DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yere düşen yiyecekler neden yenmez?

Yere düşen yiyecekler neden yenmez?

Yere düşen yiyecekler neden yenmez?

Genelde yere düşen yiyecekleri 5 saniyede üflendiğinde yendiğinde mikrop bulaşmaz diye bir algı var. Bu algı yanlış mı doğru mu size bilimsel olarak ispatlamaya çalışacağız.

İster yeni temizlenmiş olsun ister kirli aklınıza neresi gelirse gelsin bakterilerle dolu olduğunu bilmelisiniz.

2015 yılında yapılan bir deneyde, evlerde toz ve kirler de 10 bine yakın farklı türde mikrobik canlılar görüldü. Bunların 8 bine kadar olanı İnsana zarar vermeyen türlerdir. Mutfak tezgahında bile en az tuvaletteki bakteri kadar çok çeşit görüldü.

İnsan Vücudu adeta ekolojik bir yaşam merkezidir. Bir sürü canlı hem derimizde hemde içimizde yaşam bulmaktadır. Yüzümüzde olan bakterilerle ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

İlgili Link: Yüzümüzde bizle beraber yaşayan başka canlılar mı var?

Bakterilerin hepsi zararlı değildir. Normal insan bir saatte çevresine 38 milyon bakteri dağıtıyor. Chicago Üniversitesi’nden mikrobiyoloji uzmanı Jack Gilbert, bakterilerin hepsini öldürmek için insanların adeta yarışa girdiğini belirtiyor.

Jack Gilbert, eğer temiz bir zemine yemek düşerse hiç çekinmem yerim diyor. Fakat pis bir yer ise bunu yapmayacağını söylüyor. Daha da ileri gidip hasta olmayan bir evde klozet kapağını da yala deseler yalarım diyor.

Bu bakteriler her yanımızdadır: Ellerimizde, yüzümüzde, evimizde. Dökülen derimiz, soluduğumuz hava bakteri doludur. Yere düşen yiyecek bakteri kazanır ama yerde Salmonella virüsü varsa düşen yiyeceği yemek tehlikeli bir hastalığın kapısını aralıyabilir.

2006 yılında yere düşen bir yiyeceğin bakterilerin 5 saniyede bulaşma olasılığı, 60 saniye olasılığından daha az olduğu görüldü.

Fakat bu 5 saniyeden az ise yiyin anlamına gelmez. Gene de hastalık riski olasılığı var.

Ne kadar temizlik yaparsanız yapın, bakteri dünyasının sonunu getiremezsiniz. Uzmanların çoğu bakterilerle irtibatta olmanın insana zarardan çok dayanıklılık getirdiğini söylüyor.

Dilerseniz eski zamana kısa bir yolculuk yapalım. Eskiden çocuklar çamur da toprakta yerde oynardı da bir şey olmazdı. Kirlenirlerdi ama genede sağlıklılardı. Çocuklar iki yaşına geldiğinde bağışıklık sistemi “mikrop çeşitleri” hemen hemen bir yetişkinin seviyesine gelmiş olurlardı. Şimdi ki çocuklar ise artık o kadar şanslı değil. Hastalıklara dirençli olmayışının sebebi bakterilerin kötü algılanıp, toprakta bile oynatılamaz hale geldiği olabilir.

Sonuç olarak;

Düşen yiyeceklerimizin temiz alanlarda düşmesinin 5 saniyeden az kaldığı sürede yenmesi bilim adamlarınca olmayacak kadar kötü bir şey değil. Ama hastalık riskleri oluşturabilecek bir durumdur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.