DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Psikologlara göre dokunmak, açıklayıcı konuşmalardan daha yararlı

Psikologlara göre dokunmak, açıklayıcı konuşmalardan daha yararlı

Dokunma hissi özellikle de hastalık veya kaygı zamanlarında yetişkinlerde ve aynı zamanda çocuklarda da rahatlatıcı ve yatıştırıcı olabilir. Dokunmanın olumlu etkilerine bilimsel bakış: İletişim kurarken dokunmaktan korkmayın. Yazımızda dokunmanın önemi, dokunmanın gücü, dokunmanın önemli etkilerini bilimsel araştırmalarla bulabileceksiniz.


Dokunmak konuşmaktan çok daha etkili!

İnsan dokunuşu başkaları ile de bağ kurmamıza yardımcı olur. Psikologlara göre dokunmak, açıklayıcı konuşmalardan daha yararlı. Ve sosyal destek, hoş olmayan bir durumu algılama biçimimizi değiştirebiliyor.

Dokunma hissi çalışma şekli şöyledir. Vücudunuzda cildin altında yaklaşık 5 milyon dokunma reseptörü vardır. Acı hissi, dokunma, sıcaklık ya da basınç hissettiğinizde, bu dokunma reseptörleri nöronlara elektrik sinyali başlatarak gönderir ve omurganın yardımı ile beyne iletilir.

Bu dokunma reseptörlerinin temel görevinin vücudu koruma olduğunu diyebiliriz. Örneğin, reseptörlerin acı çektiğinize veya çok üşüme haline dair bir sinyal gönderirse, beyin buna göre bir aksiyonla tepki verir. Acı yendiğinde burun akması, üşümeye karşı titreme gibi tepkimeler olabilir.

Dokunma hissi günlük yaşamın vazgeçilmezi ve çocuk gelişiminde yakınlık ve güveni pekiştirir. Araştırmalara göre fiziksel temas ile büyütülen çocukların strese karşı daha güçlü olduğunu gösteriyor.

Viyana Üniversitesi Psikoloji Fakültesi’nden Giorgia Silani liderliğindeki uluslararası bir araştırmacı ekibi, olumsuz duyguların ve beyin buna verdiği tepkilerinin, sosyal olarak dışlandıktan sonra aldığımız sosyal destek sayesinde değişebildiğini ortaya koyu.

Çalışmanın sonuçları yakın zamanda “Sosyal Bilişsel ve Duyuşsal Sinirbilim (SCAN)” bilimsel dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar 71 İtalyan kadından laboratuvarda “Cyberball” oynamasını istediler. Bu, sanal oyuncularla karşılıklı oynanan bir çeşit top oyunu.

Oyunda sanal oyuncular katılımcı kadın deneklerin kimilerine adil davranırken, kimileri çok fazla hatalı atışla karşı karşıya kalmış, kimileri ise doğrudan doğruya oyundan çıkarılmış. Son gruptakiler zamanlarını diğer oyuncuları izleyerek geçirmişler ve asla oynamalarına izin verilmemiş.

Bu kişilerin beyin etkinlikleri fonksiyonel rezonans tomografisiyle takip edildiğinde, oyun dışında kalmanın onlar için sinir bozucu olduğu anlaşılmış. Oyun dışında kalan katılımcılara ilk önce niçin oyun dışı kaldıklarını açıklayan yazılı bir alt yazı mesajı okutulmuş.

Araştırmacılar bu açıklamanın, negatif duyguları daha da artırdığını söylüyorlar.

Katılımcıların bazıları ellerine dokunularak teselli edilmeye çalışılmış. Dokunuş gerçekten de pozitif duyguları ortaya çıkarmış. Çalışmamız, bedensel ve duygusal dokunuşların negatif duygularla baş etmede nasıl yardımcı olduğunu göstermesi açıdan önemli diyor araştırmacı.

Kaynak: Social support modulates the neural correlates underlying social exclusion, Social Cognitive and Affective Neuroscience, 6.05.2019



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.