DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bebeklerin uyku süresi neden daha uzun olmalı?

Bebeklerin uyku süresi neden daha uzun olmalı?

Bebeklerde uyku, gelişme ve zihin açısından çok önemlidir. Tıbbi araştırmalara göre bebeklerin uyku süreleri de uzun olmalıdır. Rüyaların görüldüğü REM uykusu nedir? Bebeklerin uyku süresi neden daha uzun olmalı? sorularının cevabı için okumaya devam edin.


Bebeklerin niçin daha fazla uykuya ihtiyaçları var?

Rüyaların görüldüğü REM uykusu ve Non-Rem evresi arasındaki fark neredeyse yetmiş yıldan bu yana biliniyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden Van Savage ve ekibi şimdi iki perspektifi bir araya getiren bir model geliştirdi: Bu model örneğin fare ve fil gibi farklı hayvan türlerini ve küçük çocuk ve yetişkin arasındaki karşılaştırmayı bir araya getiriyor.

Küçük canlıların büyüklere kıyasla daha fazla uykuya ihtiyaçları var. Bu bağlantı daha önceleri de biliniyordu ama araştırmacılar bunun uykunun iki ana fonksiyonuyla ilgili olduğunu gösterdiler modelleriyle: Öğrenme ve onarımlar.

Uyku sırasında, gün içinde yapılan deneyimler sinir bağlantılarıyla kenetleniyor ve bu oldukça fazla enerji isteyen bir süreç olduğu için beynin moleküler temizlik ekiplerinin bir yığın işleri oluyor. Fakat iki görev eş zamanlı olarak gerçekleşmiyor. REM uykusu sırasında beyin her şeyden önce öğrenme ve yeniden düzenleme ile uğraşırken geriye kalan zamanda onarımlarla ilgileniyor.

Bu bağlantı bebeklerin niçin yetişkinlere kıyasla daha fazla uyuduklarını açıklıyor. 2,5 yaşından itibaren REM evresi önemli ölçüde azalıyor. Çocuklar öğrenme modundan onarım moduna geçiyorlar.

Beyin bu geçişte inanılmaz bir şey yapıyor ve ortaya şu soru çıkıyor: Dil öğrenme ve yeni çevre koşulları uyum sağlama yeteneğimizin sonuçları nelerdir?

Teorik olarak bu bilgi her türlü müdahaleye de izin verebilirdi. Örneğin öğrenme yetisini REM evresine farmakolojik girişimlerle tetiklemek gibi. Yani uyku sırasında beyin dopingi. Bunun bize bir faydası olup olmayacağını henüz bilemiyorum diyor Savage. Beyin dopinginin riskli yan etkileri olabilir, bu yüzden ihtiyacınız olan uykuyu doğal yollardan alın diyor araştırmacı.

Bebeklerin uyku süresi neden daha uzun olmalı? Uykunun önemi nedir?

Bebeklerde uyku saatleri

Kaynak: Unraveling why we sleep: Quantitative analysis reveals abrupt transition from neural reorganization to repair in early development, Science Advances, 18.09.2020.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.