söylüyor.

Zaten bu terslik ilk defa 1865 yılında görülmüş. O zamanın şartlarında bilim olarak pek açıklanamasa da sonrasında gelişen bu farklı olayın nedeni anlaşılmış. Fakat bu döllenme, ilkinden sonraki 2 haftada oluyor. Sonrasında yani 1 aylık gebelerin 2. bir döllenme olmaması gerekiyor.

Jinekoloji Profesörü Simon Fisher daha ilginç bir örnek veriyor. Bundan önce Roma’da yaşanan Süperfetasyon olayına göre, gebe kalan bir anne adayı 3 aylık hamile iken ikinci bir döllenme olduğunu ve doğumların arasında 4 ay olduğunu söylüyor.

İnsanlara ilginç gelen bu olay, hayvanlar arasında sürekli oluyor. Örneğin köstebek, fare, koyun ve tavşanlarda çokça görülmekte. Genelde uteruslarında döllenmiş yavruları varken, ikinci çiftleşme ile tekrar gebe kalabiliyorlar. Bu yüzden fazlaca üreyebiliyorlar.

İnsanlarda bu olaylar çok nadir ama eğer duyarsanız sakın ağzınız açık kalmasın 🙂

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.