DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyanın en eski hayvan resmi bulundu

Dünyanın en eski hayvan resmi bulundu

Endonezya’da bulunan renkli ve iyi tasvir edilmiş hayvan resimleri insanlık tarihi için yeni bir başlangıç noktası adına bilgi veriyor. Şimdiye kadar bilinen ilk resim ünvanını kazandı.


Dünyanın en eski hayvan resmi bulundu | İnsan çizimi ilk resim

Avrupa’daki Altamira veya El-Castillo mağaraları insanların en eski sanat atölyeleri olarak biliniyordu. Fakat son yıllarda Güneydoğu Asya’da da aşağı yukarı 40 bin yıllık geçmişi olan kaya
resimleri bulunmaya başlandı. Bunların arasında renkle el baskıları ve hayvan resimleri olduğu gibi av sahneleri de var. Bunlar Asya’daki resim sanatının Avrupa’yla paralel olarak geliştiğini ya
da Homo Sapiens’in resim sanatını Afrika’dan beraberinde getirdiğini kanıtlıyor.

Araştırmacıların Endonezya’daki Sulavesi adasında buldukları kaya resmi ise, mağara resim sanatını daha da eskilere taşıyor. Griffith Üniversitesi’nden Adam Braun, kaya resmini, sulavesi’nin güneybatısındaki Leang-Tedongnge mağarasında buldu.

Yeni kaya resmi mağara girişinin karşı duvarında yer alıyor ve üzerinde kırmızı ve koyu morumsu domuz resimleriyle süslü. Bu figürlerin en büyüğünün uzunluğu 136 cm ve yüksekliği ise 54 cm. Hayvanın arka kısmında iki renkli el izi seçiliyor. Kayanın yüzeyi yapraklanarak aşındığı için diğer iki veya üç domuz figürü kısmen görülebiliyor. Hayvanlar profilden çizilmiş. Çizimlerin içleri çizgiler ve benekler gibi düzensiz motiferle doldurulmuş ve belirgin anatomik detaylar görülmüyor.

Fakat kafasındaki püskül benzeri uzantılara ve suratındaki siğillere bakarak burada tasvir edilenin Selebes yaban domuzu (Sus celebensis) olduğu anlaşılıyor. Bu domuz türü günümüzde
de adada yaşamaya devam ediyor.

İnsanlık tarihi için ilk resim


İnsanlık tarihi için ilk resim

Resimde ilginç olan diğer nokta da domuzların karşılıklı olarak resmedilmiş olması. Araştırmacılar resimde üç veya dört yaban domuzu arasındaki bir etkileşimi tasvir ettiğini düşünüyorlar. Resmin kaç yıllık olduğunu öğrenmek isteyen bilim insanları, resmin üzerinde biriken kireç kristallerinden minik örnekler aldılar. Uranyum izotop analiziyle de birikimlerin ve dolayısıyla da resimlerin yaşını öğrendiler: Leang-Tedongnge mağarasındaki domuz tasvirleri en az 45 bin 500 yıllık. Selebis yaban domuzu bir olasılıkla da dünyanın en eski hayvan tasviri.

Bu resimler Homo sapiens’in Güneydoğu Asya’daki geçmişi için de yeni bir bakış açısı sunuyor. Araştırmacılara göre domuz tasviri, türümüzün Wallacea’daki varlığını gösteren en eski kanıt olabilir. Bu geçiş bölgesi, tarihöncesi dönemlerdeki düşük deniz seviyesine rağmen ne Asya ne de Avustralya ana kıtasından ulaşılmayan bölgeyi işaret ediyor.

Bu yüzden atalarımızın bu adaya ne zaman geldikleri ve Avustralya’ya ne şekilde yayıldıkları hala tam bilinmiyor. Gerçi arkeologlar Sulavesi’de daha eski insan türlerine ait 191 bin ila 118 bin yıllık taş aletler bulmuşlardı.

Leang Teongnege’deki kaya resimlerin türümüzün “modern temsilcileri” tarafından yapılıp, yapılmadığını kesin olarak söylememiz mümkün değilse de bu kadar eski resimlerin ne kadar ustalıklı yapıldığına bakılırsa en olası açıklama denilebilir. (Oldest cave art found in Sulawesi, Science Advances, 13.01.2021.)



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.