DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyanın tatlı su kaynakları ne kadar kaldı? Su kaynakları tükeniyor mu?

Dünyanın tatlı su kaynakları ne kadar kaldı? Su kaynakları tükeniyor mu?

Dünyanın tatlı su kaynakları ne kadar kaldı? Su kaynakları tükeniyor mu?

Dünya su kaynakları artan nüfus ve küresel ısınmadan dolayı gün geçtikçe azalmaya başlıyor. Fakat dünyanın yüzde 70’i su ve miktarı ortalama 1,4 milyar kilometre küp miktarındadır. Dünya normalde kendi su kaynağını üretebilmekte ama bu kaynaklar artık artan insan nüfusuna yetecek kadar değildir.

Neden Dünya dışında başka yaşam alanlarını aranıyor? Çünkü her geçen gün artan nüfus, küresel ısınma ile doğal ortam gittikçe artıyor. Yaşam kalitesi ise gittikçe azalıyor.

Uzmanlara göre ise 2050 yılına kadar Dünya Nüfusu şu ankinin yüzde 50’sinden fazla olacağı tahmin ediliyor. Gerçi teknoloji bu konuda desteklerini esirgemiyor. Deniz suyundan tatlı su çevirme teknolojisi ve yağmur suyunu geri dönüşüm yapma teknolojilerinin de yetersiz kalabileceği düşünülüyor.

Nasıl Petrol 21. yüzyılın başlangıcında kavga sebeplerinden biri ise, sonlarına doğru da su için savaşlar olabileceği tahmin ediliyor. Çünkü kuraklık arttıkça, insan toplulukları başka sulak bölgelere doğru kaymak isteyecekler ve su bölgelerini ele geçirmeye çalışabilirler.

Dünya su kaynaklarının sadece yüzde 3’ü tatlı su. Bu kaynaklar kendi kendilerine üretimi devam ettiriyor ama gelir ve gider dengesi eşit değil.

Bir taraftan tarımda sulama tatlı su kaynaklarının yüzde 70’ini bitirmekte. Hesaplamalara göre ise 20 sene sonra tarımda su tüketimi yüzde 70’lere varan bir artış gösterecek. Çünkü çoğalan insanların beslenmesini sağlamak için.

Diğer taraftan kullanılan elektrik bile üretim sonrası soğutma için su kullanıyor. Tıpkı tarım gibi elektrikte ileride yüzde 20 daha da su isteyecek.

Dünyanın tatlı su kaynakları ne kadar kaldı? Su kaynakları tükeniyor | Tarım alanları tatlı suyu en çok kullanıyor


Su Kaynakları gün geçtikçe eriyor!

NASA bu konu hakkında ciddi raporlar sunuyor. Çünkü 30 yada 40 senenin hesaplamalarını şimdiden yapıyor.  Dünyadaki tatlı su depolarımız olan buzullar yüzde 70’ini oluşturmakta ve her geçen gün küresel ısınma ile erimekte.

Başka bir örnek Hindistan’ın Ganj Nehir kaynaklarındaki yeraltı su seviyelerinin 6 cm’den fazla düşüşe neden oluyor. Diğer taraftan en çok göl barındıran ve zemini su kaynaklarıyla dolu Meksiko City’nin, her sene 20 cm’den fazla çöküş yaşadığı görüldü. ABD’nin California eyaleti son 6 yılda 1900 kuyusunu kaybetti.

NASA’daki bilim adamı Jay Famiglietti, su kaynaklarının sonsuza kadar yetmeyeceğini, dünya da üretilen tatlı su miktarı çoğalan insana yetmeyeceğini söylüyor.

Ayrıca Çakıl ve kum dolu yeraltı havzalarından Dünyanın en büyük akiferlerinden 37’sinin 21’inde küçülmeler olduğu görülmeye başlandı.

Yağmur suyu doldurmuyor mu diye soracaksanız, hesaplamalara göre aylarca şiddetli yağmur sadece gelen ve gideni anca dengelemekte, yani elde var sıfır.

Peki ne yapmalıyız?

Dünyanın tatlı su kaynakları ne kadar kaldı? Su kaynakları tükeniyor | Su problemleri başlıyor

Su Problemi için Dünya neler yapıyor?

En iyi çözüm yolu su tüketimini kısmak. Tarımsal alanlar suyu çok harcıyor. Bunun için atık suları tekrar geri dönüşümü sağlanırsa, kaynaklarımızı saklayabiliriz. En iyi örnek olarak İsrail’i gösterebiliriz. Başkent Tel Aviv yakınlarındaki atık su arıtma tesisleri ile 140 milyon atık su tekrar tarım alanlarında kullanılıyor. Biliyorsunuz ki İsrail, çölden tarım alanı üretip çok su ihtiyacı olsada, tarım suyuna harcanan suyu yüzde 40 oranında düşürerek, suyun geri dönüşümünde lider konumunda.

Diğer bir ülke İspanya ise deniz suyunu tatlı suya çeviriyor. Tarım alanlarında kullanılan su, yüzde 20’lere yakın tasarruf sağladı. Bu teknolojiyi kullanan Kuveyt ve Dubai gibi petrol zengin ülkeler, suyu denizden arıtarak çıkartıyor.

Fakat Deniz Suyunu tatlı suya çevirmek için çok para harcamanın yanında karbon salınımını arttırıp, denizdeki ekosistemin canına okuyor. Özellikle Coca Cola firması su ihtiyacını, 30 ülkede kurduğu bu tesislerden çıkarıyor. Bu sistemi kullananlar, bu işin geleceği olmadığını tıpkı Nükleer Santrale yapılacak boş ve zararlı yatırım gibi görülüyor.

Dünyanın tatlı su kaynakları ne kadar kaldı? Su kaynakları tükeniyor | 1500 yıl önce yapılmış doğal çözüm

Dünya bu konuda ne yapacağız diye teknolojiyi konuşurken, herkesin gözden kaçırdığı doğal bir yöntem var. Bundan 1500 yıl önce bu yol kullanılıyordu.

Özellikle İstanbul’da yaşayanların gördüğü Yerebatan Sarnıcı, Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yağmur sularını depolamak için yapıldı. Hesaplamalara göre 80 bin metreküp yağmur suyunu burada saklayabiliyorsunuz.

Buna benzer projeler geliştiriliyor. En güzelini de İngiltere’de Manchester şehrindeki bir üniversitede depolanan yağmur suları, tuvaletlerde kullanılıyor.

Su soğutmasıyla, çok su harcayan Termik yada Nükleer Santrallarin yerine Güneş ve Rüzgardan elde edilen yenilebilir enerji modellerine geçilmelidir.

Eğer gelecek nesilleri de düşünüyorsak, tatlı suyu çok az kullanmaya özen göstermeliyiz. Evde ve İş yerlerinde su tasarrufu yapmak en önemli görevlerimizden olmalı.

YORUMLAR