DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyanın en sessiz odasını biliyor musunuz? Niçin ve nasıl yapıldı?

Dünyanın en sessiz odasını biliyor musunuz? Niçin ve nasıl yapıldı?

Düşünün ki bir odadasınız. Kalp atışı sesini, kanın vücutta dolaşırken çıkarttığı ses, eklem yerlerindeki en ufak çıtırtıyı bile duyuyorsunuz. Neredeyse odadaki hava moleküllerinin çarpışma desibeline yakın bir değere sahip olan  Dünyanın en sessiz odasını biliyor musunuz? Böyle bir oda yapmak kimin aklına ve kimin işine gelir? Niçin ve nasıl yapıldı? Bu soruların cevabını sizler için araştırdık.

Dünyanın en sessiz odasını biliyor musunuz? Niçin ve nasıl yapıldı?

Yazımıza başlamadan önce size desibel nedir? sorusuna kısaca cevap vermek istiyoruz. Desibel, insanlar tarafından belirlenen referans değerlere göre logaritmik bir oran vermektedir. Desibelin boyutu yoktur. Aslında ses birimi olarak kullanılması da yanlıştır. Desibel ses şiddeti karşılaştırmalarında kullanılan bir karşılaştırmadır. Desibel ses şiddetinde kullanıldığı ve zamanında haberleşme de Telefon olduğu için ilk defa, John NAIPER tarafından kullanılsa da, Telefonun mucidi Graham Bell’in soyadı verilmiştir.

Şimdi anlatacağımız Dünyanın en sessiz odasının kaç desibel olduğunu ve İnsan kulağının kaç desibel olduğunu öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz.

Dünyanın en sessiz odası -9,4 Desibel!

Şimdiye kadar Dünya’nın en sessiz odası olarak bilinen yer, ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentindeki Orfield Laboratuvarında  olduğu biliniyordu. kurulma nedenlerinden biri ise işitme cihazlarının testlerini yapmak için kurulmuş bir odadır. Odadaki ses şiddeti -9,4 desibeldir. -9,4 Desibeli size şöyle anlatalım. İnsanların sessiz olarak istedikleri hani çıt çıkmaz dediğimiz odalar bile, 30 desibel kadar bir sese sahip. İnsan kulağı kaç desibel sorusuna verilecek cevap ise işitebileceği en düşük ses 0 desibeldir. Nefes alışımız 10 desibel iken, oda içindeki hava moleküllerinin birbiriyle çarpışması -24 desibel. Yani -9,4 desibeli düşünebiliyor musunuz?

Hiçbir ses burada yankılanamaz ve ses burada dalga halinde ilerleyemiyor. Çıkan ses korunmalı duvarlar ile anında emiliyor. Ses emilimi sonrası işte insan için sessiz bir oda. İster misiniz? böyle bir oda, soruya cevap vermeden önce sessiz odanın size verebilecek ilginç etkilerini söyleyelim.

Odanın sessizliği ile Kalp atışı ve Kulaklarınızın örs çekicinden gelen sesi bile duyabileceksiniz.Kemikler ve eklem yerlerinde en ufak çıtırdama bile çok rahat duyulacak. Adeta sessiz olmak için nefes bile almamayı düşünebilirsiniz! Böyle bir yer bilimsel olarak insan beyni için çok sıkıntılı. Çünkü beynimiz sese daha doğar doğmaz alışmıştır. Dana önce size bebeklerin odasında şşt ses yapma, yada sessizlik için elinizden gelenin yapmanın ne kadar gereksiz olduğunu anlatmıştık. Çünkü bebekler daha anne karnında iken sese alışmıştır ve doğduğunda çok sessiz odaya alınması onu rahatsız eder ve sıklıkla uyanır. Dilerseniz yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili Link: Dünyanın en çok ağlayan ve en az ağlayan bebekleri hangi ülkeden?

Yetişkin bir insan yarım saat bu odada kaldığında, psikolojik yönden alarm vermeye başlar. çünkü yıllardır adaptasyon sürecinde beklenmedik bir anda şok etkisine giren beyin, çelişkili süreçte halüsinasyonlar üretmeye başlar.

Fakat biz Dünyanın en sessiz odası burası bilirken aslında Dünyanın en sessiz yeri Microsoft’a aitmiş. -9,4 Desibel ile rekor onda. Şimdi size Microsoft’un ses ile ne işi olur? Dünyanın en sessiz odası nasıl yapılmış? neden yapılmış? sorularının cevabına geçelim.

Dünyanın en çok sessiz odası -20,6 Desibel!

Dünyanın en en sessiz odasını yapan herkesin çok yakından tanıdığı Microsoft şirketidir. Yazılım şirketi olmasına rağmen neden sessiz bir oda tercih ettiği herkesin merak konusu. Merak ettik ve  dünyanın en çok sessiz odasını neden yaptığını sizler için araştırdık.

İnsan ekleminden çıkan ve nefes alırken hiç duymadığınız sesleri size gösteren bu ilginç sessizlik Microsoft firması tarafından yapıldı. Geleceğin elektronik teknolojileri burada teste giriyor. Test Mühendisi olan LeSalle Munroe anlık hiç hareket etmeden durduğunuz zaman damarlarınızda dolaşan kanın sesi ve gözün hareket ederken çıkardığı sesi bile duyacağınızı söylüyor.

Bizim sessizlik istediğimiz odalarda bile 30 desibel gürültü duyulurken, çoğu zaman açık ofislerde ortak kullanım alanlarında devamlı gürültüye maruz kalırız. Hatta evinizde bile sıfır sessizlik bulma şansınız yoktur.

Sessiz oda deyince müzik kayıt stüdyolarında kayıt esnasında kulaklık takan şarkıcılar göz önüne gelir. Ama bundan sonra aklınıza LeSalle Munroe gelecek. Çünkü dünyanın en sessiz bir ortamında çalışıyor. Onun ofisi dünyanın en sessiz yeri.

Sıfır desibel değil sıfırdan daha düşük bir sessiz oda olarak tarif edilen Microsoft’un laboratuvarının da bulunduğu kendi Ar-Ge merkezi Washington’daki merkezinde özel olarak inşa edilmiş. Şirketin bazı ürünleri burada geliştiriliyor. -20.6 desibel ile dünyanın en sessiz yeri unvanını kazanmış.

Orfield Laboratuvarındaki rekor sessizlik -9,4 ile birinciliğini yıllardır korurken, -20.6 desibel ile Microsoft noktayı koymuş. Bu kadar düşük bir desibeli size anlatmak için en düşük desibel oranlarını araştırdık. İnsan fısıltısı 30 desibel, nefes alışı 10 desibel kadardır. Oda sıcaklığında hava moleküllerinin çarpışması -24 desibel ses çıkarır. İnsanın duyma sınırı 0 desibeldir, ancak kulağımızın duymuyor olması hiç ses olmadığı anlamına gelmez. İşte negatif değer bu yüzden vardır


Nefes almadan bir kaç saniye durun, kalp atışını ve kanın gezinti sesini duyuyorsunuz!

LeSalle Munroe, bu odanın yapılışı hakkında bilgiler veriyor. Eğer sessiz oda nasıl yapılır? merak ediyorsanız anlatalım.

Sessiz Oda, dışarıdaki sesi geçirmesin diye bu oda altı kat beton duvar içinde bulunuyor. Oda içinde oda olarak ifade edebileceğimiz bu yapıda her duvar 30 cm kalınlığında. Böylece 110 desibellik ses engellenmiş oluyor. Odanın temeli binadan tamamen bağımsız, titreşim engelleyen 68 yay üzerinde kurulmuş.

Dünyanın en sessiz odasını yapan Mühendislerden Hundraj Gopal yapış şeklini anlatırken “Bu tip yapılan ses odasının bina ile hiçbir doğrudan teması yoktur” diyor.

Sessiz odanın şekli ise, Küp olup odanın kenarları 6,36 metre uzunluğunda. Tüm oda yüzeyleri 1,2 metrelik ses emici süngerlerle kaplı. Kaplı süngerler sesin duvarlara çarpıp eko yapmasının önüne geçiyor. Kapıların çerçevesinde de özel izolasyonlar bulunuyor. Havalandırmadan, kablo girişlerine, yangın söndürme teçhizatına kadar her şey özel tasarlanmış.

Dünyanın en sessiz odasını biliyor musunuz? Niçin ve nasıl yapıldı? | Cortana ses testi yapılırken

Dünyanın en sessiz odasını biliyor musunuz? Niçin ve nasıl yapıldı? | Cortana ses testi yapılırken


Microsoft, elektronik ürünlerini sessiz odada deniyor

Bu kadar sessizlik tabi burada çalışanlar için sıkıntı oluyor. Mesela 2 kişi çalışırken, karın guruldaması ve burundan aldığı solunum, diğer kişi tarafından çekilmez olabiliyor. Bu durum burada test yapanlarda baş dönmesi bile yapabiliyor.

Kanada’da bulunan British Columbia Üniversitesi’nde duyusal yoksunluk konusunda bilimsel araştırma yapan psikolog Peter Suedfeld, sessiz oda için ilk girişte karanlık bir odaya girmek gibi olduğunu söylüyor.

Peter Suedfeld, “çevremizi saran her sesin eko yapmasına alıştığımızdan, sessiz odada sadece tok sesin olduğunu, sanki karanlık bir odaya girdiğinizde önce kör gibi sonra yavaş yavaş alıştığımız” algısına benzetiyor.

İnsan beyni yaradılış esnasında bile sıfır sessizliğe alışık olmadığını herkes biliyor. Bazen parmaklardan gelen çıtırdama, kulakda oluşan çınlama sesi bile ilginç gelirken, birden bu kadar sessiz bir odaya girme şok etkisi bile oluşturuyor. Odanın tasarımcısı ve mühendislerinden biri olan Microsoft ekibinden Hundraj Gopal, bazı kişilerin buraya girdiğinde adeta büyülendiğini ve hoşuna gidildiğini söylüyor.

Hundraj Gopal, 1 saat kaldığınızda beyin şoka girdiğini ve yutkunurken bile zorlanıldığını ve çıkarılan ses insanın psikolojisini bozduğunu da belirtiyor.

Microsoft’un test mühendisi Munroe ise, bu odayı sadece elektronik cihazların yapım aşamasındaki, elektronik devrelerin titreşimlerini ve kapasitörlerin çıkardığı ses dalgalarını ölçmekte kullanıyor. Bu uğultular eğer çoksa, son kullanıcıların rahatsız olduğunu ve üründen uzaklaştıklarını söylüyor. Bu yüzden bu oda Microsoft’un üreteceği ürünlerin, tüketici üzerinde nasıl bir ses etkisi bıraktığını araştırıyor.

Sessiz odada Cortana ve Hololens teknolojileri deneniyor

Microsoft özellikle yapay zeka asistanı olan Cortona’nın 3D ses teknolojisine adapte olmasını ve sanal gerçeklik yazılımı Hololens’in göz yuvası ve kapağının çıkarttığı sesleri algılaması ile geliştirilmesi için çalışılıyor.

Microsoft’un klavye, mouse, hoparlör ve mikrofonları test aşamalarını burada geçmeye çalışıyor. Ayrıca burada bazı firmalar Biyomedikal cihazları kullanmak için test merkezi olarak da kullanılmasını istiyor. Fakat Microsoft test odasının sadece kendine yettiği için izin vermiyor. Tıbbi araştırmaların yasal düzenlemeleri içinde pekte uğraşmak istemiyor.

Fakat sessiz odada çalışan Munroe, bir süre burada kaldıktan sonra, odanın dışına çıkıldığında sanki bir şelalenin altındaymış gibi gürültünün kulakları doldurduğunu söylüyor. Spiderman filmindeki gibi hiç algılanmayan sesleri duyan sahnenin uyarlaması gibi, şimdiye kadar dikkat edilmeyen tüm sesleri daha iyi duyduğunu söylüyor. Bununda kendilerine başka bir algı oluşturduğunu düşünüyorlar.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.