DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çok Gülen Kazanıyor!

Çok Gülen Kazanıyor!

Çok Gülen Kazanıyor!

Bir dergide Nisan ayında yapılmış bir araştırmaya göre espri anlayışı yüksek olan kadınlar kalp rahatsızlıkları ve diğer hastalıklara karşı daha dayanıklı oluyorlar.

Norveç’te yapılmış olan araştırmada 15 yıl boyunca 53.556 kadın ve erkek katılmış. Ve ilginçtir ki, ölüm ile espri arasındaki bağ araştırılmış. Katılımcılara anketler uygulanmış. Bu sayede katılımcıların bilişsel, sosyal ve duygusal yönlerden değerlendirilmesi sağlanmış. Bunların yanında kalp rahatsızlıkları, kanser ve kronik akciğer hastalıklarından kaynaklanan ölümler incelenmiş.

Yapılan araştırmaya göre bazı bilişsel yön soruları sorulmuş. Örneğin; “Espriye dair bir ipucunu kolaylıkla fark edebiliyor musunuz?” tarzında sorular sorulmuş. Sorular karşısında en yüksek puanı kadınlar almış. Ve kadınların bütün bu hastalıklardan dolayı ölüm risklerinin yüzde 48 daha düşük olduğu ortaya çıkmış. Ayrıca bu kadınların kalp rahatsızlıklarından dolayı ölüm risklerinin yüzde 73, enfeksiyonlardan ölüm riskinin ise yüzde 83 daha az olduğu görülmüş.

Erkeklerde ise durum farklı olmuş. Espri anlayışı güçlü olan erkeklerin enfeksiyondan ölüm riski yüzde 74 daha az olarak gözlemlenmiş. Uzmanlar bu sonuçları erkeklerin espri algısının yaşlandıkça azaldığına bağlıyorlar.

Araştırmacılara göre esprinin bilişsel yanı kişiliğin bir yönünü oluşturmaktadır. Ve günlük hayatımızda karşılaştığımız olaylara karşı nasıl yaklaşmamız gerektiğini anlamlandırıyor. İşte tam da bu sayede sosyal ortamımızda yaşadığımız anlaşmazlıklara karşı bir tampon görevi görüyor ve stres hormonlarınızın yükselmesini engelliyormuş.

Son olarak stres hormonları, bağışıklık sisteminizin görevlerini doğru biçimde yerine getirmesini engelliyor.

 

YORUMLAR
  1. Nihan dedi ki:

    İlginç ama doğru bir araştırma. İnsanlar neleri araştırıyor ya bravo