DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Alfalfa Nedir? Yonca Bitkisinin Yararları, Zararları nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Alfalfa Nedir? Yonca Bitkisinin Yararları, Zararları nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Alfalfa Nedir? Yonca Bitkisinin Yararları, Zararları nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Alfalfa Nedir? Yonca

Alfalfa bitkisi (yonca), ülkemizdeki adıyla yabani yonca yada kaba yonca filizi bitkisidir. Alfalfa  bitkisi tam bir şifa kaynağı olup yaprakları, filizleri ve tohumu ilaç yapmak için kullanılmaktadır. Alfalfa yani kaba yonca filizi,  kolesterol yapmayan protein içermektedir.

Alfalfa bitkisi, Uluslararası terminolojide alfalfa (kelime kökeni Arapça البرسيم veya الحجازي, halk dilinde Şark yoncası olarak da bilinmektedir.

Alfalfa Bitkisi, Arapların söylemiyle Bitkilerin Babası denilmesi bu bitkinin yapı olarak içindeki özellikleriyle de pekişmektedir.Boyu belki 90 cm ye kadar uzar ama kökleri uygun ortamda 8 metreye kadar uzayabilir.Etkili olduğu kök derinliği 2 metredir.Hem canlı hali hemde cansız kuru hali işe yaramaktadır.

Alfalfa Bitkisi, Asya kökenli olup Romalılar ve Araplar tarafından Orta Asya’ya  sonrası dünyaya yayılmıştır. Alfalfa bitkisi protein, vitamin, mineral ve besleyici gıdalar yönünden zengindir. Alfalfa, manganez, kalsiyum ve beta-karoten (A vitamini), proteinler, C ve K vitaminleri içerir. Alfalfa, gıda üreticileri tarafından klorofil ve karoten kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Aslında Alfalfa et yemeyen ve protein eksikliği yaşayan, vegeteryanlar için iyi bir protein deposudur.

Alfalfa Nedir? Yonca Bitkisinin Yararları, Zararları nelerdir? Nasıl Kullanılır? | Yonca’nın Genel görünüşü

Alfalfa (yonca) Bitkisinin Etkileri Nelerdir?

Alfa alfa şifa bitkisi, mineraller, kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir  aynı zamanda vitamin A, C, E ve K4 kaynağı deposudur. Yüksek klorofil içerir.Taşıdığı mineral ve vitaminlerin hassas dengesi onun vücutta emilimi kolaylaştırır.İyi bir mineral takviyesi olan bu bitki şifa olup, birçok kronik hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur.

Alfa alfa bitkisi Baklagillerdeki diğer bitkiler gibi protein, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir kaynak oluşturan yüksek genel gıda değeri nedeniyle bünyede enerji eksikliğini önleyici, ayrıca içerdiği saponinler nedeniyle kanı ve karaciğeri detoksifiye edici özellikleri bulunduğu üzerinde araştırmalar devam etmektedir.

Alfalfa bitkisi, K vitamininin en iyi doğal kaynaklarından birisidir. Vitamin K belirli proteinlerin kalsiyuma bağlanmasına yardım eder ve uygun kemik mineralizasyonu için gereklidir. Düşük K vitamini alımıyla erkek ve kadınlarda kalça çatlaması veya kırılması riskinin artması arasında bir ilişki olduğu yakın zamanlarda yapılan bir araştırma ile ortaya çıkarılmıştır. Vitamin K, kemik sağlığı ile ilgili en azından üç proteini aktive etmektedir.

Alfalfa bitkisinin içerdiği manganez ise önemli bir eser mineraldir. Manganez, sağlıklı kemik gelişimi ve korunması için gerekli minerallerden birisidir.Manganezin vücutta; cinsiyet hormonu sentezi, sinir gelişimi ve fonksiyonu, doğal öldürücü hücrelerin (bağışıklık sistemi ile ilgili) harekete geçirilmesi gibi görevleri vardır.

Alfalfa – Yonca bitkisi , böbrek, mesane ve prostat koşulları için kullanılır  ve idrar akışını artırmak içinde etkilidir. Ayrıca yüksek kolesterol için kullanılır, astım, osteoartrit, romatoid artrit, diyabet, mide, ve bir kanama bozukluğu olan trombositopenik purpura içinde etkilidir.

Alfaalfa içerisindeki besin öğeleri nelerdir? | Yonca Bitkisinin Besin Değeri

1. Protein ve Yağ

Alfalfa (yonca) iyi bir protein kaynağıdır. Hayvan tabanlı ürünler doymuş yağ olmadan bol bol protein sağlar, çünkü Baklagiller genellikle et ve hayvansal proteinler yerine vejetaryenler ve veganlar tarafından yenir.

Alfalfa (yonca) arginin, lizin, treonin ve triptofan, hücre büyüme ve gelişme için kullanılan önemli amino asitler içerir.

Fakat Alfalfa içerisindeki, canavanine adı verilen bir amino asit normalden yüksek miktarlarda alındığında, romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi enflamatuar koşullarının kötüleşmesine sebep olduğu belli olmuştur. Otoimmün koşulları da dahil olmak üzere kronik inflamatuar koşullarına sahip bireyler bu nedenle Alfalfa (yonca) tüketiminden kaçabilir.

2. Lifler

Alfalfa (yonca) sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. İçindeki diyet lifi, tüketiminizi artırabilirsiniz. Zamanla, diyet lif tüketimi düşük kan kolesterol düzeyleri yardımcı olabilir. Düşük kolesterol kalp sıkıntı ve hastalığı önlemeye yardımcı olabilir.

3. Fitokimyasallar 

Alfalfa (yonca) bitkisi, saponinler içerir. Saponinler düşük LDL veya kötü kolesterol ve vücut yağ seviyeleri yardımcı olabilir. Saponinler HDL düzeyleri azalmaz. Saponinler bile beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirirler.

4. Mineraller

Alfalfa (yonca) bitkisi Yüksek vitamin ve mineral içeriği nedeniyle, binlerce yıldır bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır.

Alfalfa (yonca) bitkisi içinde bulunan önemli mineraller, fosfor, klorin, demir, silikon, alüminyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, sodyum ve potasyum içerir. Çünkü yüksek demir içeriği, Alfalfa, anemi tedavisinde yardımcı olabilir.

5. Vitaminler

Alfalfa (yonca) bitkisi içinde Yağda eriyen D, E ve K vitamini, Suda eriyenlerden A ve C bulunmaktadır.

Alfalfa Nedir? Yonca Bitkisinin Yararları, Zararları nelerdir? Nasıl Kullanılır? | Alfalfa (yonca) tarlası

Alfaalfa (Yonca) Bitkisi Faydaları,Yararları Nelerdir?

  • Alfalfa (yonca) bitkisi, sağlıklı kemik gelişimi ve kemiklerin korunması, artrit, kireçlenme ve mafsal iltihabı semptomlarının iyileştirilmesinde destek gıdasıdır,
  • Alfalfa (yonca) bitkisi, iştah açıcı ve iyi bir besleyici, anemi, kansızlıkta kan değerlerini iyileştiren şifalı bitkidir.
  • Alfalfa (yonca) bitkisi, idrar yolları, böbrek ve idrar kesesi rahatsızlıkları, böbrek taşı veya kumu düşürmek için yardımcı ve idrar artırıcı, sistit (cystitis) iyileştirici, karaciğer, kan ve böbrekleri temizleyici (detoxifier) özellikler gösterebilir.
  • Hipofiz bezi fonsiyonlarını destekleyici etki, Gut, damla hastalığı, kabızlıkta rahatlatıcı, Estrogen (östrojen) üretimine ve kan şekerinin ayarlanmasına yardımcıdır.
  • Alfalfa (yonca) bitkisi, Yüksek fiber düzeyi nedeniyle kolesterol düzeyleri üzerinde dengeleyici etki yaptığını, LDL yanikötü kolesterolü düşürdüğünü gösteren araştırma Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi tarafından açıklandı.
  • Besin değeri yüksek bir besin olduğu için kansızlık çekenlere faydalıdır.
  • Serbest radikallerle savaşmak için yapılması gereken şey, vücuda mümkün olduğunca çok miktarda antioksidan sokmak. Bu noktada, canlı besinlerin tamamında bulunan 1500’den fazla antioksidanın yaşamsal önemi ortaya çıkıyor. İyi bir serbest radikal olan Alfalfa (yonca) bitkisi, narin filizler hem faydalı hem de oldukça lezzetlidir.

Alfaalfa (Yonca) Bitkisi Kullanımı | Nasıl Tüketilmeli?

Alfalfa (yonca) bitkisi, doğal yolla alınıp yenmesi ve bu bitkinin pişirme, kaynatma, yapmadan kullanımı tavsiye ediliyor. Çünkü canlı besin yemek, birçok hastalığı bedenden temizliyor, bu şekilde tüketmek bedenimizin ihtiyacı olan enzimlerin tamamını sağlıyor. Vücuttaki reaksiyonları hızlandıran bu enzimler, düşünmek de dahil günlük eylemleri yürütmemizi sağlıyor.

Enzimler, pişirme sırasında meydana gelen moleküler yıkıma karşı son derece duyarlı ve oksidasyon sırasında serbest radikal (çifti olmadığı için vücuttaki elektronları alarak yaşamını sürdüren zararlı molekül) sayısı artıyor.

Kurutulmuş yonca yaprağı ekstratları, kapsül, toz veya tisan şeklinde standardize edilmiş halde diyet katkı maddesi olarak yaygın surette kullanılmaktadır.

Özellikle ABD ve Avustralya mutfağında salatalarda yeri olan bir bitkidir. Bazı ülkelerde genç yaprakları çiğ olarak tüketilmektedir.

Alfalfa (yonca) bitkisi, tüketimi çok yüksek diyet lifi içeriği nedeniyle kısıtlı alınmalıdır.

Alfalfa (Yonca) Bitkisinin Zararları nelerdir?

Normal kullanımının bilinen zararları görülememiştir.Ancak Aşırı Alfalfa bitki tohumu ürünleri tüketimi, otoimmün hastalık olarak adlandırılan lupus eritematozus benzer reaksiyonlara neden olabilir. Alfalfa bitkisi  bazı insanların cildi güneşe hassas  haline neden olabilir. Alfalfa tüketen Eğer açık tenli iseniz, özellikle de dışında güneş kremi giyin.

Alfalfa bitki tohumu  canavanine adı verilen bir amino asit bulunmaktadır.Fazla Tüketimi romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi enflamatuar koşullarının kötüleşmesinin  canavanine ile  ilişkili olduğu belli olmuştur.

Alfaalfa (Yonca) Bitkisini Kimler Kullanamaz?

Alfalfa (yonca) bitkisi, bazı ilaç kullanan kişilerde kullanılmaması gerekebilir.

Alfa alfa bitkisi, Warfarin (Coumadin) ilacının etkisini azaltır. Alfalfa bitki içindeki K vitamini vardır. K vitamini bol miktarda kan pıhtısı yardımcı olmak için vücut tarafından kullanılan içerir. Warfarin (Coumadin) ilacı  kan pıhtılaşmasını düzenlemek için kullanılır. Kan pıhtısı yardımcı olarak, yonca varfarin (Coumadin) etkinliğini düşürebilir. Uzman görüşü alarak Kanınızı düzenli olarak kontrol ettirin emin olun.

Alfalfa (yonca) bitkisiDoğum kontrol hapları (Kontraseptif uyuşturucu) etkisini azaltır.Bazı doğum kontrol hapları östrojen içerir. Alfalfa  östrojen gibi bazı aynı etkilere sahip olabilir,fakat doğum kontrol hapları gibi östrojen yönünden güçlü değildir.Doğum kontrol hapları ile birlikte Alfalfa almak, doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltabilir. Alfalfa ile birlikte kullanılırsa doğum kontrol hapları, o zaman prezervatif gibi ek bir form kullanın.

Aşırı Alfalfa (yonca) bitkisi alımı, östrojen gibi bazı aynı etkilere sahip olabilir. Ama alfalfa yonca bile büyük miktarda östrojen hapları gibi güçlü değildir. Östrojen hapları östrojen hapları ile birlikte yonca alarak etkilerini azaltmak olabilir. Bazı östrojen hapları konjuge östrojen (Premarin), etinil estradiol, estradiol, ve diğerleri.

Bağışıklık Sistemi ilaçları alanlar dikkat!

İmmün sistemi (bağışıklık sistemini ) güçlendirilmesinde kullanılan ilaçlar Alfalfa (yonca) bitkisi, ayni işi yaptığı için çakışabilir.  Bağışıklık sistemini artırarak bağışıklık sistemini azaltmak ilaçların etkinliğini, Alfalfa (yonca) bitkisi düşürebilir.

Bağışıklık sistemi için alınan ilaçlar, azatioprin (Imuran), basiliksimab (Simulect), siklosporin (Neoral, Sandimmune), daklizumab (Zenapax), muromonab -CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mikofenolat (CellCept), takrolimus (FK506, prograf), sirolimus (Rapamune’ü), prednizon (Deltasone Orasone), kortikosteroidler (glukokortikoidler) ve diğerleri alımında doktora sorulmalıdır.

Güneş ışığına hassasiyeti arttıran ilaç kullanıyorsanız Alfalfa (yonca) bitkisi kullanmayın. Bazı ilaçlar güneş ışığına karşı hassasiyeti arttırır. Alfalfa (yonca) bitkisi, güneş ışınlarına karşı duyarlılığını arttırabilir. Buna bağlı kabarma ya da güneş ışığına maruz kalan bölgelerde cilt döküntüleri. Güneş kremi kullanın ve koruyucu giysiler giymek güneş vakit geçirmek emin olun. Doktorunuza sormadan kullanmayınız. Bazı ilaçlar; amitriptilin (Elavil), siprofloksasin (Cipro),, norfloksasin (Noroxin), lomefloksasin (Maxaquin) ofloksasin (Floxin), levofloksasin (Levaquin) sparfloksasin (Zagam), gatifloksasin (Tequin), moksifloksasin (avelox), trimetoprim / sulfametoksazol (Septra), tetrasiklin, methoxsalen (8-Methoxypsoralen, 8-MOP, Oxsoralen) ve Trioxsalen (Trisoralen).

Hamile yada Emziren Kadınlar dikkat etmeli!

Hamile veya emziren annelerin Alfalfa (yonca) bitkisi kullanımından kaçmalıdır. Buluntulara göre, yüksek bir pürin içeriği olduğundan Gastrointestinal yan etkiler göstererek dışkılama sıklığı, ishal, gaz  mide altüst olmuştur.

Alfalfa (yonca) bitkisi, maş fasulyesi gibi familya türleri,  Salmonella ve E. coli gibi bakteriler ile kontamine olabilir. Amerikan Sağlık Örgütü F.D.A nın açıklamasında, yenildiği takdirde, bu bakteriler, gıda zehirlenmesine, hem anne hem çocuk için tehlikeli olabilir. Bu bakteriler genellikle bulantı, karın ağrısı, ishal ve ateş neden olur. Hamile kadınlar diğer sağlıklı erişkinlere göre daha güçlü belirtilerle karşılaşabilirsiniz ve bakteriler, aynı zamanda gelişmekte olan fetusa bulaşabilir. Gıda kaynaklı enfeksiyon ile doğan bebekler doğum sırasında ateş ya da ishal olabilir veya tehlikeli bir beyin enfeksiyonu gelişebilir.

Otoimmün koşulları da dahil olmak üzere kronik inflamatuar koşullarına sahip bireyler, Alfalfa (yonca) bitkisi tüketmemeli. Çünkü içerisinde canavanine aminoasiti bulunmaktadır.

Alfalfa (Yonca) Hakkında Uyarı

Alfalfa (yonca) bitkisi, Salmonella ve E. coli bakterisinin potansiyel kontaminasyonu olarak sonradan bulaşmadığı yani kök filizi durumundayken bakteri içeriğinde bulunabilir. Bu tohum üreten fabrikalarda, hatalı gübre, pis su kullanımı gibi sebeplerden dolayı kirlenen tohum çimlenme şartlarında dengesiz nem ve ısı da , eklendiğinde kötü bakterilerin üremesi için elverişli hale geldiğinde, kontamine olmuştur.

Bu yüzden doğal olmayan Alfalfa (yonca) bitkisi tüketiminin kötü sonuçları olabilir.

Alfalfa (yonca) bitkisi için Sağlıklı Pratik İpuçları

Alfalfa (yonca) bitkisi kullanırken dikkat edilmesi gereken bilgiler FDA tarafından özellikle uyarılmıştır.

  • Tüketim öncesi tüm bitkiyi su ile iyice yıkanmalıdır.
  • Alfalfa (yonca) bitkisi kökü rengi beyaz veya krem ​​değilse, bunları satın almıyoruz. Koyu renkli veya küflü bir koku varsa satın almayın yada tüketmeyin. Alırken Taze bir kokusu olduğundan emin olun.
  • Buzdolabında saklanan bu bitki en geç 2 gün sonrasında bitmelidir.
  • Alfalfa (yonca) bitkisi içinde kök bakteri bulaşması maş, yonca, turp, brokoli, mercimek, ayçiçeği ve diğer tüm lahana türleri içinde geçerlidir.

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  1. Swanston, Flatt SK, Gün C, Bailey CJ, Flatt PR. Diyabet için geleneksel bitki tedavileri. Normal ve streptozotosin diyabetik farelerde yapılan çalışmalar. Diabetologia 1990
  2. Farber JM Carter AO, Varughese PV | Yonca tablet tüketimi ve yumuşak peynir 1990.
  3. Brown R. antipsikotikler, antidepresanlar ve hipnotikler, bitkisel ilaçların etkileşimler. Eur J Herbal Med 1997.
  4. Amerikan Bitkisel Ürünler Derneği Botanik Güvenlik El Kitabı. | McGuffin M, Hobbs C, Upton R, Goldberg A, Boca Raton, FL: CRC Press, LLC 1997.
  5. Gerçekler ve Karşılaştırmalar Doğal Ürünler gözden geçirilmesi | Wolters, Kluwer Co, 1999.
  6. Newall CA Anderson, LA, Philpson. JD. Bitkisel Tıp: Sağlık Profesyonelleri için bir kılavuz. Londra, İngiltere: The Pharmaceutical Press, 1996.
  7. Ahmet Maranki Şifali Bitkiler Alfa Alfa Makalesi
  8. F.D.A Amerikan Gıda Sağlık Örgütü
  9. Mikrobiyolojik güvenlik değerlendirme ve filizlenmiş tohumlar hakkında öneriler. Gıdalar için Mikrobiyolojik Kriterler Ulusal Danışma Kurulu. |1999 .
  10. Fahey JW Haristoy X, Dolan PM | Sulforaphane Helicobacter pylori ekstraselüler, hücre içi ve antibiyotiğe dirençli suçlar inhibe eder ve  kaynaklı mide tümörlerinin incelenmesi.| 2003
  11. Kim DJ, Shin DH, Ahn B Kang JS, Nam KT | Kore yemekleri bitki bileşenleri tarafından kolon kanseri
  12. Thomas JL, Palumbo MS, Farrar JA, ve ark. (2003). Sanayi uygulamaları ve California arasında ABD Gıda ve İlaç İdaresi yönergeleri uygun yonca üretimi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.