DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Isparta’nın nefis samsa tatlısı nasıl yapılır? Kolay milföylü tarifi

Isparta’nın nefis samsa tatlısı nasıl yapılır? Kolay milföylü tarifi

Isparta’nın nefis samsa tatlısı nasıl yapılır? Kolay milföylü tarifi

Samsa Tatlısı | Isparta Yöresi Tatlıları

Samsa Tatlısı, Akdeniz Bölgesi Yemekleri listesinde, Isparta ili tatlılarındandır. Tatlının gerçekte el ile açılan hamurdan yapılır. Fakat el ile açılan hamur, baklava için açılan hamurdan biraz farklıdır.

Börek, baklava, mantı gibi hamur işlerini hepimiz severiz. Sürekli yiyenler de var, arada bir yiyenler de ama mutlaka yenir. Isparta’nın Uluborlu Böreği nasıl yapılır? tarifimizde evde hazır yufka nasıl yapılır, nasıl evde hamur yapılır kısaca bahsetmişti. Elde yapılan bu işler günümüz bayanları için çok zahmetli ve göz korkutucu geliyor. Fakat yapacağınız tecrübeler ile bu zorluk daha sonra kolaylığa dönüşebilir.

Denemekten çekinmemeli, ilk yaptığınızda başarılı sonuçlar alınamasa da diğerinde mutlaka kıvamı tutturabilirsiniz. Henüz cesaret edemeyenler için hamur açmanın püf noktaları nelerdir paylaşmak istedik.

Börek için yapılan hamur ile Baklava Hamuru arasında biraz farklılık var. Yoğurdunuz hamur, yapacağını yiyeceğe göre malzemeleri de değişiyor. Ona göre malzemeleri seçip yoğurdunuz ve sıra açmaya geldi. Burada devreye merdane ya da oklava kullanımı giriyor. Açma işleminde hamurun her bölgesine eşit ağırlık uygulamalı. Böylece eşit bir düzlem oluşur.

Merdaneniz yoksa buz gibi soğuk suyla dolu bir şişeden yardım alarak hamur açın. Ne kadar kolay açıldığını görünce şaşıracaksınız. Ancak şişe, size bir merdane yada oklava gibi geniş açılara yönlendirmede sorun yaşatabilir. Mümkünse en basit oklava elinizde olmalı.Hamuru tek bir yöne doğru açın ve ara sıra takla attırın. Her tarafını eşit açın, elinizi gezdirin ve eşit olmayan bölgeleri düzeltin. Hamuru koyduğunuz zemine, hamurun üzerine ve açmak için kullandığınız merdane ya da oklavaya un serpmeyi ihmal etmeyin. Bu hareket, hamurun yapışmasını engeller.

Isparta'nın nefis samsa tatlısı

Isparta’nın nefis samsa tatlısı

Börek yufkası açarken size çok önemli püf noktası vereceğiz. Böreklerinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız, hamurun harcına birkaç damla limon damlatmanız yeterlidir.

Baklava hamuru için Az yağlı olmamalı ve bundan sebep kolay açılmaz, dolayısıyla incecik de olmaz. Baklava hamurunun diğer hamurlardan farkı  içinde süt olmasıdır. Hamur yoğrulurken Sütü yavaş yavaş eklemeniz de önemli bir ayrıntıdır. Hamur kesilmesin diye azar azar eklenir.

Hamuru yaptıktan sonra bir yarım saat dinlendirip, hamuru bezelere ayırıp, açma eylemine başlarken, un yerine buğday nişastası kullanmanın daha makbul olduğunu söylerler. Nedeni ise baklava hamurunun çok ama çok ince olması gerektiğidir. Yani nişasta, ince hamuru undan daha iyi tutar ve yırtılmaz. Kıtır baklava için de hamura limon suyu damlatmanız gerekir. Eğer yumuşak hamur isterseniz yapmanıza gerek yok. Baklava hamuruna halis tereyağı koymanız gerekir, lezzetini arttırır. Tereyağı tercihiniz değilse süt oranı yüksek margarin de kullanabilirsiniz ama işlem görmüş bitkisel yağların katı halleri margarinler sağlıklı bir yağ olmadığını unutmamalıyız.

Bu noktalara dikkat ederek incecik, kaldırdığında karşı tarafı görecek incelikte hamur elde edene kadar açın. Sonrası zaten malum…Hamur açmak basit diyemeyiz ama denemekten korkmayın diyebiliriz.

Fakat bana bu iş ağır gelir diyorsanız Samsa Tatlımızın içeriğinde Milföy hamuru kullanabiliriz. Hazır marketlerde satılan bu hamur temel olarak un, su, milföy margarini ve belirli miktarlarda da tuz ve sitrik asit ilavesiyle hazırlanan, pişirildiğinde ağızda kolayca dağılan, gevrek yapıda unlu bir mamüldür. Her zaman yakın tarihte üretim yapan üründen alınız. Yağ ve guluten oranı yüksek olan milföy yerine baklava hamuru yapabilirseniz sağlık açısından daha iyi olmaktadır.

1 porsiyon Samsa Tatlısı, yaklaşık olarak 350 kaloriye yakın bir değerdir.

Herşeyin fazlasını yemek zararlıdır diyerek Samsa Tatlısı tarifimize geçelim.

Isparta'nın nefis samsa tatlısı nasıl yapılır? Kolay milföylü tarifi | ilk adımlar

Isparta’nın nefis samsa tatlısı nasıl yapılır? Kolay milföylü tarifi | ilk adımlar


Samsa Tatlısı Tarifi

Samsa Tatlısı Malzemeleri

6 kişilik için;

Samsa Tatlısı yapılışı için malzemeler

  • 4 adet milföy hamuru,
  • 1 su bardağı dövülmüş fındık yada ceviz,
  • 2 yemek kaşığı şeker,
  • 1 yumurta akı,
  • Şerbeti için 1 su bardağı şeker, 1,5 su bardağı su, Bir kaç damla limon suyu,
  • Üzerine sürmek için, 1 yumurta sarısı.
Isparta'nın nefis samsa tatlısı nasıl yapılır? Kolay milföylü tarifi | Samsa tatlısı hamuru hazırlanışı adımları

Isparta’nın nefis samsa tatlısı nasıl yapılır? Kolay milföylü tarifi | Samsa tatlısı hamuru hazırlanışı adımları


Samsa Tatlısı Yapılışı | Hazırlanışı

  • Tatlımızı hazırlamadan önce şerbetini hazırlayalım. Bir tencerede şeker, su ve limonu kaynatıp hazırlanan şerbeti soğumaya bırakıyoruz. Şerbetin soğuk olması gerekiyor.
  • İç harcını hazırlayalım. Şimdi fındık, yumurta akını ve şekeri bir kaba alıp iyice karıştırıyoruz.
  • 3. adımda milföy hamur her bir yaprağını ikiye ayırıp, hafif un serperek biraz daha inceltelim. İncelttiğimiz hamurun üzerine hazırladığımız iç harcını koyup rulo şekilde sarıyoruz ve dilimliyoruz. Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürüyoruz.
Isparta'nın nefis samsa tatlısı nasıl yapılır? Kolay milföylü tarifi | Samsa tatlısı hamuru fırınlanışına kadar süreci

Samsa tatlısı hamuru fırınlanışına kadar süreci

  • Pişirme için hazır olan tepsiyi, önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra soğumuş şerbetini döküp dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Dilerseniz hindistan cevizi yada antep fıstığıyla da süsleyebilirsiniz.

Samsa Tatlısı  hazır, ellerinize sağlık, afiyet olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.