DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Diş macununun içindeki kimyasallar nelerdir?

Diş macununun içindeki kimyasallar nelerdir?

Diş macununun içindeki kimyasallar nelerdir?

Diş Macununun İçinde Neler Var, Diş Macunundaki kimyasal maddeler ve özellikleri nelerdir,Diş Macunu Çeşitleri Nelerdir? sorularının cevabını yazımızda bulacaksınız.

Diş Macununun İçinde Neler Var?

Diş Macunlarında genelde 100 gr üzerinden içindeki ağırlıklar gram olarak yazılır.Günlük tüketimi en fazla olan diş macunu Ağız ve Diş Temizliğinin etkin bir oyuncusudur. Market raflarını süsleyen renkli renkli yan yana çok çeşit vardır. Tüm markaların ortak gayesi aynı daha fazla satış. Bu yüzden koca koca beyazlatıcı, tam koruma, avrupanın en iyisi, tartarı önler, çok hassas dişler, super kahraman logolu taktikleri kullanmaktadırlar.

Avrupa Birliği uyum yasalarına göre Türkiye’de satılan her diş macununun içeriği gösterilmesi zorunludur.Hepsinin genelinde ise aşağıdaki maddeler bulunmaktadır.

Diş Macunu İçeriğindeki Maddeler

  • Aşındırıcılar
  • Nemlendiriciler (%10-30)
  • Temizleyici Madde (%1-2)
  • Koruyucu maddeler (%0,05-0,5)
  • Bağlayıcı(birleştirici) Madde (%1)
  • Aromalar Renklendiriciler ve tatlandırıcılar (%1-5)
  • Koruyucu maddeler (%0,05-0,5)
  • Florür ve diğer tedavi edici maddeler
  • Su

Şimdi isterseniz size bu maddeleri tek tek ne ise yaradıklarından kısa kısa bahsedelim.

 

Diş macununun içindeki kimyasallar nelerdir?

Diş macununun içindeki kimyasallar nelerdir? | Her diş macunun içinde açıkladığımız maddelerden hepsinden vardır.

 

Aşındırıcılar

Diş macununda bulunan temizleyici ve parlatıcı maddelere verilen addır. Diş macununun ağırlığının 1/3’ü kadardır. Genelde tebeşir ve silikadan elde edilen aşındırıcılar ismi gibi diş minesini aşındırırlar. Aşındırıcı miktarı Uluslararası standartlara göre belirlenmiştir. Zirkonyum silika,kalsyum pirofosfat,kalsiyum karbonat,sodyum metafosfat, silika bazı örnek aşındırıcılardır. Aslında beyazlama değil aşındırarak dişi eritmektir.

Nemlendiriciler (%10-30)

Nemlendiriciler, cildimizin kurumasını engellediği gibi diş macunu havayla temas ettiğinde sertleşmeyi önler ve nemi muhafaza etmeye yaramaktadır. Gliserol, sorbitol ve proplen glikol sıklıkla kullanılmaktadır. Gliserol ve sorbitol aynı zamanda diş macununu tatlandırırlar, ancak asıl görevleri bu değildir.

Temizleyici Maddeler

Temizleyici maddeler, diş macununun köpürmesini, köpürerek diş plaklarına ve biriken maddeleri dışa itmesini sağlar.Genelde kullanılan bu kimyasal maddeler örnek olarak sodyum loril sülfat yada Sodyum laureth sülfat (SLS) ve sodyum N-loril sarkosinattır.
Sodyum laureth sülfat (SLS) Hindistan cevizi kaynaklı bir kimyasaldır. Bu ucuz bileşen çok miktarda köpük oluştururu ki amaç budur.Belli bir oranda diş macununda kullanımına onay veriliyor.SLS bildiğiniz üzere fabrika bacalarının temizliğinde kullanılıyor.Yapılan testlerde ağızda 2 dk dan fazla duran diş macunları o kadar hızlı kana karışıyor ki sadece bir kaç saat.

Koruyucu maddeler (%0,05-0,5)

Organik bağlayıcılar ve nemlendiricilerin üzerinde bakteri büyümesini engellemek amacıyla eklenen alkol, benzoat, formaldehit ve iki klorürlü fenol türü maddelerdir.

Bağlayıcı(Birleştirici) Maddeler (%1)

Diş Macunun içindeki Katı ve Sıvı içeriği birbirine bağlamaya yarar.Genellikle kullanılan ana madde selülozun türü sodyum karboksimetil selülozdur.Selülozun hammaddesi olarak Karajenan (deniz yosunundan elde edilir), ksantan sakızı ve alginatlar’dır.

Aromalar Renklendiriciler ve tatlandırıcılar (%1-5)

Nane, yeşil nane, tarçın, wintergreen ve mentol kullanılan bir çok aromadan bir kaçıdır. Çok nadir de olsa, mukozal irritasyonların (ülserasyon, diş eti iltihabı, anguler kilitis, perioral dermatit, vb.) nedeni çoğunlukla kullanılan tatlandırıcı ve koruyucu maddelerdir.

Florür ve diğer tedavi edici maddeler

Plak,tartar ve diş eti problemlerini ayrıca diş çürümelerini engelleyen, onarıcı maddelerin başında florür gelir.Floürürle beraber diğer antibakteriyel maddeler ağız sağlığında yardımcı olurlar.
Antibakteriyellerden biri olan Triclosan , bazı riskler oluşturduğu çalışmalarca belirlenmiş ama halen tartışılmaktadır.
Bazı diş macunlarda Nano-Hidroksiapatit ve Arginine içerir.Böyle içerik olan diş macunları Hassas dişler için kullanılmaktadır.

Diş macunlarını seçerken dişinizin durumunu en iyi destekleyici tercihi Diş doktorlarından almalısınız.Eğer ben böyle iyiyim derseniz, aşırı antibakteriyel ve aşırı koruma yazanları tercih etmemeniz gerekir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.