DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vücuttan çıkan gaz hastalıkların habercisi olabilir mi?

Vücuttan çıkan gaz hastalıkların habercisi olabilir mi?
A+
A-

Neden gaz çıkartırız? Gaz çıkarmak yararlı mı zararlı mı? Ağızdan gaz çıkar mı? Yellenmek yada gaz çıkartmak hastalık habercisi mi?


Vücuttan çıkan gaz hastalıkların habercisi olabilir mi?

Son yıllarda İnsanlardan çıkan metan gazının yani halk dilinde yellenme yada kabaca osurmanın nedenin kalın ve ince bağırsakta yaşanan hastalıkların ön habercisi olup olmadığı araştırılıyor.

Bilim adamları şu anki çalışmalarına göre insandan çıkarılan gazın bağırsağın son 20 cm’sine kadar bilgi verdiğini, aslında gazın daha da üstlerden gelen bir baskı olduğundan en az 130 cm’ye kadar bilgi almaya çalışıyorlar.

İlk araştırmayı yapan ise Avustralya’da bulunan Monash Üniversitesi’nden Peter Gibson, çıkarılan gazların İnsan sağlığı hakkında ipuçları verdiğini söylüyor.


Neden gaz çıkarırız?

Sindirim sisteminin işleyişi, aldığımız besinlerin çeşitlerine göre değişir. Aldığımız besinler milyonlarca bakterilerin etkileşimi ile bağırsaklarda mikro besin maddelerine ayrışır. Bu ayrışma sırasında gaz oluşur ve oluşan gazın tipine göre sizin sindirim sistemindeki ciddi sorunların habercisi olabilir.

Peter Gibson işte tam bu safhada müdahale olmak istiyor. Bağırsaklardan ince bağırsak 5 yada 6 metre, kalın bağırsak ise 1.5 ile 2 metre arasında değişir. Toplamda 8 metreyi bulan bir kanalı incelemek çok zor. Çünkü her bağırsağın her geçişinde sindirimle ilgili etkileşimler durmak bilmiyor.

Peter Gibson, Eğer her aşamada çıkan gazı ölçmeyi başarabilirsek, önceden hastalıkları tespit edebiliriz diyor

Bağırsaklardaki gaz vücut sağlığı açısından önemli bir gösterge olabilir.

Vücuttan çıkan gaz hastalıkların habercisi olabilir mi? | Neden gaz çıkar?


Çıkan gazlar: Hidrojen ve metan

Çıkan gazlara bakıldığında hidrojen ve metan gazlarıdır. Bu gazlar genelde karbonhidratların parçalanması sonucu çıkar. Özellikle glisemik indeksi yüksek olan besinleri tükettiğimizde Vücut bu karbonhidratları parçalamak için adeta nükleer santral gibi çok uğraşır.

Glisemik İndeks nedir? ile ilgili geniş yazımız alt linkten ulaşabilirsiniz.

İlgili Link: Glisemik İndeks nedir? Glisemik Yük Nedir? Bazı Gıdaların Glisemik İndeks ve Yük Değerleri Nelerdir?

Eğer çıkan gaz pis ve çürümüş yumurta gibi kokuyorsa, temelinde aldığınız karbonhidratlı besinlerin emilimi çok zor anlamına geliyor.

Özellikle karbonhidratlardan Nişasta ve şekerin emilmesi gereğinden fazla uzaması sonucu Fermantasyon ya da mayalanma meydana gelir.  Fermantasyon, bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Tıpkı turşu yaptığınızda kapağı açtığınızda çıkan koku gibi.

Gazdaki iğrenç kokunun da sebebi alınan besin maddesinin fermantasyona uğrayıp, oluşan kokunun dışarı atılmasıdır.

Eğer sürekli gaz çıkarma yani salınım devamlı ve güçlü ise, oluşan bu durum bağırsağın işlerini de etkilemeye başlar. İşini yapamayan bağırsak, Kabızlığın nedeni olan huzursuz bağırsak sendromu hastalığını meydana getirir.

Vücuttan çıkan gaz hastalıkların habercisi olabilir mi? | Neden gaz çıkar?


Peki gaz nerede oluşur?

Bilim daha bunu bulamadı. Çünkü 8 metrelik uzayan bir sarmal borularda emilim bölgeleri değişik noktalarda olabiliyor. Fakat kesin olarak tahmini olarak Kalın bağırsağın anüse yakın bölgesinde oluştuğu söyleniyor.

Gazdaki kokuyu veren madde ise hidrojen sülfür. Sürekli gaz çıkartan insanlarda, bağırsak sorunu olup, bağırsak iltihabı ya da kalın bağırsak kanseri belirtisi de gösterebilir.

Bilim insanları bu gazı ölçerek içindeki hidrojen sülfür oranını şimdiye kadar dolaylı da olsa bazı yöntemlerle ölçme imkanı var.


Ağızdan gaz çıkar mı?

Tabi aklınıza anüsten ölçmek geldi ise mideniz bulanabilir. Fakat aslında gaz testini ağızdan da yapılıyor.

Aslında biz aynı zamanda ağızdan da gaz çıkartabiliyoruz. Peki nasıl?

Bağırsak sindiriminde bu gazlar kanada karışabiliyor. Dolayısıyla kan akciğere gittiğinde, akciğer bu gazları soluk borusundan geri gönderiyor.

Tekrar hatırlatalım ki bu gazların nereden geldiği hakkında bilgi yok. 

Mesela ağızlarda dişlerin arasında oluşan bakterilerde kendilerine göre gaz oluşturabilir.

Mide de oluşan sorundan dolayı da yukarı doğru geğirme dediğimiz gaz çıkartmalar görülebilir.

Peter Gibson’un ekibi dışkıyı fermantasyona uğratıp, aynı anüsten çıkan bir gazın benzerini yapmışlar. Ekip, eğer dışkının çıkımına kadar izlenirse gazın nerede olabileceğini buluruz adına bir sensör yapmışlar. Kapsüle benzeyen bu sensör sindirimde geçtiği her yerin asit oranı ve ısı düzeyi hakkında bilgi veriyor. Aldığı bilgiler bilgisayara işleniyor.

Amaç bu gazların insan sindirim ve boşaltım üyelerinin hangisinde yaşanan sorun olduğunu belirlemek. Özellikle Kabızlık hastaları için bu deneylerle bunun sebebi olan sorun çözülebileceği düşünülüyor.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.