DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Neden SSD Tercih Etmeliyiz?

Neden SSD Tercih Etmeliyiz?

Neden SSD Tercih Etmeliyiz?

Bilişim ve özellikle IT dünyasını üç tane ana başlık altında toplamak istersek, herhalde kuşku duymadan bilgisayar, network ve depolama deriz.

Intel’in kurucularından biri 1965 yılında ortaya attığı varsayıma göre; 18 ay sürede bir mikroişlemciler içindeki transistör sayısının iki katına çıkacağını, böylece 18 yılda bir yeni çıkan işlemcilerin iki katı performans ile çalışacağını öngörüyordu. Durumun yanlış olmadığını bugün bizzat görebiliyoruz.

Bu durum Network tarafında da farklı görünmüyor. 2000 yılından önce bant genişliklerini Kbps ile ifade ederken şimdilerde Mbps ve Gbps hızları ile haberleşme yapılmaktadır.

Eğer ki sabit disklere bakarsak, bilgisayar dünyasında az değişime uğramış ürünler diyebiliriz. Adeta teknolojinin sınırlarına takılmış diyebiliriz. Aslında sabit diskler, bilgisayarları frenleyen en büyük etkenlerden biri sayılabilir. Ancak bu durumu da günümüzdeki SSD teknolojisi ile tamamen çözülmüş duruma geldi.

Peki SSD Nedir?

Aslında SSD açılımı Solid State Drive iken, türkçesi de Katı Hal Sürücü diyebiliriz. SSD, veri depolamak için kullanılan ve geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtıdır. SSD‘lerin çalışma mantığı Ram’ler ile aynıdır. Yani veri yolları her mikroçipe paralel olarak bağlanır ve bilgilere eş zamanlı ulaşmayı sağlar. Bu nedenle de SSD çok yüksek hızlara erişmektedir.

İlk çıktığı zamanlarda fiyatından dolayı pek rağbet göremediğini söylemek mümkün. Aslında yalnızca vitrinleri süslemekten ibaretti diyebiliriz. Ancak 2012 yılı itibariyle fiyatları normal disklere yakın hale getirilince rekabet edebilir duruma geldi. Genel olarak hala daha 7200 RPM olan eski tip disklerin arşivleme yaparken kullanıldığı görülmektedir.

Yoğun iş yükü taleplerini karşılamak açısından kesinlikle SSD kullanılmalıdır. Mekanik diskler üzerinde hızı asla optimum seviyelere, erişim sürelerini düşüremezsiniz. Bu da sisteminizi adeta bir dar boğaza sokmuş oluyor. İşte tam da bu sebeple SSD yaygın hale gelmiştir. Sabit disklere oranla inanılmaz bir hız sağlıyor.

Günümüzde hala daha kullanılan en hızlı sabit diskler, 15000 RPM hızına sahip olan SCSI disklerdir. Ancak onların bile erişim süresi 5ms seviyesindedir. Ancak bir Solid State Drive, 0,1ms erişim süresi ile veriye en hızlı ulaşımı sağlar.

SSD‘ler bizlere yüksek güvenilirlik sağlar. SSD diskler herhangi bir çalışan parça içermediği için çarpma ve sarsıntılara karşı her zaman daha dayanıklıdır. Asla performansınızdan ödün vermezsiniz. Yani daha az alan ile daha fazla veriyi depolayabilirsiniz. Ayrıca Solid State Drive en düşük güç tüketimine sahiptir. Asla ısınma gibi problemleri yoktur. Bu demek oluyor ki, soğutma maliyetinden de tasarruf etmiş oluyoruz.

SSD, eski mekanik disklere benzemediğinden dolayı sesli çalıştıklarına da rastlayamazsınız. Çünkü içerisinde manyetik ve hareket eden bir çalışma prensibi mekanizma yoktur. Üstelik eski diskler ile aynı boyutlara sahip olmasına rağmen ağırlığı çok azdır. En önemlisi de veriye hızlı ulaşımınızı sağlamaktadır. Son olarak SSD diskler ile mekanik sabit diskler arasındaki farklar gayet net. Şimdi karar sizin.

 

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.