Donmuş gıdalar nasıl pişirilir? Nasıl çözülür? Nasıl saklanır?
Artık derin dondurucular evlerde yerlerini almaya başladı. Yaz meyvelerini kışın, kış meyvelerini yazın tüketmek için bir çoğumuz gıdaları dondurmaya başladık. Sebzeler ve etler de aynı şekilde saklanıyor. Yapamayanlar ise bunları hazır olarak da temin edebiliyor. Donmuş gıdalar ile ilgili bir çok bilgi yanlış. Bu yazımızda sizlere Donmuş gıdalar nasıl pişirilir? Donmuş gıdalar çözülür? Donmuş gıdalar saklanır? Buzluktan çıkan et en sağlıklı nasıl çözülür? Çözdürülen et ne kadar süre içinde pişirilmeli? Dondurulabilen gıdalar ve kesinlikle dondurulmaması gereken gıdalar hangileri? Elektrik kesintisi yaşanırsa dondurucudaki bütün yiyecekleri atmak mı gerekir? sorularının cevabını uzmanından öğrenin.
Donmuş gıdalar nasıl pişirilir? Nasıl çözülür? Nasıl saklanır?
Donmuş gıdalarla ilgili yalan yanlış bilgiler kafanızı karıştırmış olabilir. Oysa bu konuda doğru bilinen yanlışlar Gıda zehirlenmesi gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bir çok kişi gıdaları saklama konusunda yetersiz bilgiye de sahip.
Donmuş gıdaların nasıl saklanacağı, çözüleceği, pişirileceği ile ilgili bazı sorulara gıda güvenliği uzmanlarının verdiği yanıtlar aşağıda.
Çözülen eti bir daha dondurmamanız gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Peki, bu doğru mu?
Besinleri derin dondurucunuzda sağlıklı bir şekilde saklamanıza yardımcı olmak için bu konunun uzmanlarından Amerikan Mutfak Sanatı Enstitüsü’nden gıda güvenliği uzmanı Jennifer Stack ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden Lauren Sucheren, donmuş gıda tüketimi hakkında sık sorulan soruları yanıtlıyor.
Buzluktan çıkan et en sağlıklı nasıl çözülür?
Buzluktan çıkarılan etin tezgâh üzeri gibi oda sıcaklığındaki ortamlarda çözdürülmemesi gerekir. Etin sağlıklı çözülmesi için üç farklı bekletme yöntemi var:
- Buzdolabının alt raflarında bekletme
- Musluktan akan suyun altında bekletme
- Mikrodalgada çözdürme
Musluktan akan soğuk suda ya da mikrodalgada çözülen etin derhal pişirilmesi gerekiyor.
Çözdürülen et ne kadar süre içinde pişirilmeli?
Et buzdolabında bekletilerek çözüldüyse bir ile beş gün içerisinde tüketilmeli. Kırmızı et bifteği veya pirzolası üç ile beş gün arasında buzdolabında bekletilebilir; kıyma, tavuk ve balık ise en fazla iki gün içerisinde pişirilip tüketilmeli..
Çözülmüş eti bir daha dondurmamamız gerektiği doğru mu?
Bu sık karşılaşılan bir yanlış anlaşılma. Bazı uzmanlar, kırmızı et, kümes hayvanı eti ya da balığın buzdolabında çözdürülmüş ve soğuk ortamda saklanmış olması durumunda (4-5 derece) yeniden doldurulabileceğini söylüyor.
Ancak etin yeniden dondurulması sağlık açısında sorun teşkil etmeyebilse de yapısında ve lezzetinde istenmeyen değişikliklere sebep olabilir.
Buzluğa konulan besinlerin belirli bir süre sonra mutlaka çıkartılması mı gerekiyor?
Hem evet, hem de hayır. Dondurulmuş besinler belirsiz bir süre boyunca buzlukta tutulabilir ve bu süre zarfında hep donuk halde kalmış olmaları durumunda hiçbir sorun olmadan tüketilebilir. Ancak bu besinlerin lezzetleri kaybolur ve görüntüleri pek iştah açıcı olmayabilir.
Bütün rosto ya da tam tavuk gibi besinler bir yıla kadar korunabilir, fakat kuşbaşı etin buzlukta bekletilme süresi dört ile altı ayı geçmemeli. Sosis gibi işlenmiş etler için ise bu süre iki ay civarında.
Dondurmanın üzerinde neden küçük kristaller oluşuyor?
Küçük buz kristalleri besinlerin ısınıp çözülmeye başlaması, ardından yeniden donması sonucu ortaya çıkar. Dondurma gibi besinler erimeye başlayıp yeniden donduğunda da dondurmanın tadının tuhaflaşmasının yanı sıra bu buz kristalleri oluşur.
Donmuş gıda satın alırken içinde buz kristalleri bulunmayan paketleri tercih etmeye özen göstermeniz öneriliyor. İçi
gözükmeyen besinleri seçerken paketi parmaklarınızın arasında sıkıştırarak ürünün tazeliğini anlamaya çalışabilirsiniz.
Donmuş bezelye, mısır, fasulye, yumuşak meyveler ve küçük boyutlardaki balıklar gibi besinler taş sertliğinde ve blok haline olmamalı.
Kesinlikle dondurulmaması gereken bir besin var mı?
Bütün besinler sağlıklı bir şekilde dondurulabilse de bazı besinler donduruldukları zaman tadı bozulur. Uzmanların “dondurulmaması gerekenler” listesinde salata türü yeşillikler, mayonezle yapılmış etli salatalar, tam yumurtalar ve yumurta sarıları bulunuyor.
Süt ve peynir dondurulabilse bile dokularında değişiklikler olabilir.
Dondurma işlemi bakterileri ve diğer patojenleri öldürür mü?
Maalesef hayır. Dondurma işlemi besinlerdeki bakterileri öldürmez, yalnızca gelişmelerini yavaşlatır. Son kullanma tarihi geçmek üzere olan bir gıdayı dondurmaya karar verirseniz, dondurduğunuz besini çözdüğünüz anda donma işleminin durdurduğu süreç kaldığı yerden devam edecektir.
Dondurmak istediğiniz kolay bozulabilen gıdaları, hazır yemekleri ve yemek artıklarını iki saat içerisinde dondurucuya atmanız gerekir.
Elektrik kesintisi yaşanırsa dondurucudaki bütün yiyecekleri atmak mı gerekir?
İyi haber. Uzmanlar, böyle bir şey yapmanız gerekmediğini söylüyor. Evinizde elektrikler kesilirse dondurucunun kapağını kapalı tutup iç bölmenin soğuk kalmaya devam etmesini sağlamanız gerekiyor.
Yarısı ya da tamamı çözülmüş besinleri, 4-5 derecenin üzerinde bir sıcaklığa maruz kalmadığı takdirde, yeniden
hiçbir soruna yol açmadan dondurabilirsiniz. Ancak buzu çözülen ve 2 saatten fazla bir süre boyunca 4-5 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kalan besinler çöpe atılmalıdır, zira besin zehirlenmesine yol açabilir.
Taze gıdalara kıyasla donmuş gıdaların besleyici özelliği daha mı düşüktür?
Hayır! Dondurulmuş gıdalar besin değerlerini korur. Hatta donmuş sebze gibi hassas gıdalarda bazı vitaminler taze gıdalara oranla çok daha yüksek olabilir. Bunun sebebi, taze olduğu düşündünüz besinlerin tezgahta çok uzun süre bekletilmiş olması ya da sizin satın alır almaz hemen pişirmemiş olmasıdır.
Kaynak: https://www.today.com/food/answers-all-your-fro-zen-food-safety-quality-questions-t116836
Merhabalar, çok değerli bilgiler vermişsiniz teşekkür ederim.