DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

99 milyon yıllık Kehribar içinde bulunan ilk Ammonit

99 milyon yıllık Kehribar içinde bulunan ilk Ammonit

Kehribar özellikle milyonlarca yıldır özünü kaybetmeden günümüze kadar geliyor. Daha önce 99 milyon yaşında bir dinazor kuyruğu bulunan kehribarın içinde şimdi ise bir başka tür olan Ammonit izine rastlandı. Kehribar ile bilim insanları hayal bile edemiyecekleri en eski fosil buluntuları ile dünyanın ilk yaşamını kurgulayabiliyor.


Kehribar içinde bulunan ilk Ammonit

Kehribar olarak sertleşen reçine gerçek bir zaman kapsülüdür. İçinde hapsolan her şey milyonlarca yıl mükemmel bir şekilde koruna gelir. İster zehirli bir çiçek, kuş tüyü, dinozor kuyruğu ya da kan hücreleri olsun kehribar fosilleri her zaman geçmişe açılan birer penceredir.

Reçine ağaçlara ait olduğu için de kehribarların içinde genelde karadaki prehistorik yaşam ile ilgili kalıntılar bulunur. Denize ait kalıntılar ise son derece enderdir.

Çin Bilimler Akademisi’nden Tingting Yu ve ekibi Myanmar’da çok ender görülen bir kehribar buldular. Kehribarın içinde bir Ammonit hapsolmuş ki daha önce böyle bir şey bulunmamıştı. 99 milyon yıllık kehribar içinde aynı zamanda çok sayıda organizma da var.

En az kırk havyan arasında örümcek ve kırkayak bir kara hayvanları ve deniz salyangozu ve Ammonit örneği de yer alıyor.

Araştırmacılar soyu tükenmiş kafadan bacaklının temsilcileri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için kehribarı röntgen mikro bilgisayar tomografisiyle incelediler ve Ammonitin yüksek çözünürlüklü 3D görüntüsünü de elde ettiler.

Kafadanbacaklının kabuk yapısı, eşsiz örneğin olasılıkla Puzosia cinsine ait genç hayvana ait olduğunu açıklıyor. Bu Ammonitler yaklaşık olarak 110 – 90 milyon yıl önce Orta Tebeşir Devri’nde yaşıyorlardı.

Peki ama bu ilkel havyanlar kehribara nasıl girmiş olabilirdi?

Araştırmacılara göre bu soruyu kabuğun durumu açıklıyor. Kabuğun sadece bazı parçaları sağlam kalırken hayvanın yumuşak kısımları tamamen yok olmuş.

Dış kabukta kırık var ve hem kabukta hem de kehribarın diğer kısımlarında kum partikülleri bulunuyor. Bu da Ammonitin kehribara hapsolduğunda ölü olduğunu açıklıyor. Boş kabuk bir olasılıkla dalgalarla, kenarında bir orman bulunan kumsala taşınmıştı.

Bu tahmin bir deniz hayvanının karada yaşayan organizmalarla ne şekilde kehribara girdiğini açıklıyor. Kehribar içindeki kabuk belki de büyük bir sele veya tsunamiye işaret ediyor olabilir. En olası alternatif senaryoya göre sahil şeridindeki ağaçlardan akan reçine kumsala kadar ulaşmış ve burada Ammonitin kabuklarını ve diğer deniz organizmalarını içine almış olabilir diyor uzmanlar.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.