DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gebelikte neden iyi beslenmeliyiz?

Gebelikte neden iyi beslenmeliyiz?
A+
A-

Gebelikte neden iyi beslenmeliyiz?, Gebelikte Beslenmenin Önemi Nedir ?, Gebelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?, Gebelikte Hangi besinleri yemeliyiz?, Gebelikte Annenin Kilo Almasının Nedenleri Nelerdir?, Gebelikte beslenme neden önemlidir?,Hamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
Bu yazımızda sizlere bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Gebelikte Beslenmenin Önemi Nedir ?

Hamilelik yada Gebelik döneminde, enerji  ve  besin  ögesi  gereksiniminin  karşılanması  ve besin ögesi depolarının dengede tutulması gerekir.

Anne  karnındaki  bebeğin,  büyümesinin  (vücut  ağırlığının  ve  boy uzunluğunun  artması)  ve  gelişmesinin  (zekâ  gelişimi,  organların gelişimi  vb.)  sağlanması    ayrıca  bebeğin,  yetişkinlik  döneminde oluşabilecek  kronik  hastalıklarının  (kalp-damar  hastalıkları,  şeker hastalığı, hipertansiyon vb.) görülme riskinin önlenmesi için gebelik dönemi çok önemlidir.

Emziklilikte süt yapımında gereken besin ögesi deposunun oluşması için  gebelik döneminde kişiye özgü  bir beslenme programı gerekir.

Hamilelik döneminde hazır meyve sularını tüketmeyin. Kendiniz sıkın.

Hamilelik döneminde hazır meyve sularını tüketmeyin. Kendiniz sıkın.

 

Gebelikte Beslenmenin Düzenlenmesi

Sağlıklı bir gebelik için tüm besin ögeleri önemlidir. Gebelik döneminde artan enerji  ve  besin  ögeleri  gereksinmesini  karşılamak  için  günlük  beslenmeye ilaveler yapılmalıdır.
Yemekler, genellikle 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün şeklinde yenilmelidir. Gebelikte Beslenmenin Öneminin hassasiyeti için özellikle  dört besin grubundan her gün önerilen miktarlarda tüketilmelidir.

Gebelikte vitamin alımını taze meyve sebzelerden alabilirsiniz.

Gebelikte vitamin alımını taze meyve sebzelerden alabilirsiniz.

 

Gebelikte Önemli Olan Bazı Besin Ögeleri

Kalsiyum ve D vitamini: Kemik ve dişlerin büyük çoğunluğu kalsiyumdan oluşmaktadır. Kemik,  diş  yapımı  ve  gelişimi  için  kalsiyum  gerekmektedir. Kemik ve dişin yapısında bulunan kalsiyumun kullanımında ise D vitamini gereklidir.Bunun  için  kalsiyumdan  zengin  besinler  (süt  ve  süt  ürünleri; yeşil yapraklı sebzeler; pekmez ve kurutulmuş meyveler vb.) tüketilmelidir. D  vitamini,  besinlerle  yeterli  düzeyde  karşılanamamaktadır.  D  vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Güneşi bol olan ülkemizde giyim tarzı nedeniyle D vitamininden yeterince yararlanılamamaktadır. Gebelik boyunca yüz, kollar ve bacakların güneş görmesi gereklidir. Cam arkasından yapılan güneşlenme yarar sağlamaz.

gebelikte-neden-iyi-beslenmeliyiz-kalsiyum-almali-gelgez

Gebelikte neden iyi beslenmeliyiz? | Bol Bol kalsiyum ve güneş ışığı

 

Demir: Gebelikte demir gereksinmesi artmaktadır. Gebelikte kan hacminin artması, bebeğin gereksinmesinin fazla oluşu, demirin besinlerle yetersiz alımı ve vücutta  iyi  kullanılamaması  ve  bağırsaklarda  parazit  olması  durumundakansızlık oluşur. Gebelikte kansızlık  sonucu bebek yeterli demir deposu ile doğamamakta,  bebekte  kansızlık  oluşmakta  ve  kansızlık doğumda anne ölümlerine neden olabilmektedir. Kansızlığın  önlenmesi  için  demir  yönünden  zengin  olan  et,  tavuk,  balık, yumurta, pekmez, kuru baklagiller; koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kurutulmuş meyvelerin tüketimine önem verilmelidir. Özellikle bitkisel kaynaklı demirin vücutta kullanımını artırmak için her öğün C vitamini içeren besinlere (domates, turunçgiller, yeşil biber vb.) yer verilmelidir.
Çay ve kahve
demir emilimini engellediği için yemeklerle birlikte içilmemelidir. Eğer çay tüketilecekse iki öğün arasında açık ve limon eklenerek alınmalı veya bitki çayları (ıhlamur, nane, kuşburnu, adaçayı) tercih edilmelidir.

İyot: Büyüme ve gelişme için önemli bir mineraldir.İyot yetersizliğinde Hamileler için aşağıdaki problemler gözükebilir.

  1. Gebe kadınlarda düşüklere, ölü doğumlara, guatra,
  2. Bebek ve çocuklarda büyüme geriliğine, zekâ geriliğine, sağırlığa,  cüceliğe guatra, tiroit  bezinin çalışmamasına (hipotiroidi),
  3. Gençlerde guatra, büyüme geriliğine, okul başarısızlığına anlama ve  öğrenmede güçlüklere,
  4. Yetişkinlerde guatra, hipotiroidiye, zihnin yeterli çalışmamasına,
  5. Güçsüzlük ve verim düşüklüğüne neden olmaktadır.

İyot yetersizliği olan bireylerde, radyasyona karşı duyarlılık ve tiroit kanseri riski artmaktadır. İyot yetersizliği,dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin temel nedenidir.
Tüm yaş gruplarında iyot alımının yeterli düzeyde olması büyük önem taşır. Bunun en kolay ve ucuz yolu iyotlu tuzun tüketilmesidir. İyotlu tuz ışık ve güneş  görmeyen,  nemli  olmayan  bir  ortamda,  koyu  renkli  ve  ağzı  kapalı kaplarda saklanmalıdır. İyotlu tuz, yemeklere yemek piştikten sonra ateşten indirmeye yakın eklenmelidir. Sağlıklı nesiller için iyotlu tuzun kullanılması sağlanmalıdır.

Folat  (folik  asit):  Gebelik  sırasında  folatın  yetersiz  alımı  bebeklerdedoğumsal anormalliklere neden olur. Ayrıca folat yetersizliği sonucu kansızlık(megaloblastik anemi) görülebilmekte ve yetişkinlerde kalp damar hastalıklarına yakalanma  riski  artmaktadır.

Sıvı: Sıvı gereksinimini karşılamak için su, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, evde hazırlanmış limonata tercih edilebilir. Günlük su tüketimi, en az 8-10 su bardağı olmalıdır.

Yağ ve Şeker :Etli yemeklere yağ eklenmesine gerek yoktur. Günlük görünür yağ tüketimi 3-4 silme yemek kaşığını geçmemelidir. Aşırı şeker tüketiminden kaçınılmalıdır. Doğal yollarla şeker alımı Pekmez, bal ve reçelden alınması gerekir. Günlük tüketim 3-4 silme yemek kaşığını geçmemelidir.

Gebelikte Annenin Kilo Alması

Hamilelikte beslenme döneminde Annenin kilo alması düzenli ve doktorunun kontrolünde olmalıdır. Gebelikte,  ağırlık  kazanımının  izlenmesi  önem  taşımaktadır. Gebelik döneminde  ilk üç ayda her ay 0,5-1 kg sonraki aylarda ise ayda ortalama 1,5-2 kg ağırlık kazanmalıdır. Gebelik süresince annenin toplam ağırlık artışı ortalama 12,5 kg (9 – 14 kg)  olmalıdır.
Eğer 7 kg’dan az ağırlık kazanma, anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokar. Düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma olasılığı artar. Bebekte fiziksel ve  zihinsel  gelişim  yönünden  yetersizlik  görülebilir. Ayrıca  ağırlık kazanımı az olduğunda anne sütünün veriminin düşeceği bilinmelidir.

Gebelik döneminde doktor kontollü kilo alımı ve cetveli tutulmalı

Gebelik döneminde doktor kontollü kilo alımı ve cetveli tutulmalı

Gebelik döneminden önce şişmanlık durumunda annenin kilo alma endişesi ile yemeyi bırakıp hatta öğün yemeklerini atlamak zayıflamaya çalışmak bebek gelişimini tehlikeye sokar. Fazla vücut ağırlığı kazananlarda ise  sağlık sorunları (gebelik zehirlenmesi, doğum  güçlüğü,  şeker  hastalığı,  iri  bebek  doğumu  vb.)  görülebilir.

 

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  • Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md., S.B. Sağlık Projesi Genel Md., H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü,
  • Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md., Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı, Beslenme Bilgi Serisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.