DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Diş macunlarındaki tehlikeli kimyasallar sağlığımızı tehdit ediyor!

Diş macunlarındaki tehlikeli kimyasallar sağlığımızı tehdit ediyor!

Diş macunlarındaki tehlikeli kimyasallar sağlığımızı tehdit ediyor!

Diş Macunları Zehirli mi?, Diş Macunları Renkleri Aldatmaca mı?, Diş Macunları Hangi Tehlikeli Kimyasalları Barındırıyor? Yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Diş Macunları Zehirli mi?

Günlük hayatta en çok kullandığımız Diş Macunu acaba gizli bir tehlike mi? Birde renkli renkli olsun aroması farklı olsun diyerek hep bir tercihimiz vardır. Peki içinde ne var?, Ne tür kimyasallar barındırır?, Tercih yparken nelere bakmalıyız?

Marketlerde bir çok marka diş macununu yan yana görmekteyiz. Hepsine birden zehirli demekden ziyade içindeki maddeleri bilerek hangisinin kaliteli ve az da olsa minumum zararlısını bulabiliriz.

Dişlerimizi Zehirle mi Temizliyoruz? Diş Macunu Renkleri Neyi İfade Ediyor?

Diş macunlarında genelinde bulunan Sodyum Lauryl Sülfat (SLS) hakkında bilmemiz gereken bilgiler var. Bu madde fabrikalarda boru temizliğinde bile kullanılıyor. Köpürtücü ve temizleyici özelliği ile maksimum 2 dakikadan fazla ağızda durduğunda ,ağız içi mukozanın tahrişini tetikleyebiliyor. Toksikoloji Derneğinde zehirli madde olarak geçmektedir. Bu madde ağız yaralarının geç iyileşmesi,ağız ülseri gibi hastalıkların iyileşmesini engelliyor. Eğer emilipte kana karışırsa vücuttaki organların hastalıklarında iyileşmesini engelliyor.

Bir diğer aynı isimdeki madde Sodyum Laureth Sülfat (SLES) içerikte varsa bilmemiz gereken diğer bilgide, klinik çalışmalarda potansiyel bir kanserojen ve saç dökülmesinin kaynağı olarak gösterilmektedir. Sodyum Laureth Sülfat (SLES) karaciğerin stabilliğini bozmakta ve kaldığında uzun sürede vücuttan çıkmamaktadır.

İçerikte triklosan bulunuyormu?, bu kimyasal cloxifenolum diğer ismiyle bir böcek ilacı olduğu bilinmektedir. Kullanmada amaç bakterileri yok etmek ve diş eti iltihabını engellemek. Araştırmacıların yarısı bu madde zararlı demekte, diğeri ise emilimi çok az olduğu için zararsız diyor. FDA bu madde ile ilgili bir çalışma yapmakta. Sonuçlar beklenmektedir.

İçerikteki Silika hidrat tebeşir tozu ile birlikte kullanılarak beyazlatmada ve diş plağı temizlemede kullanılan bir aşındırıcıdır.Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) “Genelde Güvenilir Olarak Değerlendirilen Maddeler” kategorisinde olmasına rağmen, aşındırıcı özelliği endişe vericidir. Doğal diş macunu diyen markalarda bile bulunmaktadır. Silikanın korkulu tarafı ise ürün son kullanma tarihini geçtikten sonra dahada aşındırıcı olmaktadır. Bu yüzden günü geçmiş diş macunu cidden zararlıdır.

Burda önemli olan içerikleri hakkında kısa bir araştırma yapın ve diş macununu öyle seçin.Biz ne kadar zararlı desekte minumum zararlısını seçmek mantıklıdır. Size öreneğin şekerin zararlarını anlatsak ,gerçekten de zararlı olan şekeri kullanmayacak mısınız? yada tadlandırıcıların çoğu zararlı desek şekersiz kolayı içmeyecekmisiniz? diyet ürünlerinde yağı sıfırlanmış olanlar zararlı desek tüketmeyecek misiniz? Anlatmak istediğimiz belki hiç kullanmayacaksanız belkide nadir kullanıyorsunuz yasaklı sağlığa zararlı olan şeyleri. Zararı minumuma indirmek için araştırma yapmanızı öneririz.

İmkanı olanlar SLS içeriği olmayan doğal macunlara bir bakın deriz.İmkanınız varsa gerekirse yurt dışı sitelerinden sipariş edebilirsiniz.

Diş Macunundaki Renk Kodları ve Anlamları Nelerdir ?

Diş Macunu seçerken yukardaki açıklamaları dikkate alın.Fakat size şöyle bir şey sunulmakta.

Diş macunu tüpünün alt kısmında karelerde renkler bulunmakta.Bu renkler aşağıdaki şekilde size bilgi veriyor.

  • Yeşil Renkli Kutu: Doğal,
  • Mavi Renkli Kutu: Doğal ve ilaçlı,
  • Kırmızı Renkli Kutu: Doğal ve kimyasal karışımlı,
  • Siyah Renkli Kutu : Kimyasal karışımlı.

Peki bu renkleme gerçekten içeriklere göre mi yapılmış? Bunlar diş hekimlerince aldatma yapıldığı düşünülmektedir.Siz kontrol edin. Eğer yukarıdaki maddeler içinde varsa doğal diyorsa yalandır. Kontrol edince anlayacaksınız.

dis-macunlarindaki-renkodlari-gercek-mi-gelgez

Diş macunlarındaki tehlikeli kimyasallar sağlığımızı tehdit ediyor! | Diş macunun kodları ne demek?Anlamları

 

Bu renklerin diş macunu tüp üreticilerde kesme makinelerindeki kodlar olduğu bilinmektedir. Yani tüpün nereden kesme aletine gireceğini belirtir. Bu yüzden dikkatli olun ve içerikleri mutlaka araştırın.

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.