DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hangi yiyecekler yendiğinde uyku etkisi yapar?

Hangi yiyecekler yendiğinde uyku etkisi yapar?

Hangi yiyecekler yendiğinde uyku etkisi yapar?

Bir çok kişi yemeği fazla kaçırma sonrası uyku isteği oluştuğunu ve ağırlık çöktüğünü belirtir. Normal dışı ayakta Uyku yiyeceklerden gelen bir yan etki nedeniyle mi oluşur?

Bilim adamları bu sorunun cevabını aradılar. Aslında mide şişliği yada midenin aşırı doldurulması ile sindirme zamanı biraz uyku moduna girebilir. Çünkü mide tüm enerjiyi burada harcadığından, yemek sonrası en az 20 dk hiçbirşey yapmamak gerekir. Buda uyku hali gib gözükür ama sonra birden gözler açılır. Biz bundan bahsetmiyoruz.

Bazı yiyecekler yendikten sonra, gözler hepten gider ve uyku hali bastırır. Bunun sebebi ise dışardan aldığımız ve gerekli aminoasit olan L-Triptofan. Serotonin Mutluluk hormonun ise kaynağıdır. Yapılan incelemelerde Serotonin hormonu salgılandığında uyku oluşması gözükmektedir.

Serotonin Nedir?: Serotonin (5-HT ya da 5-hidroksitriptamin), insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir . Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. Kimyasal olarak monoamin grubundadır. Triptofan aminoasitinden meydana gelir. Serotonin eksikliği depresyonun pimini yakar.. Depresyon ve anksiyete tedavilerinde serotonin geri alım inhibitörü (serotoninin tekrar kullanımı için sinaps aralığından, salgılandığı nörona geri alımını yok eden) ilaçlar kullanılır.

En çok tüketilen, Triptofan aminoasitleri içerikli besinler, peynir, çikolata, portakal, mandalina, domates, süt, ayran hindi eti, kabak çekirdeğidir.

Özellikle hindi eti ile bir karışık yemek yendiğinde uyku hissi 40 dakikadan sonra bastırmaya başlar. Aynı zamanda kabak çekirdeği ve kuru üzüm de böyledir. Kabak çekirdeği yediğinizde arkasından etkiyi hızlandırmak için bir avuç kuru üzüm yediğinizde gün boyu uyku modunda olacaksınız, başını hafif bir yere yaslayın hemen uyku bastıracaktır.

Uyku haplarında genelde bu Serotonin hormonunu tetikleme için triptofan eklendiği görülmektedir.Bilimsel çalışmada triptofan seviyesi normalin altında seyreden kişiler de uyku bozukluğu görülmüştür.

Kanada’da yapılan bir araştırmada, uyku sorunu olan kişilere bir test yapılmış. İçerisinde bolca triptofan bulunan, Kabak çekirdeği, günlük 100 gram olarak yedirilmiş. Üzerlerine doğal glikoz(kuru üzüm, bal vb.) yediklerinde ise uyku bozukluklarında düzelmeler görüldü.

Hangi yiyecekler yendiğinde uyku etkisi yapar? | Triptofan içeren besinler uyku halleri yapar.

Karbonhidratlar Triptofanlı besinleri kolay emilmesine destek veriyor!

Karbonhidrat ile Triptofan aminoasitleri direk kana karışması daha kolaydır. Çok ilginç olan triptofanlı besinler sadece bu aminoasitleri barındırmaz.Kendinden daha büyük aminoasitlerle yarışmaya girme zorunluğundadır. Serotonin üretmesi için bu yarışa girmede bazen başarısız olabilir. Diğer aminoasitlerin emilimi ondan daha öncede olabilir. Bundan sebep uyku sorunları olanlara hap olarak sadece triptofan aminoasiti verilir.

Fakat karbonhidratla alındığında triptofanlı gıdalar daha şanslı. Çünkü insülin salgılatan karbonhidratlar, diğer aminoasitlerin dokularda emilmesini sağlarken, triptofanın kana karışma ihtimalini çok çok arttırır.

Hangi yiyecekler yendiğinde uyku etkisi yapar? | Karbonhidratla beraber hindi yediğinizde bir süre sonra kendinizden geçersiniz.

Uykunun sebebi sadece bu gıdalar mı?

Tabi ki hayır bizim anlattığımız, normal yetişkin için konuşursak, 6 yada 8 saat uyku düzenini almış, hayatları rutin olan kişilerden bahsediyoruz. Özellikle triptofanlı aminoasitleri yediğinde üstte anlattığımız geçerlidir.

Son zamanlarda ağır çalışmış yada uzun mesailer yapıp uyku saatlerinden kesilmiş kişilerin yada ağır spor yapanlar vb. bu normal anlattıklarımız grubuna girmez. O yorgunluğun verdiği uyku halleridir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.