DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pokerde Blöf yapmayı öğrenen Yapay Zeka, 290 bin dolar kazandı!

Pokerde Blöf yapmayı öğrenen Yapay Zeka, 290 bin dolar kazandı!

Pokerde Blöf yapmayı öğrenen Yapay Zeka, 290 bin dolar kazandı!

Çin’de yapay zeka ilginç bir teste sokuldu. Poker masasına oyuncu olarak katılan yapay zeka programı, karşısındaki kişilerin blöflerini yemeyerek masadan 290 bin dolar harcayarak bir ilki başardı.

Lengpudashi adındaki yapay zeka programı, bir önceki versiyonu Liberatus 2017 Ocak ayında düzenlenen bir poker oyununda 20 gün sonunda dünyanın en iyi oyuncularını yenip birinciliği kazanmıştı.

Poker oynarken karşıdaki kişinin elindeki sayıları görmeden, karmaşık oyun modeli ile blöf yaparak karşıdaki kişiyi psikolojisini tahmin ederek kazanmaya çalışılmalı. Peki insanlara has özellik gibi sayılan bu özellik nasılda yapay zeka algılayabiliyor?

Yazılımcı Noam Brown, şimdiye kadar böyle bir izlenim olduğunu ama blöf yapma bir programa analitik olarak işlenebilirliğini ispatladıklarını söylüyor.

Poker Oyunda kalmanın tek yolu pas geçmemektir. Pas zamanını ayarlamak, iyi bir eli karşıdaki kişilere belli etmemek gerekir. Elin iyi olduğu fark edilirse pottaki para yani ortadaki az para kazanılır. Pottaki arayı arttırmak için iyi bir yalancı veya iyi bir aktör yeteneğine sahip olunması gerekir. Lengpudashi, karşıdaki kişilerin blöflerini yemediği ve yaptığı hareketleri ölçerek kazandığı belirtiliyor

Yapay zeka, insan gibi düşünmeyi hedefleyen, bir bilgisayar yazılımı yada onu yöneten bir robotun kendi kendine karar vermesini sağlayan yeteneğe verilen addır. İngilizce de Artificial intelligence kavramının kısaca Ai olarak bilişim dünyasında geçmektedir.

Yapay Zeka ilk ne zaman başlamıştır?

Yapay Zekanın fikir babası Alan Turing’dir. Alman Nazilerinin şifrelerini çözen şimdiki bilgisayarların büyük babası Enigma’nın çalışmalarında bulunmuştur. Turing, Heath Robinson, Bombe Bilgisayarı ve Colossus Bilgisayarlarında, Boole cebirine dayanan veri işleme mantığının, makinelerinde bir zekaya sahip olacağını dile getirmiştir.

1970’li yıllarda başlayan kişisel bilgisayarlarla Yapay Zeka’dada ciddi araştırmalar başlamıştır.

Günümüzde Türkiye’de makinelere  doğal dil işleme, uzman sistemler ve yapay sinir ağları alanlarında Üniversiteler bünyesinde ve bağımsız olarak çalışmalar devam etmektedir. Bu projelerden biri, D.U.Y.G.U. yani Dil Uzam Yapay Gerçek Uslamlayıcı’dır.

Yapay Zeka ile ilgili tüm gelişmeler için aşağıdaki kategorimizden takip edebilirsiniz.

İlgili Kategori: Yapay Zeka

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.