DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Astronot nasıl olunur? Kimler Astronot olabilir?

Astronot nasıl olunur? Kimler Astronot olabilir?

Astronot olmayı mı düşüyorsunuz? Günlerinizi yıldızları keşfederek geçirmek ister misiniz? Astronot nasıl olunur? Astronot ile kozmonot nedir? Astronot olmanın şartları nelerdir? Kaç çeşit Astronot var? Uzay endüstrisinde nasıl kariyer  yapabileceğinizi öğrenin!


Astronot nasıl olunur? Kimler Astronot olabilir?

Astronot olmayı mı düşüyorsunuz? Günlerinizi yıldızları keşfederek geçirmek ister misiniz? Uzay endüstrisinde nasıl kariyer  yapabileceğinizi öğrenin!

1969 yılında Ay’a ilk ayak basan insan olan Neil Armstrong‘dan beri, uzay yürüyüşü yapan yok. Artık günümüzde Uluslararası Uzay İstasyonu var, Mars’a insanlı görevler göndermeyi planlıyoruz, Güneş Sistemimizin ötesini görebilen teleskoplara sahibiz ve Dünya çapında ajanslar ve özel şirketler insanları uzaya taşımayı amaçlıyor.

Uzayı keşfetmek ve bunu bir kariyer olarak görmek istiyorsanız, özellikle de insanları Dünya yüzeyinin yukarısına göndermek isteyen özel uzay turizm şirketlerinin sayısı göz önüne alındığında, daha iyi bir zaman seçemezdiniz.

Astronot olma yolu ciddi meşaketlidir. Astronotluk mesleğinde kariyer hiç de kolay değil ve en iyilerin kıyasıya rekabet ettiği bir arenaya giriyor olacaksınız. Okulda öğretilen her şeyi mümkün olduğunca çok sindirmenin en önemli olduğu yer, Uzay endüstrisi diyebiliriz.. Bilim ve matematikte sağlam bir arka planınız yoksa ve bu iki alanda güçlü değilseniz, birçok kapı yüzünüze kapanacak. Biraz moral bozucu gibi oldu, ancak gerçek bu.

Üniversitede notlarınız iyiyse, bir şansınız var demektir. Uzay, düzenli olarak gerçekleşen yeni gelişmeler ve yeni buluşlarla dolu, Güneş Sistemi’ndeki en heyecan verici endüstri alanlarından biri.

Astronotluk yelpazesi çok geniş , bir astronot olmak uzak gezegenlere doğru uçmaktan, araştırmalar ve en son teorilerini test edilecek,  bilimsel çalışmalara  çok zaman harcayıp, kafayı yormak gerekiyor. Belki de başka bir dünya dışı gezegende hayat var mı sorusuna cevap arayacak kişi siz olacaksınız…

Şimdi uzay endüstrisi içinde söz konusu olan harika işlerden biri olan Astronotluk mesleğine göz atalım. Bu yazının hemen altında, diğer uzay meslekleri hakkında bilgiler bulacaksınız.


Astronot: İnsanlık için bir sonraki büyük adımı atmak

Astronotların ortak ve net bir amacı vardır. Bu amaç Uzayın karanlığına dalmak ve insanlık için evren hakkında daha fazla bilgi keşfetmek. Astronotluk mesleği uzay endüstrisindeki tüm meslekler arasında potansiyel olarak en heyecan verici ve kesinlikle en iyi tanınanı.

Astronot olmak öylece kolay bir iş değildir ve daha başlamadan önünüze belirlenmiş engeller çıkacak. İş bulmak, özel uzay şirketleri sayesinde giderek daha fazla erişilebilir hale gelse de uzay ajanslarının sadece kendi vatandaşlarını işe aldığını göz önüne alırsak, fırsatların ülkemiz için şu anda kısıtlı olduğu açık.

Bir NASA’da astronot olmak için öncelikle ABD vatandaşı olmanız gerekli. Avrupa Uzay Ajansı kısaca ESA sadece Avrupa Birliği vatandaşlarını işe alıyor ve Rus uzay ajansı Rus vatandaşları ile çalışıyor (Ruslar, astronotlara kozmonot diyor). Dahası, tüm bu uzay ajanstan adaylarda çok yüksek standartlar istiyor.

Bir astronotu eğitmenin maliyeti çok yüksektir, bu yüzden ajansların en başta en iyi insanları bulması gerekiyor.

Astronotluk mesleği okuduğunuz teknik üniversitede öğrenebileceğiniz bir meslek olmadığını bilmeniz gerek ve başarılı bir adayın uzaya gönderilmesi için yıllarca hazırlık yapılması gerekiyor. Astronot olmak için hazırlıklar bittiğinde bile, uçuş fırsatları sınırlı oluyor.

İki tür astronot var: Pilotlar ve görev uzmanları

Astronotluk sürecinde başarılı olanlar için bir astronot olarak kariyer yapmak çok büyük bir ödül. İki tür astronot var: Pilotlar ve görev uzmanları. Her iki Astronot türünde, öğrenen ve aksiyona geçen insanlar için uygundur. Astronot Pilotlar, uzay araçlarını uçuruyor ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na veya bakıma alınması gereken bir uyduya kenetlenmeyi sağlıyor. Astronot Pilotlar seçimi yapılırken genelde silahlı kuvvetlerden seçiliyor özellikle havacı pilotların şansı çok.

Görev uzmanı astronotlar pilotlara eşlik ediyor ve çeşitli araştırma görevlerinin yan ısıra ekipmanların onanını ve bakımı üzerinde çalışıyor. Bu meslek yıllar geçtikçe yeni bilgi ve yöntemleri öğrenmeye açık olmayı gerektiriyor.

Astronotlar uzayda genellikle işlerin yolunda gitmediği, sorunların çıktığı, korkutucu anlar yaşandığı anlarda hızlı çözüm üretmek zorunda olduğundan, bu meslekte operasyonel beceri de çok önemli. Uzay ajansları, bir problem çıktığında duygularından arınabilen, eleştirel düşünebilen ve çözüm arayan insanlar istiyor. Bu da, bir dizi farklı alanda zorlu bir eğitim süreci gerektiriyor.

Astronotluk mesleği zorlu okluğu kadar eğlencelidir de. Kendinizi eğitim sırasında Dünya’da, görev sırasında uzayda çetrefilli durumlarda bulacaksınız. Uluslararası Uzay İstasyonunda, ağırlıksız ortamda, daracık bir yerde uzun bir süre geçirmek zor unda da kalabilirsiniz. Hepsi bu hanka işin bir parçası.

Uzayda bir astronot 24 saat boyunca 15 kere şafak göreceğinden, hayatı Dûnya’daki günler gibi sürmüyor. Astronotların bu yüzden yeni bir uyku ntmıne girmeleri, aralarda da sıkı tür çalışma yürütmeleri gerekiyor. Uluslararası Uzay İstasyonunda çalışmak, deneylen kontrol etmek ve istasyondaki cihazlann bakımını yapmak anlamına gelebilir.

Uluslararası Uzay İstasyonu üzerindeki çalışmalar yerdeki astronotlar tarafından destekleniyor, mikro yerçekimindekl yaşamın insan vücudunu nasıl etkilediğine bakılıyor, kemik kaybı veya radyasyon seviyelerinin etkileri araştırılıyor.

Uzay yürüyüşleri ve robotik çalışmalar oldukça önemli ve bunların tümü, birgün insanların Mars’a ayak bastıracak sistemler ve süreçler geliştirmeye yardıma oluyor. Bugün eğitim görmekte olan astronotlar bu fırsatı kariyerlerinin sûresi içinde yakalayabilir ve bundan daha büyük bir motivasyon yok.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.