Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankasının Türkiye’de kurulmasını onayladı
Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankasının Türkiye’de kurulmasını onayladı
En az gelişmiş ülkeleri teknoloji ve bilim seviyelerini arttırmak, yeni veya iyileştirilmiş ürünlerden yeni fikirler çıkartarak, maddi anlamda geliştirme amacıyla para desteği yapacağı Teknoloji Bankası fikrini Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BM)tarafından onaylandı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM toplantısında tekrar dile getirmiş ve bu rolü üstlenebilecek olduğunu iletmişti. BM bu konuda ilgisinden dolayı Türkiye’yi seçti.
2017 yılında başlayacak faaliyetler, ile en az gelişmiş ülkelere kendilerini geliştirmeleri için destek sağlanacak.Bu bankanın sermayesi de BM’ye bağlı ülkelerin gönülden ne koparsa mantığı ile bağış toplayacağı olması.
BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi Gyan Chandra Acharya, yoksul ülkelerin eğitimle, eğitimi de teknoloji ve bilimle sağlaması için, bilimsel ve teknolojik altyapılarını genişletmesi gerektiğini söyledi. Eğer bu sağlanırsa bu ülkelerde yoksulluk azalacağı tahmin ediliyor. Gyan Chandra Acharya, böyle bir bankanın bu ülkelere can damarı olacağını açıkladı.
Böyle bir kurumun ev sahipliğini Türkiye’nin üstlenmesinden dolayı Acharya, Türk yetkililere teşekkür etti.
Birleşmiş Milletler (BM) Kimdir?
24 Ekim 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler Örgütü ya da kısaca Birleşmiş Milletler (BM), kültürel ve toplumsal yakınlık, iş birliği, güvenlik tehlikelerine ortak çözümler, barışın devamlılığı için, adalet ve ekonomi de refah amaçlı kurulan 193 ülkeden oluşan bir örgüttür. Birleşmiş Milletlerdeki yapılan antlaşma, dünya genelinde uluslararası ilişkilerde güç ve zorbalığı yasaklayan ilk yapılan antlaşmadır.