DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor?

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor?

Kadınlar mı güçlü? yoksa Erkekler mi? bu sorunun cevabını her iki cinsiyete sorsak genel cevap Erkeklerdir denilecektir. Fakat durum böyle bildiğiniz gibi değil. Bilim insanları geçmişe dönük bir araştırma yaptı. Bulunan verilere göre Kadınların biyolojik olarak erkeklerden daha güçlü oldukları belirlendi. Bu yazımızda Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? sorusuna Bilim insanlarının tespitleriyle cevap vereceğiz. Aynı zamanda Kadınların fizyolojisi neden Erkeklerden daha güçlü olduğunu da öğreneceksiniz.


Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor?

Biyolojik üstünlük olarak kast edilen, savaş, açlık gibi tüm toplumu ilgilendiren yaşam savaşı verilen koşullara dayanıklılık anlamına gelir. Kriz zamanlarında kadınların erkeklere oranla daha güçlü olduğunu nereden çıkarttınız diyorsanız o zaman yazımızı okumaya devam edin.

Vikingler özellikle Kadın savaşçılarıyla meşhur bir savaşçı topluluktur. Vikinglerde kadınlar ve erkekler aynı şartlarda savaşıyor ve her ikisi de savaşçı olarak görülüyordu. Danimarkalılar geçmişteki bu savaşcı kahramanlarını incelemeye ve yaşam koşullarını da uzun süre incelediler. Danimarkalı bilim insanları o devirlerde yaşam koşulları, kıtlık olması nedeniyle Vikinglerin başka diyarlarda yaşanabilecek yerlere yöneldiklerini gördüler. O devirde yaşayan toplulukların ise yaşadığı açlık ve hayatta kalma oranına bakıldığında Kadınların erkeklerden daha başarılı olduğu görüldü.

Güney Danimarka Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, bu zorlu dönemlerde kayıtlardaki kadın ve erkek ölüm oranları karşılaştırdı. Karşılaştırma ilginçti ve kadınlar erkeklere göre daha çok yaşamışlardı. Peki durum diğer ülkelerde de aynı olabilir mi?

Araştırmanın başka bir ayağı İrlanda’da yaşanan patates kıtlığı zamanında eldeki verilere bakıldı. 1845 ile 1849 yılları arasında olan bu kıtlık sırasında, o dönemlerde ortalama yaşam süresi normalde 38 yaş iken, bu kıtlık döneminde erkelerin ortalama yaşam süresi 18,17’ye düşerken, kadınlarda ise  22,4’e düşmüştür.

Avrupa’da kıtlık ve salgın hastalıklar özellikle 17 ve 18. yüzyıllarda neredeyse tüm bölgelerde hissedilmiştir. Bilim adamları bu seferde İzlanda’da 18. yüzyıldaki kızamık salgınındaki ölüm ve yaşam yaşlarını incelemeye aldılar. Sonuçlara bakıldığında tahmin ettikleri gibi bu hastalık zamanında kadınların erkeklere göre 2 yıl daha fazla mücadele edebildikleri görüldü.

3. Araştırma ise komşu ülkelerden biri olan İsveç’in geçmişine bakıldı. İsveç’te 18. yüzyılda ciddi kıtlık olmuş ve çok sayılarda ölümler olmuştu. Burada da durum benzerdi. Burada dikkat çeken ise, doğan erkek bebeklerin, kız bebeklere göre daha az yaşayabildikleri gözlemlendi.

Kuzey tarafta durum böyleydi. Fakat bu ülkelere göre güneyde kalan, 1933 yılında Ukranya’da yaşanan açlık felaketi ile milyondan fazla ölümlerde de Kadınların sayısı erkeklere göre daha azdı.

Araştırmayı yapan Güney Danimarka Üniversitesi ekibinden, Epidemiyoloji Profesörü Virginia Zarulli, Bilim dergisi PNAS’a verdiği demeçte, felaket zamanlarında ölüm oranlarına bakıldığında, en dikkat çeken farklılıklardan biri bebek ölümleri olduğunu, Açlık ve Salgın hastalıklar ölümleri hızlandırırken, yeni doğan kız bebeklerin, yeni doğan erkek bebeklere göre hayatta kalabilme becerisinin çok ilginç olduğunu belirtti.

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınları erkeklerden biyolojik yönden üstün olmasını sağlayan etkenlerden biri östrojen hormonudur

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınları erkeklerden biyolojik yönden üstün olmasını sağlayan etkenlerden biri östrojen hormonudur


Biyolojik dayanıklılık

Tarihte yaşanan olaylara bakıldığında Kadınların biyolojik olarak erkeklere oranla daha güçlü olduğu görülmüştür. Bilim adamları geçmişi dürtüklerken sadece bir olay bunun tam tersi olarak vuku bulmuştur.

Karayipler, Karayip Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu arasında, Venezuela’nın kuzeydoğusunda bulunan Trinidad adası, sömürgeciler tarafından ele geçirildiğinde, oradaki yerli halkı köle olarak satılıyordu. Bu köle ticaretinde hayatta kalan erkek köleler kadın kölelere göre daha uzun yaşıyordu. Yaşanan bu özel durumu inceleme altına alındığında, erkek kölelerin kadınlara göre daha fazla getirisi olduğundan, köle ticareti yapan sersemitlerin, erkek kölelerin beslenmesine daha çok önem verdikleri gözlemlendi.

Peki bu mucize mi? Yoksa Kadınların bilmediğimiz farklı bir yaşam gücü mü var? Bilim bu konu hakkında yaptığı araştırmada çok enterasan bilgileri gördü. Daha önce yazdığımız  Kadınlar erkeklerden neden daha fazla yaşar? ile ilgili yazımızı okumanızı da öneriyoruz.

Okumadan Geçme: Kadınlar erkeklerden neden daha fazla yaşar? Bilim ne diyor?

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar fiziksel olarak erkeklerden daha az yıpranıyor

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar fiziksel olarak erkeklerden daha az yıpranıyor


Kadınların erkeklere göre daha “güçlü” olmasının sebebi nedir?

Kadınlarda ve Erkeklerde vücut organlarını işleyişlerini düzenleyen ve fizyolojik olarak etki eden, iç salgı bezlerinin ürettiği maddelere hormon denmektedir. Yazımızda bizi ilgilendiren 2 hormondan bahsedeceğiz. Bu hormonlar, Testosteron ve Östrojen olup dilerseniz kısaca bahsedelim. Çünkü yazımızın bundan sonraki bölümü hormonlar ile ilgili olacaktır.

Testosteron hormonu, memeli canlılarda erkek cinsiyetini belirleyen hormondur. Ama hem erkek hemde kadında bu hormon üretilmektedir. Erkeklerde testisler, kadınlarda ise yumurtalıklarda bu hormon yapılabilmektedir. Az da olsa son zamanlarda yapılan araştırmalarda, Böbrek üstü bezlerinden de üretildiği saptanmıştır. Yetişkin bir erkeğin kanında, kadınlara oranla 40 ile 60 kat daha fazladır.

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar erkeklere göre hastalıklara karşı daha dayanıklı

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar erkeklere göre hastalıklara karşı daha dayanıklı

Östrojen hormonu memeli tüm canlılarda hem erkek de hem de kadında üretilebilen hormondur. ergenlik döneminden itibaren kadınlarda üretim seviyesi çok çok fazladır. Kadınlarda meme gelişimi ve adet döngüsünü düzenlemede etkin olarak işlev görür.

Kadınların yüksek ağrılara ve acılara dayanmasını sağlayan Östrojen hormonu, Biyolojik olarak da kadının üstünlüğünün en büyük etkenlerinden biridir. Kadınlar için doğal antienflamatuvar (bir maddenin iltihap azaltıcı niteliği) olan Östrojen hormonu, vücuttaki damar kanal sistemini koruma altına alıyor.

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar ağrı ve acıya karşı erkeklere göre daha sabırlı

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar ağrı ve acıya karşı erkeklere göre daha sabırlı

Erkeklerde ise testosteron hormonu salgılandıkça, kişinin organlarına zarar vermektedir. Testosteron hormonu salınımı arttıkça erkeklerde Bağışıklık sistemine en ağır darbe vurulmaktadır. Testosteron hormonu Erkeklerde metabolizmayı ciddi şekilde hızlandırıyor ama geri dönüşümü ağır oluyor.

İlginç olan ise kadınların gebelik süresinde, Östrojen hormonu ciddi bir şekilde dokuz ay vücudun bağışıklık sistemine yardımcı oluyor. Doğan kız çocukları da gelen kalıtsal özelliklerle, erkek bebeklere göre daha güçlü bir duruş sergiliyor.

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar fiziksel güç sporlarında erkeklere göre kas yıkımından yapıma geçişi daha hızlı

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar fiziksel güç sporlarında erkeklere göre kas yıkımından yapıma geçişi daha hızlı

Kadınlar çift X kromozomlu, erkekler ise tek X kromozomlu

Durum biraz daha ilginçleşiyor.

Çünkü genetik olarak Kadın, Erkeğe göre gene üstün.

Yeni doğan kız bebeklerin erkek bebeklere göre daha şanslı olmasının da altında yatan bilimsel kanıt ortaya çıkınca bilim insanları şaşırmadı değil.

Doğuştan gelen genlerde Kadınlar çift X kromozoma sahiptir. Bu ikiz X kromozomları birbirlerinin yedekleridir. Erkeklerde ise tek X kromozomu vardır. Bu yüzden X kromozumu doğru çalışmadığında, erkeğin kadın gibi ikinci şansı yoktur.

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi bilim insanlarından Psikolog Robin Dunbar, erkekler hayatlarında çok çabuk pes ettiklerini, kadınların ise, son dönemlerinde bile hayata tutunmak için elinden geleni yapabildiklerini gördüğünü tespit etmiş.

Kadınların erkeklerden üstünlüğü sadece bunlar değil tabi.

Erkeklerin çoğu kadınların onlardan daha korunaklı bir vücut sistemleri olduğunu bilmez. Erkeklerin neredeyse hepsi kendilerinin kadınlardan daha güçlü yapıları olduğunu bilirler. Bu yüzden de Kadınlara daha nazik davranmaya çalışırlar.(Bazı sersemitler hariç)

Ne diyelim, böyle bilmeye devam etsinler. Çünkü kadınlarımız verebileceğimiz bu saygıdan daha da fazlasını hak ediyorlar.

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar erkeklere göre sporda daha disiplinli ve kararlı

Biyolojik olarak kadınlar erkeklerden daha mı güçlü? Bilim ne diyor? | Kadınlar erkeklere göre sporda daha disiplinli ve kararlı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.