DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanılmalı?

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanılmalı?

Hepinizin sık sık duymakta olduğu bulut bilişimden bahsedeceğiz. Bulut bilişim öyle bir hal aldı ki; neredeyse küçükten büyüğe tüm şirketler kullanır hale geldi. Tabi; bulut bilişim yaygınlaştıkça da birçok bulut ortam çıkmakta ve hızla yaygınlaşmaktadır. Bulut bilişimin bu yıl içerisinde iyice atağa kalkması beklenmektedir. Bu sebeple sizlere bulut teknolojisini biraz daha anlatmak istedik. Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji nedir? Neden Bulut teknolojisi kullanılmalı? Bulut (Cloud) Teknolojisi neden gerekli? Bulut (Cloud) Teknolojisinin yararları nelerdir? sorularının cevaplarını Teknoloji uzmanlarımız tarafından cevaplandırılacak.

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Bulut teknolojisi ile artık her yerde şirketteymiş gibi çalışılabiliyor

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Bulut teknolojisi ile artık her yerde şirketteymiş gibi çalışılabiliyor


Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanılmalı?

Evet bulut bilişim denilen kavramdan bahsedeceğiz. Günümüzün ve geleceğin bulut teknolojilerinden. Bulut bilişim; bundan tam 10 sene önce 2008 yılında doğmuştur. İlk etapta her zaman olduğu gibi bazı tökezlemeler yaşanmıştır. Yaşanmış olan bu tökezlemelerin ardından, inovatif alanda yapılan gelişmeler, aşırı dikkat çekici şekilde artmaya başlamıştır.

Bulut bilişim; hem basitliği hem de verimliliği açısından işletmelerin buluta olan güvenini arttırmaktadır. Günümüzde veri güvenliği yani veri koruması ve verinin erişilebilirliği oldukça önemlidir. Hızlı ve pratik çözümler olması özellikle büyük işletmeler için altın değerinde önem taşımaktadır. Diyelim ki; dünyanın en iyi AI tabanlı müşteri istihbarat platformuna sahipsiniz. Ancak bu hiçbir şeyi değiştirmez. Çünkü bu platforma erişebilir olunması hepsinden daha önemlidir. Her an ulaşılabilir olmalıdır.

Bulut bilişim ekosistemi hızla gelişmektedir. Ancak yine de geleceğin bu konuda neler sunacağı konusunda kimsenin net bir fikre sahip olmadığı görülmektedir. Şirketlerin sürekli ve kesintisiz olarak çalışmasına yönelik olarak yapılan çözümlerin yenilikçi tedarikçisi ise; Veeam Software‘dir. 2018 yılından sonra artık bulut yılı olacağı konusunda bilgiler verdiler.

Bulut yani Bulut Teknolojisi (Cloud Technology) son zamanların büyüyen trendi. Peki hangi istekler Bulut teknolojisini daha da büyütecek. Dilerseniz biraz bu konuyu açalım.

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Bulut Bilişim ile tüm şirket bilgileri bulutta olacak

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Bulut Bilişim ile tüm şirket bilgileri bulutta olacak


Bulut Teknoloji neden kullanmalı?

Bulut Teknoloji temel olarak 4 tema üzerinde yükseleceği düşünülmekte. İlk olarak elinizdeki her iş yükü için tekil bulut platformları uygun olmamaktadır. Bu sebeple de çoklu bulut ortamları, sektörel açıdan adeta bir kural haline gelecektir. Bulut yönetimi olarak kullanılan araçlar veya platformlar olgunlaşmaya devam edecek. Ve bulutlar arasında kesintisiz olarak entegrasyon yapmaya devam edecektir. Günümüzde kurum ya da şirketlerin verilerinin bütününü mü yoksa bir kısmını taşıyıp taşımayacağı soru işareti olmaktan çıkmaktadır. Bunun yerine “ne zaman” ve “nasıl olacağı”; artık daha da fazla önem kazanmaktadır.

Daha doğrusu şirketlerin bulut platformları üzerinden yararlanacağı birçok çeşitli yollar bulunmaktadır. Bu nedenle artık sorulan sorular “hangilerinden yararlanmalıyım” şekline gelmiştir. Bulut bilişime yapılacak olan geçiş geçişlerin doğru olması için, öncelikle çoklu bulut yaklaşımı ile hareket edilmelidir. Çoklu bulut yaklaşımının yanında ise; çoklu bulut ile uyumlu olacak operasyonel ve yönetim araç portföyü gerekmektedir. Şirketler; bulut bilişime geçiş yapacaklarını sağlayıcı firmalara duyurduğu zaman, zaten yazılım sağlayıcıları ile birlikte kurulum ve geçiş yapacaklardır. Onlar zaten sizlerin vermiş olduğu tepkiler ile gerekli olanı biliyor ve buluta geçişinizi sorunsuz bir şekilde çözüyorlar. Ve size ya da firmanıza uygun olan tasarımı sizlere çiziyor ve onaylatıyorlar.

Bunlara ek olarak şunu da söylemek gerekli; orta, küçük ya da büyük işletmeler ve de bağımsız olan yazılım tedarikçileri, bulut platformlarından yararlanmak için geliştirilmiş olan uygulama ya da çözümleri tanıma ve taşıma becerilerini geliştirmeye devam etmektedir. Zaten bu geliştirmeler sürdükçe de bulut tabanlı uygulamaların kullanım oranları da artacaktır. Ayrıca bulut tabanlı uygulamaların şirketlere yararları bu kadarla kalmıyor. Bu uygulamaların sağlamış olduğu maliyet, verimlilik ve ölçek avantajları da görmezden gelinemeyecek bir noktaya gelmiş durumdadır. Bunların yanında mikro hizmetler ve gelişim araçlarını desteklemekte olan temel teknolojilerde de çok hızlı ilerlemeler görülmektedir. Dolayısıyla bulut yerel uygulamaları da ana akım haline gelmek üzeredir.

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Şirketler için bulut teknolojisi çok önemli bir avantaj olup hem kolaylık hemde maliyetleri düşürüyor

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Şirketler için bulut teknolojisi çok önemli bir avantaj olup hem kolaylık hemde maliyetleri düşürüyor


Programlar artık web tabanlı olacak ve yerel işletmeler bir yükten daha kurtulacak

Bulut tabanlı uygulamalar gelişirken, doğal olarak veritabanları da gelişmiştir. Azure Cosmos, Google Cloud Spanner ve AWS gibi birçok bulut ölçekli veritabanı hizmeti bulunmaktadır. Bu veritabanı hizmetleri; yüksek düzeyde dağıtılmış olan hiper ölçekli ve kritik olan uygulamalarınızın adeta gerçeğe dönüşmesini sağlamaktadır. Bunun yanında bulutta sunulacak olan her uygulamaya analitik ve veri bilgi aktarmayı da arttıracaktır. Coğrafi dağılım, ölçeklendirme ve düşük gecikme süreleri gibi zorlayıcı olan özellikler, çok sayıda küresel ölçekli uygulama için gerekli olan itici gücü sağlayacaktır.

Yapay zeka da bulut platformlar aracılığı ile etkinleştirilmiştir. Bulut yaygınlaştıkça görüyoruz ki; yapay zeka da aynı oranda hem işletmeler hem endüstriler hem de uygulamalar üzerinden yayılacaktır. Hepiniz hatırlayacaksınız; 2001 yılında çıkmış olan A Space Odyssey filminde bulunan HAL düzeyinde olunmamasına karşın, Cortana, Alexa ve Siri gibi teknolojiler, yapay zekanın günlük hayattaki gücünü ve ileriye dönük büyük etkisini göstermektedir. Bunun yanında büyük işletmelerin petabaytlarca verisini ve yüksek hızda hesaplama kaynakları ile güçlendirilmiş olan makine yeteneklerini, biyoteknolojik araştırmaları ve tüketici deneyimlerini ve en önemlisi de finansal modellemeyi yüzde yüz etkileyecek. Tabi ki bunların yanında sayısız uygulamayı da etkileyecektir.

Söylediğimiz bu gelişmeler bize ilginç istatistikleri göstermektedir. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde bulut bu anlattığımız seviyelere gelecektir. Yapay zekanın daha da yaygın kullanıldığı ve büyük alanlara yayıldığı görülecektir. Her şirketin bu geçişi, diğer şirketleri de tetikleyecektir. Hem teknolojiden geri kalmamak adına hem de yeniliklere ayak uydurma ve en önemlisi de maliyet, verimlilik ve hızlı erişilebilirlik açısından geçiş yapılacaktır. Veeam Software şirketi; bu konuda tüm dünya üzerinde büyük araştırmalar yapmıştır. Yapılan bu araştırmaların sonuçları bizlere tam olarak şunu gösteriyor. O da açıkça şudur; dünyanın herhangi bir yerindeki kullanıcı ve müşteri için sizin problemlerinizin hiçbir önemi yoktur. Her kullanıcı ve her müşteri; istedikleri saatte ve bulundukları yerde işlem yapabilecek bilgi ve yetkinliğe sahip olmasını beklemektedir. Ancak bu beklenti karşılanamaz ise; kolaylıkla bir diğer rakip şirkete gidilebilir.

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Bulut teknolojisi ile sanki sanal bir şehir kuruluyor

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Bulut teknolojisi ile sanki sanal bir şehir kuruluyor


Şirket çalışanlarına ve iş ortaklarına ekstra esneklik, kolaylık ve zaman kazandıracak

Bulut bilişimden az önce bahsetmiştik. Unutmayın; verimlilik, sizin dilediğiniz zaman veriye erişip işleme imkanınızı doğurur. Bunun yanında erişilebilirlik tabi ki. Ekstra olarak maliyet yönünden yüksek derecede tasarruf  sağlar. Çünkü fiziksel olarak hiçbir sunucu barındırmak zorunda kalmazsınız. Düşünün ki; bulut platformları üzerinde 10 tane sunucuya sahipsiniz. Ve bu 10 server, şirketinizin her şeyi. Database, file server, ERP uygulamanız, servis sağlayıcınız ve alan adınız.  Tam 10 adet sunucuya sahipsiniz ve bulunduğunuz binada elektrik faturasından kurtuluyorsunuz. Bulut sunuculara ödeme yaparken genellikle bu tutarlar içerisine dahil edilmiş şekilde fiyatlanır. Ve kesinlikle çok daha ucuza gelecektir. Bu yüzden önümüzdeki yılların değişilmeyecek olan teknolojisi kesinlikle bulut bilişim olacaktır.

Bizler yine de bulut bilişimi nelerin değiştireceği konusunda, henüz yeterli bilgilere sahip değiliz. Ancak gelecek gayet teknolojik olacak. Bildiğiniz gibi ilk yapay zekalı akıllı telefon da satışa çıktı. Yavaş yavaş adaptasyon başlayacak. Makine öğrenimi ve yapay zeka, büyük verinin ve analitiğinin sentezlenmesi ile birlikte satış ve pazarlamasında çok büyük önem taşımaktadır. Hatta çok yakın zamanda; hizmetinizin ya da verinizin devamlılığını sağlayabilmek adına bulut platformlar arasında kendiliğinden geçişler bile yapabilecek. Üstelik bunu da siz hiç karışmadan, kendiliğinden yapacak.

Son olarak yazımızda bahsetmiş olduğumuz erişilebilirlik maddesi e-ticaret ve tüketicilerden daha fazlasını ifade etmektedir. Çünkü uzaktan çalışma imkanı bulabilen herkes, daha fazla esneklik ve otomasyon ile çalışacak. Dolayısıyla yaşamış olduğu dünyayı daha da değiştirecek. Şunu da söylemek gerekir ki; ulaşılabilirlik maddesi de asla bir seçenek olmamalıdır. Çünkü çok temel bir gereklilik haline gelmiştir.

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Bulut teknolojisi ile işler daha kolaylaşacak

Bulut Bilişim nedir? Bulut Teknoloji neden kullanmalı? | Bulut teknolojisi ile işler daha kolaylaşacak



Ayrıca Bakınız

  1. Teknoloji ile insan hayatına giren yenilikler nelerdir? Teknoloji zararlı mı?
  2. Hayatımızı Kolaylaştıran Teknolojiler Nelerdir? Teknolojinin Yaşama Etkisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.