DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

68 yıl sonra bir doğa harikası: Süper Ay

68 yıl sonra bir doğa harikası: Süper Ay
A+
A-

68 yıl sonra bir doğa harikası: Süper Ay

Yakın tarihte ilk defa 1948 yılında gerçekleşen Süper Ay, 14 Kasım 2016’da izleyenleri adeta büyüleyecek. Her gün gördüğümüz ay bu sefer 14 kat daha da büyüyecek ve yüzde 30 görüş kapasitesi artacak. İzleyebilmek için tabi ki açık bulutsuz bir yerde olmanız gerekmektedir.

Aslında Ay’ın Dünya’ya yaklaşması 14 ayda bir gerçekleşiyor. Ama mesafe olarak ilk defa bu kadar yakınlaşması on yıllar ile hesaplanıyor. NASA’nın mesafe tahminine göre, dünya ile ay arasındaki mesafe 356.509 km’ye düşecek. Normalden neredeyse  27 bin 891 km kadar daha düşük mesafe olacak.

kadar  ender görünen bir olay değil ve 14 ayda bir yaşanıyor. Ancak bu kadar yakınlaşma onlarca yıl sonra ilk kez gerçekleşecek.
NASA’nın tahminlerine göre, Ay, Dünya’dan 356 bin 509 kilometre uzaklıkta olacak. Yani 14 Kasım’da normal mesafeden 27 bin 891 kilometre daha yakında bulunacak.

Böyle bir geceyi fotoğraflandırmak gerçekten çok harika olacak.

68 yıl sonra bir doğa harikası: Süper Ay Tutulması

68 yıl sonra bir doğa harikası: Süper Ay Tutulması

Süper Ay’ın Dünya’ya nasıl etkisi olacak?

Med cezir yani gel git olaylarının olması normal. Ama deprem olacak iddiası ise kanıtlanmamış bir teori sadece.

NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezinden Jim Garvin’in yaptığı araştırmalar ve sismologların ortak görüşü ise, Süper Ay’ın Dünya Üzerinde herhangi bir etkisi olmamasıdır. Dünya’nın iç enerjisinde herhangi bir etki yaratmadığını, bunun güneş tutulması olayında da aynı olduğunu belirttiler
Fakat 13 Kasım 2016’ta hem Arjantin’de hemde Yeni Zelanda’da 2 büyük deprem gerçekleşti. Acaba diye herkezin aklında bir soru işareti oluşmasına neden olabilir.

Bir sonraki 2034 yılında

Elips şeklinde yörünge üzerinde dünyayı turlayan ay, senede bir kez böyle yakın noktalara uğruyor. Fakat dünyanın döndüğü eksenle bu kadar yakınlığın birleşmesi çok uzun yıllarda olan bir durum. Eğer bu doğa harikasını kaçırırsanız, 2034 yılına ömrünüz yeterse görebilirsiniz.

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.