DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

1800 yıllık sağlık dileği yazıtı Mersin’de bulundu

1800 yıllık sağlık dileği yazıtı Mersin’de bulundu

1800 yıllık sağlık dileği yazıtı Mersin’de bulundu

2016 yılı Mersin’de başlanan Roma La Sapienza Üniversitesi’nden Annalisa Polosa’nın arkeoloji kazı başkanlığında yapılan arkeoloji araştırmaları bitirildi.

Kazı sonucunda Milattan sonra 2. yüzyıla ait bir hamam gün yüzüne çıkarıldı. Mersin’in Erdemli ilçesindeki antik kentin içinde bulunan hamamda 1800 yıllık sağlık dileği yazıtı bulundu.

Mersin’deki Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 1800 yıllık bir hamamın girişinde yapıyı yaptıran kadınların sağlık dilekleri bulundu. Antik hamam’ı kullananların bir nevi  günümüzdeki istek kutusuna benzer bir şey gibi girişinde bulunduğu, ziyaretçilerin sağlıkla ilgili dilekleri yazılı.

1800 yıllık sağlık dileği yazıtı Mersin'de bulundu | Elaiussa Sebaste Antik Kenti içindeki Hamam

1800 yıllık sağlık dileği yazıtı Mersin’de bulundu | Elaiussa Sebaste Antik Kenti içindeki Hamam

 

Kazı çalışmalarına eşlik eden  Hаrrаn Ünivеrsitеsi Öğrеtim Görеvlisi vе Kаzı Bаşkаn Yаrdımcısı Muhаrrеm Orаl, bu yapının Roma dönemi MS 2 veya 3. yüzyıla ait olunabileceğini düşünüyor. mozaik kaplama olan girişi Bizans döneminde tadilat gördüğünü söyledi. Başka işler içinde kullanıldığını açıkladı.Hatta bazı yerlerde zeytinyağı çıkartma bile yapılmış.

Mersin’de 1800 Yıllık Hamamı Demetratianas ve Anatolianas  adında 2 kadın yaptırmış. Kadınlar müşterilerine çıkışta dilekleri yazdırdığı bir yazıt bulundurmuş. Girişimcilik ruhu demek ki  1800 yıl öncede varmış.(Müşteri Memnuniyeti)

2016 yılı için resterasyon yapılmış ama halka açılır halde halen değil. Muhаrrеm Orаl, Arkeoloji tutkunlarının 1 sene daha bekleyeceğini , şimdilik tel örgüyle kapatılacağını bildirdi.

 

1800 yıllık sağlık dileği yazıtı Mersin'de bulundu | Elaiussa Sebaste Antik Kenti içindeki Hamam

1800 yıllık sağlık dileği yazıtı Mersin’de bulundu | Elaiussa Sebaste Antik Kenti içindeki Hamam

 

Elaiussa Sebaste Antik Kentindeki Hamam Nerede? Nasıl gidilir?

Elaiussa Sebaste Antik Kenti, Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan antik kent, MÖ. 2. yüzyıl sonlarında kuruldu. Dünyanın ilk coğrafyacısı olan Strabon, notlarında Elaiussa ve Sebaste daha sonra birleşmiş. Elaiussa daha eski bir antik kentti.

Erdemli, Mersin’in 37 km batısında ve Akdeniz kıyısında kurulu bir ilçedir. Elaiussa Sebaste Antik Kenti,Silifke-Mersin karayolu üzerinde Mersin’e 52 km. uzaklıkta olup Kumkuyu Belediyesi, Ayaş (Merdivenlikuyu) da yer almaktadır.

Buraya gidecekseniz aynı zamanda KORYKOS kalesinide gezmeyi ihmal etmeyin. Mersin-Erdemli-Silifke karayolunun 60. Km’sinde Kızkalesi beldesindedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.