DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hümeyra Kimdir? Hümeyra Akbay’ın Hayatı ve Biyografisi

Hümeyra Kimdir? Hümeyra Akbay’ın Hayatı ve Biyografisi

Yılların sanatçısı olan Hümeyra olarak tanınan Ankaralı ünlüler listesinde bulunan ve Türk Pop müziğinin unutulmaz kadın şarkıcılarından biri olan Hümeyra Akbay’ı yeni nesil Avrupa Yakası adlı komedi dizisinde tanıdı. Fakat onun hakkında bilinmesi gereken daha da fazlası var. Bu yazımızda Hümeyra Kimdir? Bu makalemizde Hümeyra Akbay nerelidir? Hümeyra Akbay’ın çocukluğu ve öğrenim hayatı nasıl ilerlemiştir? Hümeyra Akbay hangi film ve dizilerde oynamıştır? Hümeyra Akbay, hangi şarkıları seslendirmiştir? sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.


Hümeyra Kimdir? Hümeyra Akbay’ın Hayatı ve Biyografisi

Hümeyra Akbay, o dönemlerde Ankara Hukuk Fakültesi dekanlığını yapmakta olan Muvaffak Akbay’ın ve dört dil bilmekte olan Malike Hanım’ın kızları olarak 15 Ekim 1947 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Ailesi Hümeyra Akbay’a, Avustralyalı bir mürebbiye tutmuştur. Kendisini büyüten mürebbiye de oldukça katı kurallar ile büyümüştür. Sanatçı Hümeyra Akbay, çok küçük yaşlarda sanata yönlendirilmiştir. Henüz 5 yaşında iken bale eğitimi almaya başlayan Hümeyra Akbay, ilkokul öğrenimine de Ankara Koleji’nde başlamıştır. Hümeyra, 10 yaşına geldiğinde babası vefat eder ve annesi ile birlikte İstanbul’a taşınmak zorunda kalırlar. 

Annesi olan Malike Hanım kızı Hümeyra Akbay’ı, lise öğrenimi için Londra’ya dayısının yanına gönderir. Hümeyra Akbay, Londra’da iken aynı zamanda gitar çalarak beste yapmaya başlamıştır. Hatta Trafalgar Meydanı’nda da şarkı söylemeye başlamıştır. Hümeyra Akbay, eğitim hayatını dayısının yanında tamamladıktan sonra 18 yaşında yeniden İstanbul’a dönmeye karar verir. Hemen ardından da Ekspres gazetesinde Beyoğlu ve Cemiyet muhabiri olarak ilk kez çalışma hayatına adım atar.

Hümeyra Akbay, çok küçük yaşlardan beri balerin olma hayalleri kuruyordu. Ancak hayatı, o dönemin en önemli plak şirketlerinden olan Melodi Plak ile çalışmaya başlaması ile birlikte adeta değişmiştir. Hümeyra Akbay, Melodi Plak şirketinde, plak tasarımlarını yapan bir grafiker olarak çalışmaya başlamıştır. Çalışmakta olduğu bir günün sonunda rahatlamak adına gitarı ile birlikte şarkı söylediği sırada, patronu tarafından keşfedilmiştir. Bu şarkı da kendi bestesi olan “Olmasaydı” şarkısıdır.


Hümeyra Akbay’ın İlk Müzik Kariyeri

Hümeyra Akbay, 1969 yılında yine Melodi Plak şirketinde çalışırken, çizmiş olduğu plakların kurumasını bekliyordu. O sırada yine gitarı ile “on para etmez” şarkısını söylüyor iken, patronuna yakalanır. Ne dinliyorsunuz dediğinde ise Hümeyra Akbay; “dinlemiyorum, ben söylüyorum” ifadelerini kullandı. Sonrasında patron kendisine, hemen yarına plak yapıyorum demiş. Böylece Hümeyra Akbay’ın ilk plağı, “güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa” olarak yerini almıştır. Bu plağı takip eden “Sessiz Gemi” ve “Kördüğüm” besteleri olmuştur. Hümeyra Akbay, ilk bestesi ile Altın Plak ödülüne layık görülmüştür.

Hümeyra’nın çıkarmış olduğu ilk albüm ise 1977 yılında çıkarmış olduğu “Anlatamıyorum” olmuştur. Bu şarkı ile Hümeyra Abay, Türkiye’nin gerçek pop starı olarak anılmaya başlanmıştır. 1971 yılında Philips’in yapmış olduğu teklif ile birlikte Paris’e gitmiştir. Burada Fransızca ve ön yüzünde “Dilber”, arka yüzünde de “Olmasa” şarkılarının olduğu kırkbeşlik plağı yapmıştır. Ancak Philips, plağı piyasaya çıkarıp, satışa sunmaktan vazgeçmiştir. Hümeyra’nın bu plağı, Türk Pop müziği adına en iyi plaklardan biri olabilirdi. Ve bugün bile yalnızca bazı koleksiyoncularda bulunmaktadır. O plaklar da Hümeyra Akbay’ın, birisine veririm diye Paris’ten dönerken yanına almış olduğu plaklardır.

Hümeyra Akbay, Emel Sayın’ın astsolistliğini de yapmıştır. Hemen ardından Gönül Yazarın ve sonrasında da Sevim Çağlayan’ın Bebek Belediyesi konserlerinde astsolistliğini yapmıştır. Hümeyra Akbay’ın yapmış olduğu albümler adeta birbirini kovalıyordu. Bu sırada Hümeyra, sinema ve tiyatro ile de ilgilenmeye başlamıştır. İlk kez 1980 yılında Atıf Yılmaz’ın yönetmiş olduğu “Talihli Amele” filmi ile sinema macerası başlamıştır. Ardından Ömer Kavur’un yönetmenliğini yapmış olduğu “Kırık Bir Aşk Hikayesi” isimli sinema filmi ile devam etmiştir. Hümeyra, bu filmden sonra da yine Atıf Yılmaz’ın yönetmiş olduğu “Asiye Nasıl Kurtulur?” isimli sinema filminde oynamıştır. 


Hümeyra’nın Film ve Ödül Tecrübesi

Hümeyra Akbay, 1986 yılında “Asiye Nasıl Kurtulur?” isimli film ile Altın Portakal ödüllerinde, en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü almıştır. Sonrasında “Ödüller Kimin İçin” isimli tiyatro oyunu ile Ankara Sanat Kurumu’nun vermiş olduğu en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülmüştür. Hümeyra Akbay, o dönemler ünlü bir aktör olan Fikret Hakan ve yönetmenlik yapan Ömer Kavur ile yapmış olduğu evlilikler ile de uzun süre gündemden düşmemiştir.

Hümeyra Akbay, 1990’lı yılların ortalarından itibaren ekranlardan kaybolmuştur. 2000’li yıllara gelindiğinde dönemin sitcom dizisi olan “Avrupa Yakası” dizisinde oynamaya karar vermiştir. Ayrıca Çağan Irmak’ın yönetmenliğini yapmış olduğu “Babam ve Oğlum” filminde ekranlara yeniden mükemmel bir giriş yapmıştır. Hümeyra Akbay, her zaman kendisi ile önceden tanışmamış olan genç kuşaklar ile etkileşimde olmaktan oldukça mutlu olduğunu söylemiştir. Hümeyra Akbay, Çağan Irmak’ın yönetmiş olduğu “Kabuslar Evi” ve “Ulak” isimli filmlerde de oynamıştır.

2007 yılında TÜRKSAK Vakfı’nın düzenlemiş olduğu İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nda Apollon Heykelciliği ödülünün sahibi olmuştur. Hümeyra, “Ben Anadolu” isimli oyunda birçok farklı karakteri canlandırarak 2007 yılı İsmail Dümbüllü ödülüne de layık görülmüştür. Hümeyra’nın “Babam ve Oğlum” filminde göstermiş olduğu performansından dolayı Sinema Yazarları Derneği tarafından en iyi kadın oyuncu seçilmiştir. Sonrasında Hümeyra, Show televizyonlarında yayınlanmakta olan “Melekler Korusun” isimli dizide rol almıştır.

Hümeyra Akbay, 1999 yılında Amerika’ya giderek, iki yıl boyunca San Francisco’da yaşamıştır. Burada bir caz piyanisti olan Jimmy Cicero ile evlilik yapmıştır. Hümeyra, bu iki yıl boyunca resim dersleri alarak değerlendirmiştir. Eşinden boşanarak, iki yılın sonunda 2001 yılında yayınlanan “Üzgünüm Leyla” isimli dizi için Türkiye’ye dönmüştür. Hümeyra Akbay, bir dönem gece kulübü işletmecisi olarak bir dönem de butik sahibi olarak yaşamına devam etmiştir.


Hümeyra’nın Yapmış Olduğu Evlilikler

Hümeyra’nın ilk evliliği 18 yaşında iken Haluk Aşkın ile yapmıştır. İkinci evliliğini ise 19 Ekim 1971 tarihinde Fikret Hakan ile yapmıştır. Kendisi ile yaklaşık 1 ay evli kaldılar. Hümeyra’nın 3. evliliği 1972 yılında Mithat Bigat ile olmuştur. Bu evlilikten 11 Mart 1973 yılında Sadık ismindeki oğlu dünyaya gelmiştir. Hümeyra’nın dördüncü evliliği ise 1981 yılında yönetmen Ömer Kavur ile olmuştur. Hümeyra’nın yapmış olduğu beşinci ve son evlilik ise 1999 yılında caz piyanisti Jimmy Cicero ile olmuştur. Bu evlilik de 2001 yılında sona ermiştir. 


Hümeyra’nın Rol Almış Olduğu Tiyatro Oyunları

2003 yılında Ben Anadolu Oyunu : Güngör Dilmen – İstanbul Şehir Tiyatrosu
2002 yılında Kral Ölüşüyor Oyunu : Eugene Ionesco – İstanbul Şehir Tiyatrosu
1991 yılında Ödüller Kimin Oyunu : Jean-Noel Fenwıck – İstanbul Şehir Tiyatrosu
1989 yılında Kuşlar Oyunu : Aristophanes – İstanbul Şehir Tiyatrosu
1985 yılında İçinden Tramvay Geçen Şarkı Oyunu – Karl valentin – Ortaoyuncular
1985 yılında Aş Bunları Aş Oyunu: Henry Denker – Ali Poyrazoğlu tiyatrosu
1984 yılında Orkestra Oyunu – Ali Poyrazoğlu tiyatrosu
1983 yılında Gol Kralı Sait Hop Sait Oyunu – Ali Poyrazoğlu tiyatrosu
1982 yılında Deliler Boşandı Aziz Nesin Oyunu– Ali Poyrazoğlu tiyatrosu
1981 yılında Selam Meloş Oyunu


Hümeyra’nın Çıkarmış Olduğu 45’likler

Adım Kadın – Ben Sana Mecburum
Aşk Kapıyı Çalınca – Bir Damla Yaş
Benim Derdim Seninle – Bundan İyisi Can Sağlığı
Ceylan – Yalan Dünya
Dilber – Perişan
Do Do Do Si Si Re – Sevdim Seni Bir Kere
Dönülmez Bir Yoldayım – Ey Sevgili Sevgilim
Kördüğüm – Yol
Olmasa (Güzelliğin On Para Etmez) – Ölüm
Onu Bana Sakla – Sus Duymasın
Otuz Beş Yaş – Susun Susun Ağlayacağım
Seni Bırakamam – Yüzün Yağmurda
Sessiz Gemi – Şükür Verdiklerine
Yardan Haber Yok – Yiğit


Hümeyra’nın Yapmış Olduğu Albümler

1977 Yılında Anlatamıyorum
1984 Yılında Benim Şarkılarım
1987 Yılında Yıllar Sonra
1990 Yılında Tutkulardan İntihar
1993 Yılında Bana Gel
1994 Yılında Sessiz Gemi
1997 Yılında Beyhude
2000 Yılında Eski 45’likler


Hümeyra’nın Rol Almış Olduğu Dizi ve Filmler

2012 – Annem Uyurken (dizi)
2011 – 2013 – Muhteşem Yüzyıl dizisinde konuk oyuncu
2011 – Dedemin İnsanları
2009 – Melekler Korusun (dizi)
2008 – Güneşin Oğlu
2008 – Ulak
2007 – Avrupa Yakası(dizi)
2007 – Sıla(dizi)
2006 – Kabuslar Evi: Son Dans
2006 – Sınav
2006 – Kelebek Çıkmazı (dizi)
2006 – Estağfirullah Yokuşu(dizi)
2006 – Hatırla Sevgili (dizi)
2005 – Babam ve Oğlum
2005 – Hayalimde hep sensin(dizi)
2002 – Üzgünüm Leyla(dizi)
1996 – 80. Adım
1995 – Bir Kadının Anatomisi
1993 – Yaz Yağmuru
1990 – Devlerin Ölümü
1991 – Kurt Kanunu
1987 – Köşe dönücü
1986 – Asiye Nasıl kurtulur?
1982 – Mine
1981 – Kırık Bir Aşk Hikayesi
1981 – Unutulanlar
1980 – Talihli Amele
1970 – Adsız Cengaver

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.