Sıcaklığı sesle ölçen termometre nasıl çalışır? Kuantum hesaplama nedir?
Kuantum hesaplama artık bilimde ciddi ilerlemelerin kaynağı. Sıcaklığı ölçen termometre algısı değişiyor ve artık sesle ölçüm yapan bir termometre var. Sıcaklığı sesle ölçen termometre nasıl çalışır? Kuantum hesaplama nedir?
Sıcaklığı sesle ölçen termometre
Önce Kuantum hesaplama ve Kuantum Bilgisayarlardan kısaca bahsedelim.
Kuantum hesaplama; bilimde yeni buluşlar ve varolanları güncelleyecek, tıpta çaresi olmayan hastalıkların çözümünde ve var olan hastalıklara daha kolay çözümler, hastalıkları önceden tanılama yaparak yapay zeka olan bir sisteme aktarılmasıyla etkili robotlar üretimini, insanoğlunun ömrünü uzatacak ve ileri yaşamlarında yaşlılık algısını değişiterecek yeni atılımlarıa teşvik edebilecek yeni bir bilimsel algoritmalar bütünüdür.
Sorunların var olan olasılıklarını hepsinin döngü içinde sorgulanarak çözüm üreten bilgisayarlar hayatımızda ve bunlara kuantum bilgisayarlar diyoruz. Klasik bilgisayar mantığında 1 ve o lardan oluşur bitlerin sonucunda herşey işlenir. Fakat Evrensel Kuantum Bilgisayarlar (EKB), kuantum biti ve kübit sayıları ile üstel olarak artan kuantal durumlara yol açan süperpozisyonu ve dolanıklılık ikilisini kullanarak farklı bir hesaplama yapar. Kuantum hesaplama kuantum bit ve kübitleri ile inanılmaz sorgular çekerler.
Kuantum teknolojisi ve Kuantum fiziği ilgili aşağıdaki linkler kısmından çok geniş bilgiler alabilirsiniz.
Herşey farklı olacak
Sıcak nesneler sadece parlamakla kalmaz, aynı zamanda yumuşak bir şekilde mırıldanır. Bu uğultu, sıcak nesneyi oluşturan parçacıkların hızlı titreşimleriyle üretilir. Pittsburgh Üniversitesi’nden Tom Purdy, insan kulakları bu sesi duyacak kadar keskin olsaydı, “Radyo paraziti gibi sesler duyardık. Çünkü bir nesne ne kadar ısınırsa, sesi de o kadar artar.” diye belirtiyor.
Purdy, Maryland Üniversitesi’nden Robinjeet Singh’le birlikte, yakındaki nesnelerden yayılan ısı kaynaklı sesin yoğunluğunu algılayan bir akustik termometre yarattı. Cihazın kalbi, bir milimetrekarelik silikon nitrür levhasından oluşuyor.
Bu tabaka, ses dalgalarını havadan daha iyi ileten bir silikon çipin ortasında, kesilmiş bir pencerenin içinde asılıydı. Deneyler sırasında fizikçiler, silikon nitrür tabakasının etrafındaki çipin yüzeyine epoksi malzeme damlacıkları bıraktılar. Her epoksi damlası, bir lazerle ısıtıldığında yongadan tabakaya doğru dalgalanan ses dalgaları yayarak tabakanın titremesine neden oldu.
Epoksi bloğu ne kadar sıcaksa ses dalgaları da o kadar güçlü ve silikon nitrürün titreşimleri de bir o kadar yoğun oluyordu. Bir lazer ışınının levhadan sıçraması ve ışının yansıma açısının ölçülmesi, araştırmacıla- rın tabakanın hareketini ve dolayısıyla epoksiler üzerinden sıcaklıkları izlemesini sağladı.
Singh ve Purdy, bulguyu geçenlerde Physical Review Letters’da yayımladı. Purdy, bu yeni termometrenin bir gün çok düşük sıcaklıklarda çalışması gereken kuantum hesaplama cihazlarında kullanılabileceğini düşünüyor.